Social 14 August 2017 18:06
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost retinut luni la Londra, anunta Politia Romana.

UPDATE 18:06- Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cautiune, dupa ce a fost retinut luni de politia londoneza, anunta Pro TV, care citeaza surse oficiale.

Conform surselor citate, Popoviciu a platit suma de 200.000 de lire sterline, fiind obligat sa poarte o bratara electronica de supraveghere.

De asemenea, el este obligat sa se prezinte 3 zile pe saptamana la sectia de politie din Londra.



UPDATE 16:46
- Puiu Popoviciu s-a prezentat impreuna cu un avocat la Politia londoneza, care l-a citat la adresa furnizata de catre politistii romani, dupa ce acestia il localizasera pe omul de afaceri.

Potrivit unor surse judiciare, politistii romani l-au localizat la Londra pe omul de afaceri Puiu Popoviciu si au furnizat informatiile respective colegilor londonezi, care i-au trimis acestuia o citatie la adresa furnizata de catre Politia Romana.

Luni dimineata, Puiu Popoviciu s-a prezentat la London Metropolitan Police, impreuna cu un avocat, fiind retinut de catre politisti, au mai precizat sursele citate.


"Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost retinut in cursul acestei zile, de catre London Metropolitan Police. Schimbul de date si informatii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene", precizeaza IGPR.

In prezent, se deruleaza procedura legala in astfel de situatii.

Politia Romana a informat Curtea de Apel Bucuresti si Ministerul Justitiei, institutii abilitate sa se ocupe de extradarea celui in cauza.

Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa"

El a fost condamnat pe 2 august pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita si dat in urmarire internationala, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea politistilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele sau.
Citeste si:
Dan Diaconescu, reținut de poliție. Fostul patron OTV este acuzat...
Dan Diaconescu, reținut de...

Politia Capitalei a primit, in seara condamnarii omului de afaceri, mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, iar la adresa acestuia din Bucuresti s-a prezentat o echipa de la Biroul Urmariri al Politiei, pentru a-l ridica si a-l duce la penitenciar. Intrucat nu a fost gasit la locuinta din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat initial in urmarire nationala, scrie News.ro.

Avocatul sau, Louis Freeh, fost sef al FBI, s-a declarat "profund dezamagit" de decizia ICCJ in cazul clientului sau, apreciind ca sentinta nu este sustinuta nici de fapte si nici de legislatie.

"Sunt profund dezamagit de recenta decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania in ceea ce priveste condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la sapte ani de detentie. Sentinta si condamnarea nu sunt sustinute nici de fapte, nici de lege", afirma Freeh intr-un comunicat.

Citeste si:
Dosarul "Baneasa": Cele 224 de hectare din nordul Capitalei reintra...
Dosarul "Baneasa": Cele 224...

El aminteste ca in iulie 2016 a facut o analiza a sentintei Curtii de Apel Bucuresti in cazul lui Popoviciu, analiza facuta cu sprijinul unei echipe de fosti judecatori federali si fosti agenti speciali FBI cu experienta, unul dintre ei vorbind fluent limba romana.

"Echipa noastra a analizat dovezile prezentate impotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptarile conversatiilor sale. Aceasta analiza a constatat numeroase deficiente de ordin legal si factual in cazul domnului Popoviciu", sustine avocatul.

El argumenteaza ca inclusiv principalul martor al acuzarii a recunoscut in instanta ca nu a primit mita din partea lui Popoviciu, presupusa mita incluzand doua sticle de bautura si materiale promotionale, cum ar fi un stilou, agenda si calendare.

"Fostul ministru al Educatiei, ca si alti martori, au declarat ca terenul de la Baneasa nu a fost niciodata proprietate publica, motiv pentru care nu se sustine acuzatia de abuz in serviciu", mai sustine avocatul, precizand ca "multe alte deficiente de ordin factual si legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept", au fost mentionate in raportul sau.

Citeste si:
Doi polițiști din Londra au fost înjunghiați chiar în centrul orașului
Doi polițiști din Londra au...

Louis Freeh isi exprima speranta ca instanta si autoritatile vor reanaliza acest caz si vor decide ca "justitia si statul de drept impun un alt rezultat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.