Desi societatea considera ca narcisistii isi dau o importanta prea mare, oamenii de stiinta au descoperit ca aceste persoane obtin de fapt un avantaj important din aceasta trasatura de personalitate, deoarece beneficiaza de tarie mentala, sunt mai putin stresate si mai putin vulnerabile in fata riscului de depresie in raport cu ceilalti oameni, informeaza Press Association.

Sindromul personalitatii narcisiste caracterizeaza acea persoana care crede ca exista anumite motive speciale care o fac sa fie diferita, mai buna sau mai meritorie decat ceilalti oameni.

Narcisistii se pot supara daca oamenii nu le recunosc aparentele realizari, detesta succesul altor oameni si se supara daca cei din jur isi pun propriile nevoi inaintea nevoilor lor. Insa narcisistii pot avea si o stima de sine scazuta si pot fi descrisi in anumite situatii ca fiind oameni vulnerabili.

Noul studiu, coordonat de cercetatori de la Queen's University din Belfast, a fost publicat in revistele Personality and Individual Differences si European Psychiatry, scrie Agerpres.

"Narcisismul face parte din 'tetrada intunecata' a personalitatii umane, alaturi de machiavelism, psihopatie si sadism", a declarat Kostas Papageorgiou, profesor la Facultatea de Psihologie din cadrul Queen's University din Belfast.

"Exista doua dimensiuni principale ale narcisismului - grandoarea si vulnerabilitatea", a adaugat el.

"Narcisistii vulnerabili sunt inclinati sa fie mai defensivi si observa comportamentul celor din jur cu ostilitate, in timp ce narcisistii care sufera de mania grandorii detin adeseori un simt exagerat al propriei importante si sunt preocupati de statut si de putere", a explicat acelasi cercetator. "Indivizii din spectrul trasaturilor intunecate, asa cum este cazul narcisismului, adopta comportamente riscante, au pareri nerealiste despre superioritatea lor, sunt supraincrezatori in ei insisi, prezinta putina empatie fata de ceilalti si au rareori sentimente de rusine sau de vina".

Trei studii asociate acestei cercetari au fost realizate pe un esantion total de peste 700 de persoane.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

Autorii au descoperit ca narcisismul bazat pe grandoare sporeste taria mentala, care alunga simptomele depresiei.

Persoanele cu scoruri inalte la testele de depistare a narcisismului bazat pe grandoare prezinta niveluri scazute de stres si sunt mai putin predispuse sa isi considere viata ca fiind una stresanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.