Social 22 Martie 2017 09:11
Este cunoscut faptul ca persoana cea mai flexibila controleaza intreg sistemul. In fapt, flexibilitatea este valoarea pe care omul a imprumutat-o de la natura, si care ne-a ajutat in decursul istoriei sa evoluam. Atunci cand am fost rigizi si fixisti, istoria s-a oprit in loc si a atras dupa sine catastrofe.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, manifestam flexibilitate atunci cand dam voie schimbarii sa se produca si ne folosim creativitatea pentru a gasi o modalitate de schimbare potrivita atat noua, cat si persoanelor din cadrul sistemului. “Flexibilitatea este o forma a inteligentei care produce efecte benefice asupra societatii si ne da voie sa vedem situatia si din perspectiva oamenilor din jurul nostur. Daca EU ma schimb si-ti daruiesc alt comportament, alt tip de gandire si emotii diferite, TU imi raspunzi diferit fata de trecut, deci si TU te schimbi! Daca ceea ce schimb si daruiesc EU este benefic pentru crestere si invatare, EU ma schimb in bine, TU te schimbi in bine, deci crestem, invatam, evoluam si sistemul in sine devine mai performant si mai plin de resurse”, afirma specialistul in programarea neurolingvistica Laura Maria Cojocaru.

Totodata, efectul “benefic pentru crestere si invatare” nu este intotdeauna placut pentru persoanele din jurul nostru, deoarece ii vom scoate din zona lor de confort si astfel riscam sa ii suparam. Chiar si asa, pe termen lung, aceasta schimbare va fi benefica pentru toti cei implicati in proces, iar acestea vor constientiza ca asa-zisa zona de confort era, in fapt, un lucru perimat, care nu se potriveste cu noile cerintei, deci nefunctional. “Este de dorit sa ramanem in atentie cu persoanele inflexibile, indiferent de domeniul in care le intalnim si indiferent de rolul pe care-l joaca in viata noastra; asta deoarece vor face tot ce pot ca sa ne tina pe loc, sa ne puna bariere pentru a ne opri din crestere, invatare si evolutie. Sunt persoane care o fac constient, din cauza propriilor frustrari interioare nerezolvate, deoarece propria suferinta te impiedica sa poti fi ingaduitor, darnic, iubitor, fexibil. Totodata, sunt si persoane care o fac inconstient, de exemplu un parinte care crede ca, daca-si critica copilul, il va motiva sa exceleze, deoarece asa a fost si el crescut si nu-si da voie sa puna macar la indoiala validitatea acestei metode”, explica psihologul.

Cum recunoastem persoanele inflexibile? De obicei ele sunt:

  • Persoanele care merg pe ideea ca ”asa se face!”
  • Persoanele care spun "nu e bine" fara sa-ti arate, prin propriul exemplu, cum e "binele" la care se refera ei.
  • Persoane care spun "nu stiu", fara sa faca un lucru concret pentru a invata si exersa noi aptitudini.
  • Persoane care spun "nu pot", fara sa faca un lucru concret legat de aspectul respectiv.
  • Persoanele care spun, "in gluma", ca s-au saturat de reguli "politically correct" pentru a-ti crea intentionat senzatia ca sunt flexibile.

“De cate ori ati auzit persoane care sa spuna “se face ca mine, pentru ca asa zic eu”? De cate ori ati auzit “nu e bine”, fara sa vi se explice de ce, “nu stiu/nu pot”, fara sa faca un lucru concret in acest sens? De nenumarate ori. In fapt, acele persoane recurg la argumente irationale deoarece nu au o baza concreta pentru argumentarea deciziei. Vor invoca scuze ca profesionalism, eficienta, traditie, modele s.a. pentru a-si justifica rigiditatea si lipsa de dorinta de a face lucrurile si altfel, de a invata si promova noi modele, de a evolua. Cum facem diferenta intre realitate (chiar e bine sa facem “asa”) si scuzele care mascheaza adeseori incompetenta celuilalt de a evolua? Este destul de usor, deoarece, de obicei cei care invoca scuze “principiale” sunt primii care le-au incalcat in viata lor si le incalca in continuare, chiar in timp ce le invoca. Sunt acele persoane care incalca exact “regulile” prin care decid ei ca TU nu ”corespunzi”! Este de ajutor sa observam si sa analizam faptele lor, nu vorbele”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru in comunicatul remis 9AM.ro.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire”, este psihoterapeut si trainer in programare neouro-lingvistica.

Citeste si:
O consultație cu dermatoscopul iți poate salva viața
O consultație cu...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.