Pentru a determina medicii sa ramana in tara, statul pregateste cresteri salariale substantiale. In plus, ei trebuie sa stie ca pot folosi bani europeni pentru a-si deschide propriile cabinete.

Cifrele de la Colegiul Medicilor din Romania (CMR) arata ca, in ultimii sase ani, 14.500 de medici romani au solicitat actele necesare pentru a putea profesa in afara tarii. Cei mai multi medici au plecat in anul 2011 si destinatiile principale spre care s-au indreaptat sunt Germania, Franta si Marea Britanie. Cei care isi doresc sa ramana au insa perspective imbucuratoare, de la bani europeni pentru cabinete, pana la promisiunea unor salarii precum cele din vestul Europei.

Medicii romani pot accesa fonduri europene pentru a-si deschide cabinete private

Putini medici stiu acest lucru, insa ei pot primi fonduri de la Uniune Europeana, pentru a-si deschide un cabinet particular. Banii nu sunt destinati doar anumitor specializari, pot fi utilizati atat in cazul unui cabinet de radiologie, a unuia stomatologic sau a unuia de medicina de familie. De asemenea, si cabinetele deja existente pe piata pot accesa bani europeni pentru extindere si pentru achizitionarea de noi echipamente.

Exista trei programe de finantare pe care le pot accesa medicii romani. Poti afla de aici mai multe informatii despre fiecare dintre ele – ce conditii trebuie sa indeplinesti, precum si ce sume poti obtine. Dupa cum vezi, unele dintre finantari sunt in masura sa acopere cea mai mare parte dintre cheltuielile pe care le presupune deschiderea unui cabinet medical privat.

Doctorii romani pot inclusiv sa acceseze fonduri pentru cercetare sau inovare, prin Programul National de Competitivitate (POC). In cazul acesta finantarile nerambursabile ajung la sume foarte mari, cuprinse intre 1 si 20 de milioane de euro.

Salarii de peste 3.500 de euro incepand cu anul viitor

Noua lege a salarizarii prevede cresteri substantiale ale veniturilor celor care lucreaza in sectorul medical, indiferent de functia pe care o ocupa. Salariile vor creste atat pentru asistenti si medicii debutanti, cat si pentru medicii specialisti cu vechime maxima.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Potrivit noii legi, din 2018, un medic debutant de anul I, in spital clinic, va avea un salariu lunar 1.200 de euro brut. Un medic specialist, gradul V cu vechime maxima va ajunge la un salariu de 2.700 de euro brut, iar un medic primar, gradul V, din ATI, cu vechime maxima va primi anul viitor un salariu de 3.600 de euro.

Si asistentii vor avea venituri mai mari de la 1 ianuarie 2018, potrivit noii legi a salarizarii. De exemplu, un asistent debutant cu studii superioare va avea un salariu de 870 de euro brut, de doua ori mai mare decat in prezent. Un asistent cu studii medii si vechime maxima va avea un salariu de 1.000 de euro brut, iar un asistent principal cu studii superioase si gradatie maxima, la fel, noteaza Agerpres. Aceasta lege se afla inca in stadiul de proiect.

Veniturile mici din sectorul medical sunt considerate principalul motiv pentru care medicii romani aleg calea Vestului. Daca noua lege a salarizarii va intra in vigoare, salariile din acest domeniu ar putea creste si de trei ori pentru unele functii.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Sursa foto: Andrei_R/ Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.