Interviurile nu trebuie sa fie un interogatoriu pus la punct de angajator in fata caruia trebuie sa raspunzi cat mai corect posibil. In realitate, interviul de angajare este un proces foarte util in urma caruia angajatorul afla tot ce il intereseaza in privinta ta, in timp ce tu poti descoperi cateva detalii importante despre compania pentru care vrei sa lucrezi. De aceea interviul ar trebui, in mod ideal, sa fie un dialog constructiv din care tu trebuie sa obtii cateva informatii precise. Este si responsabilitatea ta sa cunosti toate noutatile la zi despre contractul individual de munca, dar si ce poate insemna mai exact sa lucrezi intr-o anumita firma.

8 intrebari pe care tu trebuie sa le pui la un interviu:

1. Care vor fi responsabilitatile tale de zi cu zi la job?

Sunt mult lucruri pe care un anunt de angajare nu ti le va spune, iar unul dintre lucrurile pe care nu trebuie sa le faci este sa astepti sa le descoperi dupa ce te-ai angajat pe acel post. Asadar, una dintre intrebarile directionate catre angajator ar trebui sa fie despre responsabilitatile tale de zi cu zi la job sau care sunt elementele concrete pe care superiorii vor dori sa le vada la tine.

2. Care sunt valorile companiei?

Faptul ca esti compatibil cu un loc de munca nu te face compatibil automat si cu firma pentru care lucrezi. Valorile unei companii pot face de multe ori diferenta intre un job satisfacator si unul in care nu te vei simti foarte bine, motiv pentru care nici nu vei reusi sa performezi. Intreaba-l pe angajator despre valorile companiei si descopera cat de apropiate sunt acestea de ale tale.

3. Ce ii place cel mai mult angajatorului la compania pe care o reprezinta?

Placerea si satisfactia de a veni la job este data si de mediul inconjurator. Acesta este motivul pentru care o alta curiozitate pe care ar trebui sa o ai in timpul unui interviu de angajare este ce ii place cel mai mult persoanei din fata ta la firma pentru care lucreaza. Este intrebarea care te va ajuta ca pentru scurt timp sa schimbi rolurile intr-un interviu de angajare si sa descoperi unele detalii pe care altfel ti-ar fi greu sa le observi din exterior.

4. Ce inseamna succesul si cum il masori in companie?

Fiecare job si fiecare angajat lucreaza in general pentru atingerea unor indicatori de performanta. Acestia trebuie specificati cu claritate, pentru ca ei decid si felul in care vei fi evaluat mai departe pe postul tau. Afla toate aceste informatii inainte de a da un raspuns final.

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

5. Exista oportunitati de dezvoltare si care sunt acestea?

Multe locuri de munca sunt atractive, insa nu toate iti ofera posibilitatea unei cariere sau de a avansa spectaculos intr-un interval rezonabil de timp. E important sa descoperi care sunt oportunitatile de dezvoltare de care ai putea beneficia in firma pentru care vrei sa lucrezi si cine sunt oamenii care au beneficiat de pe urma lor in ultimii ani.

6. Alaturi de cine vei lucra cel mai des?

In mod cert, singur nu ai cum sa lucrezi, de aceea este bine sa iti cunosti din timp viitoarea echipa alaturi de care vei colabora. Exista posibilitatea sa fi nevoit sa lucrezi mai aproape de unele departamente din companie, iar asta va necesita un anume tip de abordare, astfel ca detalii de acest fel de pot ajuta sa te pregatesti mai bine pentru job.

7. Care va fi cea mai mare provocare in jobul pe care ar trebui sa il ocupi?

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

Nu exista joburi care sa nu vina cu provocari specifice, iar tu trebuie sa le descoperi cat mai repede ca sa nu-ti afecteze prea mult activitatea.

8. Exista ceva din CV-ul tau care te recomanda ca fiind nepotrivit?

Intrebandu-l acest lucru pe angajator, arati ca esti interesat de job si de evolutia ta ca angajat si candidat. Aceasta intrebare te va pozitiona in postura de persoana implicata si dedicata activitatii sale si imbunatatirii acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.