Pe 20 septembrie, miscarea Fridays for Future, initiata de adolescenta suedeza Greta Thunberg a declansat o greva globala pentru clima, programata pe parcursul unei saptamani, in care s-au implicat oameni de toate varstele, din toate paturile sociale, din toate domeniile profesionale, din peste 150 de tari. Manifestantii cer sa se puna capat obtinerii energiei din combustibili fosili si sa se urgenteze masurile pentru combaterea incalzirii climatice si protejarea mediului inconjurator. Pana la nivel de guvern, exista, insa, mai multe cai de a fi prietenos cu mediul, care sunt la indemana omului obisnuit.


Reducerea consumului de combustibili

Chiar daca detii o masina, in cazul in care poti ajunge pana la destinatia aleasa pe jos, cu bicicleta electrica sau clasica sau cu transportul in comun, fa-o. Automobilele, cu exceptia celor electrice, contribuie foarte mult la poluarea mediului. Daca, totusi, nu ai de ales, specialistii recomanda sa nu circuli cu viteza foarte mare, sa te asiguri ca rotile sunt umflate corespunzator si ca motorul merge ca uns.

Automobilele electrice sunt inca destul de scumpe pentru o persoana cu venituri medii, iar motivul este bateria, care, in functie de marca, poate costa singura cateva mii de euro. O alternativa mai putin costisitoare, mai ales in cazul persoanelor care locuiesc in orase mari, este bicicleta electrica. In afara de faptul ca nu polueaza, bicicleta electrica este utila in cazul unui blocaj in trafic, iar pentru un astfel de vehicul nu platesti parcarea. Exista chiar unele modele care se pliaza, putand astfel fi depozitate la birou. Iar cei care doresc sa faca si putina miscare fizica au la dispozitie modele care sunt asistate electric.

Economisirea energiei

Este poate una dintre cele mai importante masuri care trebuie luate pentru a prelungi viata planetei. In plus, costurile se vor vedea in propriul buzunar. Astfel, daca exista posibilitatea, apeleaza la un furnizor de energie verde, produsa din surse regenerabile, precum cea eoliana sau cea solara.

De asemenea, exista cateva gesturi care ar trebui sa devina obiceiuri, precum scoaterea din priza a aparatelor electrice nefolosite - consuma energie si in modul standby -, achizitionarea unor dispozitive si electrocasnice cu consum redus (clasa A, A+), folosirea unor becuri cu LED, izolarea casei in mod ecologic.

Economisirea hranei

Potrivit Food and Agriculture Organisation of the United Nations, aproape o treime din hrana produsa anual in lume pentru consum uman - 1,3 miliarde de tone - ajunge la gunoi. Acest lucru se traduce si prin risipa de resurse, respectiv apa, energie, costuri de productie si contribuie la cresterea nivelului de gaze cu efect de sera, respectiv la incalzirea climatica.

Citeste si:
Bicicliștii bucureșteni pot afla date în timp real despre calitatea...
Bicicliștii bucureșteni pot...

Specialistii mai spun ca si reducerea consumului de carne poate avea un urias impact asupra mediului.

De asemenea, daca ai o gradina si ai nevoie de ingrasaminte organice, iti poti face singur compost pentru fertilizarea solului. Este ieftin, pentru ca folosesti gunoiul din propria gospodarie, si nu este complicat, iar astfel vei contribui la sanatatea mediului inconjurator.

Daca se vorbeste despre compost, o alta metoda de a fi prietenos cu mediul este sa iti produci singur hrana, in masura in care se poate.

Iar, daca nu ai la dispozitie mijloacele necesare pentru a-ti produce macar o parte dintre alimente, incearca sa le cumperi de la producatori locali, reducând astfel nivelul de dioxid de carbon generat de transport.

De altfel, producatorii locali ar trebui sa fie preferati nu numai in ceea ce priveste produsele alimentare, ci si in alte domenii, de exemplu haine sau jucarii.

Citeste si:
Șeful VW: Combustibilii sintetici sunt „gălăgie inutilă”. Motoarele...
Șeful VW: Combustibilii...

Reciclare

In prezent, exista modalitati si centre de reciclare pentru aproape orice, de la automobile si bateriile pentru bicicleta electrica la hartie si borcane pentru conserve.

O mare atentie trebuie acordata produselor din plastic, dar si in acest caz se pot adopta obiceiuri sanatoase. De exemplu, pentru cumparaturi, se pot folosi sacose din panza. Iar apa imbuteliata ar putea disparea de pe lista daca locuiesti intr-un oras in care te poti servi de la robinet. O alternativa in acest sens poate fi si achizitionarea unui filtru de apa, ofertele din domeniu fiind numeroase.

Totodata, inainte de a arunca un obiect defect, fie un produs electrocasnic sau un palton, incearca sa vezi daca mai poate fi reparat sau, de ce nu, transformat in alt lucru util. (Sursa foto: Pexels.com)


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.