Un decor in intregime alb pentru living pare o idee indrazneata, dar daca sunt respectate cateva reguli, poate fi una dintre cele mai bune solutii pentru amenajare.

Exista o varietate surprinzatoare de nuante de alb: alb pur, alb ivoriu, alb crem, alb mat, alb ca zapada sau alb gri. Practic, vorbim despre o culoare adaptabila, care ofera o eleganta atemporala si care poate fi usor combinata cu alte nuante.

Insa o camera de zi alba, fara accente de culoare, amenajata neinspirat, poate arata ca o incapere rece de spital. De aceea, iti prezentam cateva sfaturi utile pentru a crea un decor echilibrat, armonios si practic, fara sa aiba un aer neprietenos.

Alege nunta potrivita de alb

Albul se poate etala intr-o infinitate de tonuri, asa ca gasirea nuantei potrivite nu este niciodata un proces simplu. Exista posibilitatea de a amenaja un living folosind diferite nuante de alb, insa combinatiile trebuie sa fie compatibile, echilibrate cu accente de culoare si sa se armonizeze placut, fara stridente.

Atunci cand vrei sa amenajezi o sufragerie alba, selecteaza nuanta ideala tinand cont de subtonuri, de iluminatul natural al incaperii si de finisaje. Intr-o camera cu multa lumina naturala poti folosi nuante reci de alb, cu tonuri albastre sau gri, in timp ce pentru iluminatul artificial sunt mai potrivite nuantele calde, spre bej sau crem.

Foloseste accente de culoare

Accentele de culoare personalizeaza spatiul si ii adauga o nota vesela. O camera de zi complet alba este ca o panza pe care poti picta un decor fermecator.

Retine ca o cromatica alb-negru nu se demodeaza niciodata, iar cateva perne negre sau o vaza in aceeasi culoare aduc mai multa eleganta spatiului. Cu nuantele de alb cald si nisipos cel mai bine se potrivesc culorile de pamant (teracota, cafeniu, maro inchis). In cazul unui alb stralucitor, adauga culori vibrante, cum ar fi turcoaz sau galben pal.

Citeste si:
5 sugestii pentru un mediu casnic sănătos și relaxant
5 sugestii pentru un mediu...

Cateva picaturi de culoare ofera unei camere albe un efect uimitor, dar trebuie folosite in doze mici pentru a nu deveni stridente.

Selecteaza cu atentie mobilierul

Atunci cand au la dispozitie un fundal alb, cei mai multi considera ca se potriveste orice mobila, iar tot decorul devine haotic si dezordonat. Incearca sa folosesti piese de mobilier care sa spuna povestea camerei si sa se incadreze intr-o tema aleasa.

Orienteaza-te catre obiectele cu linii simple, forme geometrice si materiale mai reci, precum metalul. Vor oferi o senzatie moderna, minimalista, asemanatoare galeriilor de arta. Mobila alba, cu linii curbe, este potrivita pentru un interior traditional, rustic. Opteaza pentru tesaturi din bumbac alb sau in, iar pentru canapele adauga cateva detalii din lemn. Mobilierul alb creeaza impresia de volum, iar intr-un living mic ofera iluzia de spatiu.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Combina texturi diferite

Suntem atrasi de materiale pentru ca descoperim lumea prin simturi. De aceea, texturile sunt foarte importante intr-un decor. Interesant este ca percepem mai bine texturile atunci cand exista contrast intre ele. Un material aspru la atingere pare si mai aspru in comparatie cu o textura fina.

Echilibreaza decorul unei camere albe adaugand texturi diferite. Foloseste perne, paturi, covoare groase si materiale interesante pentru a oferi elemente atractive.

Tine cont de echilibrul cromatic

Specialistii recomanda regula 60-30-10 pentru a obtine echilibrul perfect.


  • 60% din camera (suprafetele mari precum pereti, tavan ori podea) trebuie sa contina culoarea principala (nuantele de alb).

  • Culorile secundare ar trebui folosite in procent de 30%, si ne putem referi aici la mobilier sau finisaje moi precum perdele, draperii ori covoare.

  • 10% reprezinta culoarea de accent si se poate regasi intr-o lucrare de arta sau intr-o serie de trei pana la cinci elemente mai mici, de exemplu o vaza, o lampa de birou si niste perne decorative.

Citeste si:
Cum alegi masa de bucătărie – 4 criterii
Cum alegi masa de bucătărie –...

Adauga plante verzi

Cea mai sigura modalitate de a transforma livingul alb intr-un spatiu primitor este sa adaugi plante de interior. Acestea reprezinta cea mai buna pata de culoare de care are nevoie o camera alba.

Creeaza un punct de interes cu o opera de arta

Peretii albi nedecorati cu tablouri, fotografii sau diverse decoratiuni sunt plictisitori. Ai grija, totusi, sa nu aglomerezi spatiul. Mai bine creezi un punct de interes cu o singura opera de arta impresionanta, pe care o poti accentua cu ajutorul unor aplice de perete.

Un interior alb este unul in care limitele se estompeaza. Cu putina imaginatie si dorinta de a explora idei creative poti obtine un living unic, in ton cu personalitatea ta. Inspira-te din sfaturile noastre si foloseste cu incredere nuantele de alb preferate pentru un decor elegant, luminos si aerisit.

Citeste si:
Cum amenajezi un living smart pentru întreaga familie - ține cont...
Cum amenajezi un living smart...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.