Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu face cateva precizari pe tema finantarii cu bani europeni a celor trei spitale regionale care ar urma sa se construiasca la Craiova, Iasi si Cluj - Napoca.

"Conform informatiilor primite de la Banca Europeana de Investitii (BEI) care finanteaza studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro.

Reamintesc faptul ca in timpul procesului de pregatire a perioadei de finantare 2014-2020, Ministerul Dezvoltarii Regionale a propus Comisiei Europene finantarea constructiei a trei spitale regionale in cadrul Programului Operational Regional. In acest sens, Romania a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finantare UE, 150 milioane fonduri nationale.

In cadrul intrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dancila, luni, 29 Octombrie, la Bucuresti, am convenit ca Guvernul Romaniei sa transmita Comisiei, in perioada urmatoare, propunerea Romaniei in ceea ce priveste modalitatea prin care se doreste continuarea finantarii acestor 3 spitale, astfel incat sa ne asiguram ca banii alocati in acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduti.

Asa cum am reiterat si in cadrul intalnirii noastre, in cazul in care Romania doreste sa aloce o suma mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritatile romane trebuie sa inainteze Comisiei Europene o solicitare in acest sens, in regim de urgenta.
In cazul in care autoritatile nationale nu doresc sa utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operational trebuie sa fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate in scopuri diferite. Si in acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autoritatilor nationale.

Totodata, in cadrul intalnirii noastre de la Bucuresti s-a propus si ideea etapizarii, adica realizarea acestor spitale in doua etape: documentatia in actuala perioada de programare, iar constructia efectiva in perioada 2021-2027, idee prezentata de Dna Ministru Rovana Plumb in cadrul conferintei de presa comuna sustinuta in data de 30 octombrie.

In acest context, asteptam din partea Guvernului Romaniei, o solicitare in scris, pentru care dintre aceste variante opteaza, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finantarea europeana.

In ceea ce ma priveste, raman acelasi sprijin neconditionat pentru Romania si romani.

Sunt deschisa sa discut orice modificare a POR si orice varianta posibila, in limitele regulamentului actual, care poate sa conduca la accelerarea constructiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iasi si Cluj", a scris Corina Cretu pe Facebook.

Citeste si:
OLAF a descoperit un grup cu ramificații în România și Italia care...
OLAF a descoperit un grup cu...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.