Social24 Noiembrie 201616:00de Clara Vacaru

Lectura de 3 minute

Oficiali ai DIICOT au anunţat, miercuri, că a fost începută urmărirea penală in rem în această cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori, dosarul fiind în lucru la Biroul Teritorial Satu Mare.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în această cauză procurorii verifica dacă părinţii copiilor care apar în materialul cotidianului The Sun i-au traficat pe aceştia, în sensul exploatării prin muncă forţată.

Potrivit surselor citate, cei doi copii vor fi audiaţi în prezenţa unor psihologi şi a unor reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această temă, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este OK. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus «Haide, fă şi tu poză». S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză”, a declarat Timea Jurj, marţi, pentru Digi 24.

Citeste si:
Iubire la distanță - Medicii, separați de copiii lor din cauza...
Iubire la distanță - Medicii,...

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat că instituţia s-a autosesizat marţi, în urma articolului publicat în cotidianul The Sun, pentru a vedea dacă faptele prezentate sunt reale, dacă acei copiii au fost supuşi la diverse forme de abuz şi le-au fost periclitate dreptul la viaţă şi la educaţie.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare a început controale la firmele Romexera şi Prolegic, ale căror nume apar în materialul cotidianului The Sun.

Citeste si:
Criticile unui procuror DIICOT, la adresa sistemului sanitar
Criticile unui procuror...

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat că echipe de control fac verificări la cele două firme. El a precizat că ITM a făcut controale la cele două firme în 2014 şi, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de muncă la domiciliu şi nici nu au fost semnalate situaţii de minori prezenţi la muncă.

Flore a precizat că, din informaţiile prezentate în articolul The Sun, rezultă că părinţii acelor copii ar fi salariaţi ai celor două firme, însă, în urma verificărilor, numele prezentate nu figurează în registrul de evidenţă a salariaţilor. În aceste condiţii, până la finalizarea controlului, veridicitatea şi autenticitatea informaţiilor prezentate în acel articol vor fi luate cu rezervă.

Acesta a arătat că, dacă informaţiile prezentate în cotidianul The Sun sunt reale, cele două firme riscă să fie amendate dacă nu aveau încheiate contracte de muncă la domiciliu cu acele persoane. De asemenea, în cazul în care s-ar confirma o situaţie de exploatare a copilului, vor fi sesizate organele de cercetare penală.

Reprezentanţii Romexa SA, una dintre firmele al căror nume apare în materialul cotidianului The Sun, susţin că această activitate se realizează ”doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate” şi că nu are ”vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare”.

Citeste si:
ICCJ ii restituie lui Sebastian Vladescu lingorurile de aur si banii
ICCJ ii restituie lui...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.