Ansamblul monumental “Printul Rainier al III-lea de Monaco”, format din statuia Printului Rainier si sapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezinta numere de circ in marime naturala, a fost inaugurat miercuri, in Parcul Circului, in prezenta Printesei Stephanie de Monaco, precum si a primarului Capitalei, Gabriela Firea, a ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, si a principelui Radu Duda.

Firea a declarat la inceputul ceremoniei ca, desi Capitala se confrunta cu multe probleme in ceea ce priveste infrastructura si cresterea calitatii vietii bucurestenilor, municipalitatea nu trebuie sa uite „nicio secunda” obligatiile morale pe care le are fata de cultura.

Cu toate ca, asa cum este cazul oricarui mare oras european, ne confruntam cu foarte multe probleme in ceea ce priveste infrastructura sau constructiile sau cresterea calitatii vietii cetatenilor, nu cred ca avem dreptul sa uitam nicio secunda obligatiile noastre morale in ceea ce priveste domeniul cultural si cred ca acesta este un monument deosebit prin care sa ne exprimam inca o data atasamentul fata de valorile culturale de la care nu abidcam niciodata”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei considera ansamblul monumental drept un omagiu adus Printului Rainier al III-lea de Monaco, acesta fiind intemeietorul Festivalului de Circ de la Monte Carlo, la care au participat si artistii Circului Globus din Romania, casting numeroase trofee de-a lungul timpului.

Firea a adaugat ca investitia in ansamblul monumental poate fi considerata mare, insa nu este „atat de mare” daca este comparata cu ceea ce reprezinta Printul Rainier al III-lea de Monaco.

In afara de statuia in sine, exista si un ansamblu creat special pentru aceasta ocazie, este vorba o opera de arta atractiva pentru copii, cei mai sinceri spectatori ai circului si care vor putea sa vina aici sa petreaca clipe fericite, de neuitat. Consider ca Bucurestiul isi merita renumele de Micul Paris”, a subliniat Firea.

Minsitrul Culturii, Lucian Romascanu, a spus, la randul sau ca „nicio investitie in cultura nu este nelalocul ei”.

La evenimentul de inaugurare a fost prezent si principele Radu Duda, care a afirmat ca amplasarea unei statui a printului de Monaco este un omagiu adus inclusiv tarii noastre.

Citeste si:
Pregătirile pentru Târgul de Crăciun din București au început
Pregătirile pentru Târgul de...


(...) Este si un prilej de a aduce un respectuos omagiu unui om care nu numai ca a stat aproape jumatate de secol la conducerea tarii sale, a dat un exemplu foarte devreme, cand familiile regale nu erau atat de implicate in actiuni sociale, de fel in care poti sa-ti ajuti societatea nu doar reprezentand formal statul, ci si ajutand domeniile vitale ale dezvoltarii societatii. Una dintre ele este stiinta si arta. (...) Faptul ca Bucurestiul astazi il omagiaza este o cinste pe care nu o facem noi principatului Monaco, ci ne-o facem si noua insine”, a spus Principele Radu.

La ceremonia de inaugurare au particiat ASS Printesa Stephanie de Monaco, primarul Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, ambasadorul Principatului de Monaco in Romania, ES Robert Fillon, ambasadoarea Frantei la Bucuresti, Michelle Ramis si ASR principele Radu Duda.

Citeste si:
Un copil a fost rănit după ce o statuie din Primăria Capitalei a...
Un copil a fost rănit după ce...

Festivitatea a inceput cu un numar de acrobatii, cu artisti ai Circului Globus si cu un spectacol cu cai, urmarite atent atat de oficialitati, cat si de bucurestenii veniti sa asiste la inaugurarea statuilor.

Ansamblul de langa Parcul Circului a costat 8,5 milioane de lei

Primaria Capitalei a anuntat, in august, ca a inceput lucrarile de amplasare a ansamblului monumental “Printul Rainier III de Monaco” in Parcul Circului, urmand sa se incheie in 15 septembrie. Locuitorii din zona si-au exprimat nemultumirea fata de banii alocati proiectului, dar si fata de faptul ca acesta implica diminuarea spatiului verde.

Ulterior, municipalitatea a hotarat, la solicitarile locuitorilor din cartierul Lacul Tei, sa mute statuile in zona din apropierea parcului, in dreapta Aleii Circului, zona care era folosita ca parcare.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Ansamblul este compus din statuia Printului Rainier si din sapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezinta numere de circ in marime naturala, a fost creat de sculptorul Ionel Stoicescu si a costat aproape 8,5 milioane de lei.

Potrvit Primariei Capitalei, amplasarea statuilor a fost stabilita dupa consultari intre Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), reprezentanti diplomatici ai Principatului de Monaco si cu avizul Directorului Circului Globus.

Monumentul Printul Rainier al III-lea de Monaco urmeaza sa fie amplasat intr-o zona cu iarba si nu va afecta arborii existenti, avand ca scop infrumusetarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de sapte metri, iar dupa finalizarea lucrarilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducandu-se la un standard care sa puna in valoare atat monumentul, cat si zona imprejmuitoare”, preciza atunci municipalitatea.

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Oficialii Primariei Capitalei spuneau ca initierea si avizarea proiectului, precum si toate angajamentele de plata cu privire la monumentul “Rainier III de Monaco” au fost facute in mandatele precedente, iar actuala administratie a avizat, formal, doar ultima plata, in cuantum de 480.000 de lei, “in baza obligatiilor deja asumate ferm anterior”.

Realizarea unei statui dedicate Printului Rainier al III-lea de Monaco a fost decisa printr-o hotararea de Guvern 2011 si apoi printr-o hotarare de Consiliul General. A fost organizat un concurs public de solutii in acelasi an, castigatorul fiind sculptorul Ionel Stoicescu.

Printul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus din Bucuresti, a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.