Peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de politisti de vineri si pana marti, a declarat, la Antena 3, ministrul de Interne, Carmen Dan, care a precizat ca de la inceputul anului peste 3.200 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat iesirea la pensie. Dan a mai spus ca media de varsta a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie in plata in acest moment, la nivelul ministerului, depaseste 32.000 de lei.

"Am facut o evaluare legat de acest val de pensionari cu care ne confruntam cei din sistemul de ordine si siguranta publica. De vineri si pana astazi si-au depus dosare de pensie peste 700 de politisti. In total, de la inceputul anului, au solicitat iesirea la pensie peste 3.200 de angajati ai ministerului. Printre cei care au solicitat iesirea la pensie sunt si 16 chestori. Au facut asta de la inceputul anului si pana acum. (...) Vorbesc de 16 chestori de Politie care au iesit deja la pensie, iar pentru alti 11 sunt demersuri in curs la Administratia Prezidentiala", a afirmat ministrul de Interne.

Carmen Dan a mai spus ca media de varsta a acestor solicitari este de 55 de ani si ca pensia medie in luna august la nivelul MAI este de 3.123 de lei, iar cea mai mare pensie in plata la acest moment se ridica la 22.023 de lei, fiind incasata de un fost secretar de stat.

"Desi cadem cu totii de acord ca sunt niste lucruri anormale care se intampla pe actuala legislatie a pensiilor, cand ne dorim sa indreptam aceste lucruri, sa facem corectii, sunt tot felul de discutii. Prin acest act normativ despre care s-a tot discutat nu intentionam sa destabilizam si sa taiem din cuantumul unor drepturi deja castigate, insa este clar ca lucrurile nu sunt tocmai in regula. Prin acest act normativ nu se modifica baza de calcul, nu se umbla la vechime sau la varsta. Nu prin acest act normativ. Cand Ministerul Muncii va initia un astfel de demers, vom comunica in spatiul public, asa cum este firesc sa o facem", a mai spus Carmen Dan.

Ea a precizat ca la acest moment la nivelul MAI exista 62.809 de pensionari care "in decursul timpului au indeplinit conditiile de varsta si au beneficiat de prevederile legii".

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca Guvernul va adopta o ordonanta prin care pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii nu vor mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare, scrie News.ro.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, ca situatia pensiilor speciale trebuie rezolvata pentru ca este o problema de "moralitate", iar Executivul trebuie sa-si asume stingerea acestui "incediu" inainte de a fi prea tarziu, dand insa asigurari ca nu vor scadea veniturile pentru cei cu pensii in plata.

"Avem de repus in lucrurile firesti niste derapaje din ultimii ani. Nu mai exista nicaieri pe planeta asta o situatie, o tara, un loc, unde cand iesi la pensie sa iei de la locul de munca mai multi bani decat luai cand munceai, sa iesi la pensie la varste de pana la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertati-ma, ceva nu e in regula. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Citeste si:
Mobilizări de proporții a MAI pentru Paștele 2023: pompieri,...
Mobilizări de proporții a MAI...

Tudose a spus ca schimbarile nu vor fi facute "peste noapte", ci proiectul se va afla in dezbatere. El a mai explicat ca cea mai mare problema este in cazul militarilor, in schimb magistratii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discutii.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca premierul Mihai Tudose a prezentat un principiu potrivit caruia pensiile militare sa nu poata sa depaseasca salariul, iar situatia trebuie rezolvata urgent, deoarece impactul bugetar va fi unul care nu va putea fi sustinut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.