Social 16 August 2018 10:42
Copiii cu parinti exagerat de protectori au o probabilitate mai mare de a avea dificultati la scoala si de a fi indisciplinati, sunt concluziile unui studiu preluat de Press Association.

Cercetatorii spun ca asa numitul stil al ''parintelui elicopter'' (care isi supravegheaza si protejeaza excesiv copilul) ar putea avea impact negativ asupra bunastarii emotionale a micutului, care nu se mai poate descurca eficient in situatii sociale.

Copiii care invata sa faca fata unor situatii dificile pe cont propriu vor avea mai mult succes in viata de adult, spun oamenii de stiinta.

''Cercetarea noastra a demonstrat ca cei crescuti in stil exagerat de protector ar putea fi mai putin capabili sa faca fata provocarilor vietii de adult, in special dificultatilor scolare. Copiii care nu isi pot gestiona emotiile si comportamentul intr-un mod eficient au o probabilitate mai mare de a fi indisciplinati la scoala, de a-si face mai greu prieteni sau de a avea rezultate scolare mai slabe'', spune autoarea principala a studiului, Nicole Perry, de la Universitatea din Minnesota.
Studiul, publicat in revista Developmental Psychology si la care au participat 422 de copii, a analizat gradul de implicare a parintilor in activitatile de joaca ale copilului cand acestia aveau varsta de doi ani, scrie Agerpres.

Dezvoltarea micutilor a fost apoi monitorizata pe parcursul a opt ani.

''Printre actiunile parintilor care vor sa tina totul sub control se numara ghidarea permanenta a copilului pentru a-i spune cu ce sa se joace, cum sa se joace cu o jucarie, cum sa stranga jucariile sau atitudinea prea stricta sau prea pretentioasa'', spune Perry.

''Reactiile copiilor, diferite: Unii devin provocatori, altii apatici sau frustrati''

Studiul arata ca un stil de parenting exagerat de protector atunci cand copilul are varsta de doi ani este asociat cu comportament mai dificil si cu o stare emotionala mai putin echilibrata la varsta de cinci ani.

In acelasi timp, copiii capabili sa-si gestioneze eficient emotiile la varsta de cinci ani au sanse mai mari de a fi mai sociabili si mai productivi la scoala, pana la varsta de 10 ani, arata studiul.

''Copiii care dezvolta abilitati de a se calma singuri atunci cand au de-a face cu situatii stresante si sa se comporte adecvat se adapteaza mai usor in perioada de preadolescenta provocarilor din ce in ce mai mari ale mediului scolar'', a completat cercetatoarea.
''Concluziile noastre subliniaza importanta educarii parintilor (...) din perspectiva incurajarii independentei copiilor atunci cand acestia trebuie sa faca fata unor provocari emotionale'', a mai spus Perry.
Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.