Social 4 Aprilie 2018 14:13
Stilul de viata nu ne permite sa mai dormim sapte-opt ore pe noapte. Multe persoane stau si lucreaza noaptea pana tarziu pentru a-si putea indeplini obiectivele, in timp ce altele prefera sa acorde mai mult timp distractiei decat odihnei. Oricare ar fi motivul pentru care nu dormi suficient, acesta este un obicei distructiv si trebuie sa inveti sa iti organizezi mai bine timpul, daca nu vrei sa te confrunti cu probleme serioase.

Nenumarate studii privind efectele privarii de somn arata cat de daunator este acest obicei, lipsa de somn avand efecte similare mahmurelii.

Odihna insuficienta nu are doar implicatii grave asupra sanatatii, ci si asupra functionarii genelor si poate reduce speranta de viata, sustin cercetatorii. "Tulburarile de somn sunt un factor de risc care provoaca tot felul de afectiuni precum obezitatea morbida, diabet, boli neurologice sau imunologice, printre altele", sustin expertii.

Iata alte cateva efecte care survin in organism daca nu te odihnesti suficient:

  • creste pofta de mancare;
  • scade imunitatea si te imbolnavesti mai des;
  • se deterioreaza tesutul creierului;
  • survin durerile de cap;
  • probleme de vedere.

Precum a fost specificat, pericolele nu sunt legate doar de sanatate, caci lipsa de somn poate avea un impact urias si asupra productivitatii, demonstrandu-se ca peierderea a 90 de minute de somn poate reduce vigilenta cu pana la o treime, mai ales daca se lucreaza intr-un mediu tensionat, noteaza lifehack.org.

Ce poti face? Incearca sa dormi in fiecare noapte cu 15 minute mai mult si continua sa incluzi sfertul de ora in programul de noapte pana cand te simti refacut si odihnit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.