Social 9 Iunie 2019 22:36
Prevalenta utilizarii substantelor ilegale in randul populatiei adulte din Romania, desi ramane scazuta in comparatie cu alte tari europene, a crescut constant in perioada 2004-2016, potrivit raportului anual al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA), dat publicitatii joi la Bruxelles. Canabisul ramane cel mai consumat drog in Romania, utilizarea acestuia fiind concentrata in randul adultilor tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 34 de ani, se spune in document.

Datele statistice prezentate in raport, intitulat ''Raportul european privind drogurile 2019: Tendinte si evolutii'', se refera la anul 2017 sau la ultimul an pentru care sunt disponibile date.

Conform raportului de tara pentru Romania, in 2016, numarul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani care au declarat ca au consumat canabis in ultimele 12 luni a fost dublu fata de anul 2013. In general, barbatii consuma mai frecvent canabis decat femeile.

Datele din cel mai recent studiu referitor la populatia generala indica faptul ca aproximativ 2,5% dintre adultii din Romania au incercat cel putin o data in viata o noua substanta psihoactiva (NPS, 'droguri noi'), in timp ce utilizarea regulata ramane rara si este concentrata in randul tinerilor.

Consumul de droguri in randul elevilor

Consumul de droguri in randul elevilor este raportat de Proiectul European de Cercetare in Scoli privind Consumul de Alcool si alte Droguri (ESPAD), care a fost realizat in Romania pentru a cincea oara in 2015. Aceste studii arata ca cea mai consumata substanta ilegala in randul elevilor este canabisul si exista o crestere a consumului acestei substante in randul elevilor cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani dupa 1999. Cu toate acestea, prevalenta consumului de canabis in randul elevilor romani se situeaza doar la jumatate din media ESPAD (pe baza datelor din 35 de tari). Utilizarea substantelor ilegale, altele decat canabisul, in randul elevilor romani in 2015 este similara cu media ESPAD. Utilizarea sedativelor fara reteta medicala in randul elevilor este mai mica decat media ESPAD.

In ceea ce priveste utilizarea drogurilor de mare risc, raportul EMCDDA arata ca in Romania prevalenta consumului este estimata la 0,8-2,9 la 1.000 de adulti in 2017. Numarul persoanelor care utilizeaza droguri injectabile in Bucuresti a fost estimat la aproape 9.000 in 2017.

Datele provenite de la unitatile de tratament specializate arata ca heroina este principalul drog injectabil utilizat de 9 din 10 pacienti. In ultimul deceniu, a existat o schimbare in tiparele consumului de droguri, iar un grup de noi substante psihoactive a aparut in Romania. Aproximativ 5% din persoanele care utilizeaza droguri injectabile si care primesc tratament indica 'noile droguri' ca principala substanta utilizata.

1 pacient din 10 care primeste tratament in Romania este femeie

Circa 1 pacient din 10 care primeste tratament in Romania este femeie; cu toate acestea, proportia femeilor care primesc tratament variaza in functie de tipul de substanta consumata si de program, scrie Agerpres.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

In ceea ce priveste bolile legate de consumul de droguri, potrivit raportului EMCDDA, desi in Romania a fost inregistrata in perioada 2011-2013 o crestere a numarului de infectii cu HIV in randul persoanelor care folosesc droguri injectabile, in perioada 2014-2017 acesta a scazut. Datele recente in randul pacientilor care primesc tratament pentru consumul de droguri arata ca circa 16% au raportat ca sunt seropozitivi. Cu toate acestea, prevalenta celor care raporteaza ca sunt seropozitivi este probabil subestimata, deoarece unii consumatori de droguri s-ar putea sa nu stie ca au virusul. Datele din 2017 arata ca in Bucuresti 30% dintre cei care isi injecteaza droguri sunt seropozitivi.

Infectia cu virusul hepatitei C

Infectia cu virusul hepatitei C (HCV) este frecventa in randul consumatorilor de droguri din Romania. Studiul realizat in 2017 in randul consumatorilor de droguri injectabile din Bucuresti a aratat ca mai mult de trei sferturi au fost testati pozitiv pentru anticorpi HCV si ca mai putin de 1 din 10 sunt infectati cu virusul hepatitei B. HIV si co-infectiile HCV sunt frecvente in randul celor care isi injecteaza droguri in Romania.

Citeste si:
Canabis cultivat în sere pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi...
Canabis cultivat în sere pe o...

Similar cu anii precedenti, in 2017, numarul de decese induse de consumul de droguri - decesele care pot fi atribuite direct utilizarii drogurilor ilegale (otraviri sau supradoze) - a fost calculat doar pe baza deceselor constatate in Bucuresti. Datele sugereaza ca cele 32 de decese inregistrate au survenit in randul persoanelor cu o istorie lunga de consum de droguri si a celor care au utilizat in principal substante ilegale prin injectare.

Conform rezultatelor toxicologice, in 2017, opioidele - in principal metadona in combinatie cu benzodiazepinele si heroina - au fost principalele droguri responsabile de decese. Noile substante psihoactive (NPS) au fost detectate in patru decese si cocaina intr-unul singur. Toate decesele din 2017 s-au produs in randul consumatorilor cu varste intre 20 si 44 de ani.

Rata de mortalitate indusa de consumul de droguri la adulti (cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani) a fost de 2,44 decese la un milion in 2017. Raportul subliniaza ca, similar cu anul precedent, aceasta rata a mortalitatii este o subestimare, in conditiile in care decesele legate de droguri au fost raportate doar pentru regiunea Bucuresti. In ultimii ani, in Romania nu au fost efectuate studii privind mortalitatea in randul consumatorilor de droguri.

Citeste si:
Canabisul ar putea fi scos de pe lista substanțelor interzise
Canabisul ar putea fi scos de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.