Adolescentele au un risc de doua ori mai mare in comparatie cu baietii de a manifesta simptome depresive asociate cu utilizarea retelelor de socializare, a anuntat vineri o echipa de oameni de stiinta britanici. Hartuirea in mediul online si tulburarile de somn, dar si o parere negativa cu privire la propriul corp si afectarea stimei de sine sunt principalele cauze, potrivit studiului citat de Reuters.

Cercetatorii au analizat date prelevate de la aproape 11.000 de tineri din Marea Britanie si au concluzionat ca fetele de 14 ani utilizau in mod intens social media, doua cincimi dintre acestea fiind active peste trei ore pe zi pe aceste platforme, in comparatie cu o cincime dintre baieti.

Studiul a relevat totodata ca 12% dintre utilizatorii mai putin frecventi ai retelelor de socializare si 38% dintre impatimitii acestor platforme (peste cinci ore pe zi) prezentau semne mai severe de depresie.

Cand cercetatorii au analizat procesele care ar putea sta la baza asocierii intre utilizarea social media si depresie, au descoperit ca 40% dintre fete si 25% dintre baieti se confruntasera cu hartuirea in mediul online si cu fenomenul de cyberbullying.

Tulburarile de somn au fost raportate de 40% dintre fete si de 28% dintre baieti. Anxietatea si somnul de slaba calitate sunt asociate cu depresia, noteaza Reuters.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca fetele care utilizeaza retelele de socializare prezinta un risc mai mare de a avea o parere negativa despre propriul aspect si o stima de sine mai scazuta. In acest caz, insa, diferenta fata de baieti a fost mult mai putin evidenta, scrie Agerpres.

Yvonne Kelly, profesoara la Institutul de epidemiologie si ingrijirea sanatatii din cadrul University College London, care a colaborat la realizarea acestui studiu, a indemnat parintii si factorii de decizie sa tina cont de aceste rezultate.

''Aceste constatari sunt extrem de relevante pentru actuala elaborare a liniilor directoare privind utilizarea in conditii de siguranta a social media si subliniaza nevoia ca industria sa reglementeze mai strict numarul de ore petrecute de tineri pe retelele de socializare'', a indicat ea intr-un comunicat.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Kelly a precizat ca familiile ar trebui sa ia in calcul impunerea unor restrictii privind utilizarea de catre tineri a dispozitivelor mobile in camera de dormit.

Studiul, finantat de Consiliul pentru Cercetari Economice si Sociale (ESRC) din Marea Britanie, a fost publicat vineri in jurnalul EClinicalMedicine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.