Social 14 Iulie 2017 15:21 de Clara Vacaru
Omul de afaceri Marian Fiscuci si fostul deputat Adrian Simionescu, considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea si audiati vineri la sediul DNA, sunt inculpati de procurori intr-un dosar de evaziune fiscala, fiind acuzati ca, pentru a nu plati TVA, au folosit fictiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de parlamentar, pentru a livra in tara utilaje agricole cumparate de la firme consacrate din UE. Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproape 5,7 milioane de lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Adrian Simionescu, la data faptelor deputat si actionar la societatea comerciala Fan Speed Nikopole, pentru efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala, si Marian Fiscuci, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscala.

In acelasi dosar sunt inculpati si Florinel Marinas si Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, pentru complicitate la evaziune fiscala, dar si firma PROINVEST SRL, pentru evaziune fiscala, scrie News.ro.

Anchetatorii arata ca, in perioada 2012 – 2014, inculpatul Fiscuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme romanesti.

In acest lant economico - financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de deputatul Simionescu Adrian (administrata de ceilalti doi inculpati) careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania”, arata DNA.

Potrivit sursei citate, ”ca mod de operare, initial se identificau beneficiarii – firme romanesti - si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole, promitandu-li-se vanzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania si Franta, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era si dealer-ul autorizat al firmelor producatoare”.

Procurorii precizeaza ca, dupa identificarea firmelor interesate care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L..

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Daca la momentul aducerii utilajelor agricole in Romania, fiind vorba de achizitiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revanzarea acestora catre firmele romanesti – destinatarii finali, tranzactia comerciala ar fi fost generatoare a obligatiei de plata a TVA. In acest context, inculpatul Fiscuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit sa ii faciliteze eludarea obligatiilor fiscale catre stat, obtinand astfel sume mai mari ca venituri si totodata, a afectat indirect si celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la pretul de piata ce includea si TVA”, mai arata DNA.

Conform anchetatorilor, ”schema infractionala de eludare a obligatiilor fiscale, s-a realizat pe urmatorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlata de inculpatul Fiscuci Marian, realiza o vanzare fictiva (tranzactie intracomunitara) catre firma Fan Speed Nikopole, controlata de inculpatii Simionescu Adrian Constantin si Marinas Florinel, (operatiune scutita de TVA).

Citeste si:
Dragnea, scrisoare pentru Ciolacu: Sunteți pionii deghizați de la...
Dragnea, scrisoare pentru...

Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revanzarea utilajelor catre clientii din Romania, identificati anterior si cu care se negociase deja vanzarea utilajelor, inca de cand acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau sa devina proprietatea acesteia. In cadrul acestei operatiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. pe teritoriul Bulgariei, mai tarziu fiind reintroduse in Romania si livrate beneficiarului final”, mai spun procurorii anticoruptie.

Tranzactiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenta de legalitate si a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operatiunilor intracomunitare.

In cursul anului 2014, Simionescu, prin demersurile efectuate direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat intreaga activitate comerciala a doua societati comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obtinand un folos in valoare de 1.159.393 lei (echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele doua firme in perioada respectiva).

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Simionescu a realizat in mod efectiv activitatile de administrare a celor doua firme, el fiind atat factorul decizional in respectivele societati comerciale, cat si administratorul “de facto”, realizand atributiile specifice administratorului.

Prejudiciul statului: 5.692.634 lei

In intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – “livrate intracomunitar” era de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrari de bunuri catre Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentand TVA de plata.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin lui Simionescu Adrian, Marinas Florinel, Simionescu Mihai Alexandru si SC Proinvest SRL. Aceeasi masura a mai fost instituita si asupra conturilor detinute de inculpatii Simionescu Adrian Constantin, Fiscuci Marian, Marinas Florinel, Simionescu Mihai Alexandru si SC Proinvest SRL.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Omul de afaceri Marian Fiscuci si fostul deputat Adrian Simionescu, considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea, s-au aflat vineri la DNA.

La iesirea de la DNa, unde a stat mai putin de o ora, Fiscuci a declarat ca a fost chemat in legatura cu un dosar mai vechi. Adrian Simionescu a refuzat sa faca declaratii presei.

Conform unui raport atribuit DGPI prezentat de jurnalistii de la Rise Project, Fiscuci se numara printre oamenii de baza ai liderului PSD Liviu Dragnea, numele sau figurand in "organigrama” gruparii din jurul acestuia. De asemenea, si numele lui Simionescu apare in anchetele Rise Project in legatura cu Tel Drum, firma in spatele careia s-ar afla Dragnea.

DNA s-a sesizat din oficiu in doua dosare penale "in rem" pentru fapte asimilate coruptiei, in urma investigatiei Rise Project.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.