Nutritionistii vin cu recomandari pentru vacanta de Craciun si spun ca trebuie evitate excesele alimentare in aceasta perioada plina de ispite culinare, iar orele de masa, hidratarea, miscarea sau odihna joaca un rol important pentru a avea sarbatori linistite si pentru a evita luarea in greutate.

Nutritionistul Lygia Alexandrescu precizeaza ca, inainte de orice, trebuie inteles faptul ca scopul acestei perioade este mentinerea greutatii si in niciun caz scaderea ei, pentru ca acest ultim demers ar aduce multa frustrare si indispozitie prin limitele stricte pe care le impune.

''Se pare ca dupa o astfel de perioada exista o crestere ponderala de 2-3 kg, care nu se mai pierd in totalitate in anul care tocmai va incepe. Peste tot in lume se cauta solutii la problema mentinerii greutatii corporale in perioada vacantei de Craciun. Un studiu britanic recent recomanda cantarirea constanta in aceasta perioada, fapt care ar conduce la un spor ponderal minim, sub 0,4 kg, comparativ cu 2,5 kg, cresterea in greutate a celor care nu se cantaresc decat la sfarsitul vacantei. Cert este ca nu e deloc usor sa se controleze aceasta perioada plina de ispite culinare si de indulgenta de rigoare, insa cu o abordare rationala, fara presiune, se poate depasi decent si fara sifonari semnificative ale imaginii toata aceasta parte a anului'', declara, pentru Agerpres, medicul.

Concentrarea ar trebui sa fie pe bucuria de a gusta din alimentele de calitate

Contorizarea caloriilor este, de asemenea, o strategie paguboasa, pentru ca se pot consuma alimente de calitate nutritionala inferioara, goale de nutrienti si care se vad repede pe cantar, mentioneaza nutritionistul.

''Si daca, atunci cand suntem in vizita sau suntem invitati, e mai greu de controlat calitatea alimentelor, acasa acest lucru se poate face cu usurinta. Si acest demers ar fi necesar sa inceapa de la lista de cumparaturi. Planificarea acestei liste este importanta, asa cum este important sa se mearga la cumparaturi numai dupa un mic dejun sau un pranz corect consumat, fara riscul de a umple cosul cu tot ce-i mai gustos si mai procesat'', sfatuieste medicul.

Aceasta arata ca respectarea retetelor traditionale, fara folosirea surogatelor, este importanta in economia echilibrului emotional in aceasta perioada.

''Grija de a inlocui maioneza de casa, clasica, cu ou cu o maioneza light facuta cu lapte sau numai mustar, de a inlocui cartoful de la salata boeuf cu cartof dulce, de a face cozonacul cu indulcitor streseaza si rezultatul este frustrarea. Frustrare ca produsul finit nu e la fel de gustos cum era candva, frustrare pentru tot extra efortul depus. Mai utila ar fi grija pentru calitatea alimentelor, in special a carnii (iar carnea de porc, de pasare de curte merita cautate), si pentru metoda de gatire a produselor traditionale: nu se prajeste ceapa pentru sarmalute, nu se frige carnea de porc in flacara directa, mai ales daca nu a fost degresata, nu se foloseste gelatina de sinteza la piftie, ci se fierbe carnea cu oasele de rigoare cu multa rabdare, nu se foloseste ulei procesat la cald pentru gatire, maioneza, ci unul presat la rece'', este recomandarea medicului.

Timing-ul meselor este si el important, ne spune nutritionistul

''De cele mai multe ori in zilele de sarbatoare se sare peste micul dejun si pranzul dureaza de la ora 12,00 pana la ora 20,00, fara nicio socoteala a cronologiei in care sunt consumate alimentele. Mai ales daca s-a postit, e important sa se introduca alimentele traditionale in cantitati mici si insotite de legume proaspete si multa apa/ ceai neindulcit pentru o buna reacomodare a organismului cu alimentele de origine animala. Asadar, micul dejun ramane important si in aceasta perioada si se vor alege variante proteice insotite de legume de sezon cu provenienta cat mai locala sau macar europeana'', arata Alexandrescu.
Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Pentru a usura aportul energetic de la masa de pranz, aperitivele de tip toba, leber, muschi se vor consuma dimineata, lasandu-se o pauza de minimum 3 ore pana la urmatoarea avalansa de alimente, care la pranz sunt mai consistente. Cina n-ar prea avea motiv sa existe in zilele de Craciun sau poate sa fie constituita din lactate fermentate - chefir, sana, iaurt de baut partial ecremate, sfatuieste medicul.

O alta recomandare a nutritionistului se refera la muraturi

''Muraturile, conservele vedeta ale sezonului, vor fi pregatite in saramura, nu in otet, pentru a beneficia de calitatile alimentului fermentat (acid lactic si bacterii cu tulpini probiotice) atat de necesare sistemului digestiv greu incercat in aceasta perioada'', mai spune Lygia Alexandrescu.

Si pentru cozonac medicul face anumite recomandari. ''Cozonacul este absolut firesc sa fie pe masa, insa nu se va consuma imediat dupa o masa bogata in proteine si grasimi, cum e pranzul. La 2 ore dupa pranz si dupa ce s-a facut niscaiva miscare, macar si spalatul vaselor, daca nu chiar o jumatate de ora mers pe jos, se poate consuma o felie de cozonac, ideal de casa, fara E-urile de rigoare'', mentioneaza medicul.

Citeste si:
Ce să știi înainte de a te apuca de alergat
Ce să știi înainte de a te...

Atentie trebuie acordata si marimii portiei, evitarii alimentelor grase, a celor obtinute prin prajire, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate), limitarii alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces, mai ales sarea iodata - avertizeaza nutritionistul.

Hidratarea corecta este esentiala

Apa trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea.

In ceea ce priveste alcoolul, consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat consumul lui excesiv creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale.

Citeste si:
Nutriţionistul Adina Rusu: Postul este o adevărată detoxifiere a...
Nutriţionistul Adina Rusu:...

''Cu toate acestea, de sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si, de asemenea, nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate. Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Pentru a tine o evidenta clara a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului neterminat'', spune specialistul in nutritie.

Miscarea dupa fiecare masa copioasa este importanta pentru mentinerea valorilor glicemice in niste limite cat mai apropiate de cele normale, a tonusului muscular, pentru o digestie mai usoara - este o alta recomandare a medicului.

Odihna si mai ales somnul de minimum 7 - 8 ore/noapte vor ajuta la o mai buna recuperare fizica si emotionala in aceasta perioada.

Citeste si:
Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat. Cum vor fi...
Noua listă de alimente cu...

''Si astfel, prin interventii minore nestresante asupra obiceiurilor alimentare si cu o atitudine pozitiva, se pot trai frumos aceste sarbatori crestine minunate'', concluzioneaza Lygia Alexandrescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.