Guvernul a adoptat, marti seara, proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, a anuntat, la finalul sedintei Cabinetului, ministrul Justitiei, Florin Iordache. In acelasi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale.

Update 01.02, ora 01.39- Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti seara privind modificarea codurilor penale a fost publicata in Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare.

UPDATE 11:29 Guvernul a adoptat, marti seara, proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, a anuntat, la finalul sedintei Cabinetului, ministrul Justitiei, Florin Iordache. ”Am adoptat o serie de masuri care vizeaza evitarea unei hotarari pilot la CEDO si in acest sens am adoptat proicetul de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative, privative de libertate si cel de-al doilea proiect de lege vizeaza lege pentru completarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor. La prima lege, cea care vizeaza gratierea unor pedepse, am eliminat, asa cum a fost si in proiectul initial si nu vizeaza violatorii, faptele de coruptie, actele cu violenta, recidivistii, pedepsele cu suspendare si prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a spus Florin Iordache.

El a precizat ca acest proiect de lege privind gratierea unor pedepse va merge in procedura de urgenta in Parlament, alaturi de un alt proiect de lege adoptat marti seara de Guvernul Grindeanu.

Ministrul Justitiei a spus ca cel de-al doilea proiect de lege vizeaza modificarea Legii privind executarea pedepselor. ”Cea de-a doua masura, cea care vizeaza legea 254 privind executarea pedepselor este o initiativa a vechiului Guvern care (sic!) am aranajat-o si am pus-o in concordanta cu conducearea ANP astfel incat sa poata fi usor aplicata, astfel incat este vorba de recursul in compensare. La fiecare 10 zile, cei care sunt in penitenciar si beneficiaza de niste conditii deosebite, practic castiga cate o zi. Deci practic la o luna castiga 3 zile, este o initiativa a vechiului Guvern pe care noi am pus-o in concordanta cu observatiile pe care le-au facut cei de la ANP. In acelasi timp, azi o data cu adoptarea bugetului de stat am venit in completarea acestor masuri pentru evitarea a unei hotarari pilot a CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru cresterea cu 50% a nomei de hrana, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investitii si in acest sens vizam inceperea in acest an si au fost alocate fonduri pentru inceperea in acest an a doua penitenciare de cate o mie de locuri, unul la Caracal, altul la Berceni in judetul Prahova. Cea de a treia masura, tot cuprinsa in bugetul de stat pentru acest an vizeaza modernizarea a trei peniteciare: Giurgiu, Deva si Codlea in care se vor crea 350 de noi locuri de detentie si vor fi modernizate 500 de locuri”, a declarat Iordache.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

El a sustinut ca aceste proiecte de lege au fost adoptate doar pentru a "evita o hotarare pilot la CEDO".
Ministrul Justitiei a spus ca cel de-al doilea proiect de lege vizeaza modificarea Legii privind executarea pedepselor.


"Am modificat o initiativa a vechiului Guvern pe care am pus-o in concordanta cu conducerea ANP, astfel incat sa fie usor aplicata. Este vorba de recursul in compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt in penitenciar, cu cate o zi. La 30 de zile castiga cate 3 zile. Am venit in completarea acestor masuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru cresterea cu 50% a normei de hrana si asigurarea implementarii proiectelor de investitii in acest an a doua penitenciare cu cate 1.000 de locuri la Caracal (Olt) si Berceni (Prahova)", a spus Florin Iordache.

El a sustinut ca aceste proiecte de lege au fost adoptate doar pentru a "evita o hotarare pilot la CEDO".

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.