Social 7 August 2019 09:55
Interesul tot mai ridicat pentru sport este o caracteristica a societatii actuale. Din fericire, ne-am trezit si ne dam seama ca stilul de viata profund sedentar va sfarsi prin a ne ucide inainte de vreme, de aceea practicam cat de multa miscare putem.

Dar sportul nu mai e doar o necesitate, a devenit și o modă. Astfel s-a propagat curentul atleisure, cel care presupune purtarea pantofilor sau a accesoriilor sport și în timpul liber. Deși ne bucură peste măsură acest interes, există totuși și câteva restricții de care e bine să ții cont. Conform specialiștilor, mulți dintre noi comitem greșeli esențiale atunci când ne alegem pantofii sport, ceea ce ne poate afecta atât de tare încât poate provoca inclusiv boli ale picioarelor. Vezi mai jos care sunt aceste erori pentru a le putea preveni!

Designul, mai presus de confort

Care este principalul criteriu de care ții cont atunci când îți cumperi o pereche de pantofi sport? Dacă răspunsul tău este „culoarea”, „designul” sau „tendințele”, e posibil să ai de suferit. Nu spunem că este ceva în neregulă cu a cumpăra adidași care se poartă acum, dar evită să îi încalți atunci când faci sport.

În timpul activităților sportive, ceea ce contează este susținerea și flexibilitatea pe care ți-o oferă pantoful, nu nuanța sa sau creativitatea printurilor. Ai nevoie de pantofi special concepuți pentru activitatea sportivă pe care o depui sau, dacă alternezi, pentru unii realizați astfel încât să se potrivească mai multor tipuri de mișcare.

Podologii (specialiștii care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor picioarelor) recomandă următoarele criterii de care să ții cont: călcâiul adidasului trebuie să fie bine întărit, talpa în echilibru (nici prea rigidă, nici prea moale) și greutatea pantofului, redusă, astfel încât să nu te incomodeze atunci când mergi. Caracteristici care pot părea banale, dar care descalifică multe dintre modelele pe care le porți.

Citeste si:
Noua Toyota Land Cruiser: legenda revine cu un design retro
Noua Toyota Land Cruiser:...

Desigur că există și variante care îmbină tendințele cu confortul. Comandă aici pantofi sport de damă care se subscriu ambelor criterii! Un exemplu extrem de bun, conceput pentru activități fizice moderate, confortabil și cool, este modelul de mai jos!

Sursa foto: dasha.ro/ pantofi sport albi din piele naturala Accent

Folosirea pantofilor sport vechi

Ți-ai cumpărat o pereche de pantofi sport, pe care ai plătit ceva, așa că acum nu mai ai nicio grijă, considerând că, la prețul pe care l-au avut, acești pantofi trebuie să îți stea alături ceva vreme. De acord, dar ține cont de faptul că, dacă faci sport zilnic, vorbim despre o rată de purtabilitate extrem de ridicată.

Și mai grav e atunci când te apuci de sport și încalți o pereche de teniși sau de pantofi sport neglijaţi pe care îi ai de ceva vreme în casă. Aceștia nu vor da nici pe departe randament, nu te vor proteja deloc și este posibil ca din cauza lor să te abonezi la risc crescut de accidente.

Citeste si:
Fila: pentru cei care vor să iasă în evidență. Alege modelul...
Fila: pentru cei care vor să...

Experții recomandă ca, în cazul perechilor pe care le-ai folosit intens, să îți cumperi pantofi sport noi anual. Însă, dacă faci mișcare zilnic sau ești atlet profesionist, e musai să îi înlocuiești mult mai des de atât, o dată la 6 luni.

Alegerea unui model nepotrivit activității sportive

Știai că există un model de pantofi sport caracteristic pentru fiecare ramură a activităților sportive? De fapt, e și normal să fie astfel. De exemplu, dacă pentru tine mișcarea presupune să mergi mult pe jos, vei folosi în general toată suprafața tălpii, bazându-te mai ales pe centrii de echilibru, dar dacă alergi, vei călca mai apăsat pe vârfuri. În cazul în care faci tenis sau baschet îți vei exersa și lateralele picioarelor! Numai aceste trei tipuri de mișcare dovedesc că e imposibil pentru un singur tip de pantof sport să le facă pe toate.

Citeste si:
Pășește cu încredere în noul an!
Pășește cu încredere în noul an!

Sursa foto: pexels.com

Astfel, pentru alergat e bine să te orientezi spre pantofi sport care amortizează impactul cu solul în dreptul degetelor de la picioare, dar care să ofere și o stabilitate bună pentru călcâi, precum și flexibilitate. Dacă practici sporturi de teren precum tenisul, baschetul sau voleiul, alege adidași cu talpa întărită. Pentru sporturile de câmp (fotbal și baseball) optează pentru pantofi creați din plasă, ușori, dar cu crampoane pentru stabilitate.

Exemplele sunt nesfârșite, de aceea medicii îți recomandă ca, în cazul în care practici o activitate sportivă de circa 2-3 ori pe săptămână, să frecventezi un magazin de specialitate și să alegi modelul corespunzător, pentru protecție de seamă.

Purtarea unei singure perechi pentru mai mult timp

Ți-ai cumpărat o pereche de adidași și îi adori, așa că îi porți constant. Ține cont însă că, oricât ți-ar fi de loiali, chiar și pantofii sport de calitate au o durată medie de viață. Conform specialiștilor, în general aceste accesorii „duc” până la 500-800 de km, respectiv circa un an de purtare. Desigur că pot exista excepții, dar în general pantofii sport care depășesc aceste intervale nu îți vor mai oferi susținerea de care ai nevoie.

Citeste si:
Banii sau familia? Care sunt cele mai importante lucruri pentru...
Banii sau familia? Care sunt...

Ignorarea caracteristicilor încălțămintei

Ți-ai cumpărat pantofi pentru jogging, dar îți plac atât de tare încât trebuie să îi arăți și prietenilor la o ieșire, te încumeți să îi porți și la job, de casual Friday și parcă ar arăta bine și atunci când te vezi cu partenerul? Aici pot interveni câteva probleme serioase.

Sursa foto: pexels.com

În primul rând, folosind o pereche de pantofi pentru jogging la mers poate denatura modul în care calci. Mai departe, purtând adidașii pentru alergat în spații nepotrivite riști să le compromiți forma. Nu în ultimul rând, astfel le vei scurta durata de viață! Chiar vrei să ajungi în aceste situații?

După cum ai văzut, sunt multe greșeli pe care le poți comite atunci când îți alegi pantofii sport. Sfatul nostru este să faci tot posibilul pentru a le evita, astfel încât să te bucuri de tot confortul la sală sau pe pista de alergat și în afara lor!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.