Protestul din Valea Jiului continua.

UPDATE

Salariile restante ale minerilor de la Paroseni si Uricani care s-au blocat in subteran au fost virate in conturi, dupa ce liderii de sindicat au incheiat, marti, in urma negocierilor, o conventie cu conducerea Complexului Energetic Oltenia si cu cea a Societatii Nationale de Inchideri Mine. Intre timp, alti o suta de mineri din schimbul doi de la Uricani si Paroseni s-au alaturat protestului celor peste 350 de ortaci.

Liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat pentru News.ro ca discutiile minerilor cu conducerile Complexului Energetic Hunedoara si Societatii Nationale de Inchideri Mine s-au finalizat dupa aproximativ patru ore.

”Am incheiat discutiile, am cazut de acord, am incheiat si o conventie cu conducerea CEH si Societatii Nationale de Inchideri Mine, acum ne deplasam la mine sa le explicam oamenilor ce am semnat. Intre timp, in conturile Societatii a intrat ajutorul de stat aferent lunii octombrie si deci au intrat in conturi si restantele salariale”, a spus Laszlo Domokos.

Potrivit liderului sindical, cele doua societati isi asuma sa faca demersurile necesare astfel incat cantitatea de carbune livrata sa fie achitata in timp util, pentru ca salariile minerilor pe lunile decembrie si ianuarie sa fie achitate.

In timp ce liderii de sindicat se aflau la negocieri, alti o suta de mineri din schimbul doi de la Uricani si Paroseni s-au alaturat protestului si s-au blocat in subteran.

Marti dimineata, 350 de mineri de la Minele Paroseni si Uricani s-au blocat in subteran, nemultumii de intarzierile salariale.


Peste 350 de mineri de la Paroseni si Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat in subteran, nemultumiti ca nu si-au primit salariile la timp, iar marti o delegatie formata din ortaci si lideri de sindicat va merge sa negocieze cu conducerea Societatii de Inchideri Mine pentru a gasi solutii pentru deblocarea situatiei.
Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

La mina Uricani s-au blocat in subteran 47 de mineri din schimbul patru si 78 de mineri din schimbul intai, in timp ce la mina Paroseni protesteaza in subteran 27 de mineri din schimbul trei, alti 64 din schimbul patru si 141 din schimbul intai. In total, 357 de mineri de la cele doua mine au oprit lucru, cerandu-si drepturile salariale.

Liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat, marti dimineata, ca o comisie formata din ortaci si lideri de sindicat va merge sa discute cu conducerea Societatii de Inchideri Mine.

”Am stabilit la pontaj si la schimburi sa formam o delegatie de patru persoane, doua de la mina Uricani si doua de la Paroseni, cate un lider de sindicat si cate un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta, vom lua legatura cu Ministerul Energiei si vom solicita sa intermedieze intre noi si CEH sa ne asigure macar salariile pe decembrie si ianuarie”, a spus Domokos.

Citeste si:
Rusia continună ofensiva în sud-estul Ucrainei, fără progrese majore
Rusia continună ofensiva în...

Luni seara, cei 41 de mineri din schimbul trei de la Mina Paroseni s-au blocat in subteran, nemultumiti ca nu au primit inca avansul la salariu, care trebuia achitat in 29 noiembrie.

”Protestul este legat de drepturile salariale. Avansul la salariu ar fi trebuit achitat in 29 noiembrie, insa banii nu au intrat nici astazi. Mina Paroseni, la fel ca si cea de la Uricani, apartine de Societatea Nationala de Inchideri Mine, iar celelalte: Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan apartin de Complexul Energetic Hunedoara. In Vulcan sunt doua mine, Vulcan si Paroseni. Cei de la Vulcan si-au luat banii, cei de la Paroseni nu. Oamenii vorbesc intre ei, normal ca sunt nemultimiri. Au fost probleme legate de incasari luna de luna in ultimul an, dar s-au gasit solutii intotdeauna”, spunea luni presedintele Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos.

Citeste si:
VIDEO Orban, huiduit de mineri. Premierul a uitat cum se numește...
VIDEO Orban, huiduit de...

Minerii din schimbul trei de la Mina Paroseni au refuzat initial intrarea in sut, iar in urma unor discutii acestia au decis sa intre in subteran, insa fara sa lucreze.

La Mina Paroseni extragerea carbunelui va fi oprita la finalul anului viitor, potrivit calendarului de inchidere a minelor, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.