Social15 Noiembrie 201620:30

Lectura de 4 minute

Specialistii ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomaniilor) si ai clinicii ALIAT Suceava organizeaza sambata, 19 noiembrie, la sediul ALIAT din Bucuresti (Str. Constantin F. Robescu nr. 4), workshop–ul “Adictiile si metode practice de tratament: de la terapia prin povesti la trasee montane”, dedicat metodelor inovatoare de tratament al dependentelor si contextului practic al implementarii acestora in Romania.

Psihoterapeutul Alina Ciupercovici, manager al Clinicii Rezidentiale ALIAT Dorna Arini, alaturi de psihologul Dana Macoveiciuc, terapeutul sportiv Mihai Androhovici si coordonatorul medical Sirius Vaides - specialistii Clinicii Rezidentiale ALIAT Dorna Arini, vor raspunde intrebarilor specialistilor si publicului interesat, vor arata cum functioneaza tratamentul rezidential de scurta durata si ce impact are acesta asupra persoanelor care sufera de dependenta si a co-dependentilor. De asemenea, Dr. Eugen Hriscu, psihiatru, director stiintific ALIAT si Wim Buisman, expert international in adictii, consultant stiintific al ALIAT din 2002 si Director al Institutului European de Training in Adictii (EATI), vor oferi feedback-ul lor cu privire la metodele practice de tratament al dependentelor in Romania si la alinierea noilor terapii la expertiza si practicile europene.

“Am considerat potrivit acest tip de workshop-uri pentru ca am simtit nevoia sa demitizam tabu-ul dependentelor. Noi, specialistii, mentinem tabu acest subiect. Ca un fel de secret. Nu ii lasam pe ceilalti sa vada cum este sa te apropii de persoanele care sufera de o dependenta, ce simti, ce vezi, cum ai nevoie sa intervii ca profesionist. Asta este ceea ce dorim sa transmitem persoanelor care vor veni: o alta abordare, apropiata de nevoi, de dorinte, de cauze, mai aproape de om. De asemenea, a fost si o nevoie venita din partea clientilor nostri, care au dorit sa afle si alte persoane de acest tip de tratament si de valorile pe care le expune: profesionalism, confidentialitate, faptul ca intotdeauna am fost alaturi de pacienti, faptul ca se simt in siguranta alaturi de noi”, declara psihoterapeutul Alina Ciupercovici (foto), initiatoarea acestui workshop.

Principalele teme incluse in agenda evenimentului sunt terapia prin povesti si exercitiile sportive ca tehnici inovatoare, destinate acceptarii si nestigmatizarii pacientului, cresterii empatiei terapeut-pacient, reconectarii pacientului la sine si la viata sociala. Aceste terapii functioneaza ca metode integrate unor scale de evaluare recomandate international.

La finalul zilei, participantii sunt invitati la o seara de recital de vioara oferit de Alexandru Cozma, student al Universitatii George Enescu din Iasi, sectia vioara, la Therapy Bistro din Bucuresti (Str. Sfintii Voievozi nr. 60).

Citeste si:
Rares Bogdan: Vom sta de vorba cu fiecare aliat care ne-a ajutat sa...
Rares Bogdan: Vom sta de...

Coordonatorii workshop-ului sunt:

- Alina Laura Ciupercovici - Manager Clinica Rezidentiala ALIAT Dorna Arini si Clinica ALIAT Suceava, coordonator regional ALIAT. Psihoterapeut in terapie sistemica, cuplu si familie. Specializare in adictii in 2005, 2014 - Bavaria si 2009 - Trieste, Italia, Specialist in problematica adictiilor, Formator, Experienta 15 ani in domeniul adictiilor de substante.
- Mihai Androhovici - Profesor de educatie fizica si sport, Master de Management in Sport. 20 ani de experienta in invatamantul preuniversitar si universitar, 11 ani de experienta in domeniul administrativ ca Director si Consilier pe probleme de Sport, 15 ani de experienta in domeniul ONG la nivel judetean sau national, experienta vasta in lucrul cu grupurile sociale defavorizate in cadrul unor proiecte nationale sau europene, autor de literatura de specialitate sportiva.
- Dana Georgiana Macoveiciuc - Psiholog clinician si psihoterapeut in terapie sistemica de cuplu si familie, absolventa a studiilor de licenta, specializarea Psihologie si a programului de master Psihologie clinica si psihoterapie din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
- Sirius Alexandru Vaides: asistent medical cu grad principal, specializat in tratamentul adictiilor si al bolilor psihice in Bavaria, in cadrul a doua stagii clinice, in prezent coordonatorul medical al Clinicii ALIAT Suceava.

Taxa de participare este de 250 lei si include participarea la activitatile workshop-ului, pranzul, precum si participarea la seara ALIAT- recital de vioara oferit de Alexandru Cozma. Taxa va putea fi achitata prin virament bancar sau direct la locul evenimentului. Pentru grupuri de peste 4 persoane si pentru studenti, se ofera o reducere de 10%. Cursantii pot beneficia de “Certificat de participare” semnat de coordonatorii workshop-ului. Certificatul se ofera la cerere, la final de workshop, se precizeaza in comunicatul remis 9AM.ro.

Clinica ALIAT Dorna Arini (judetul Suceava) este una dintre foarte putinele clinici din Europa specializate in terapia integrata si conceptul inovator de rezidenta de scurta durata, in special in tratamentul dependentei de droguri. Rezidenta reprezinta un pas important in post-cura si este un tip de interventie foarte intensa, de maximum 6-7 persoane, care se desfasoara pe o perioada determinata, de 1-2 saptamani. Specificul tratamentului rezidential este imbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel rezidential intens si o post-cura complexa de 8 luni-un an. Un alt element de noutate este combinarea terapiilor.

ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) este o asociatie de profesionisti in domeniul sanatatii mintale, formata din psihiatri, psihologi, psihoterapeuti, asistenti sociali si asistenti medicali.

Citeste si:
Rezidenta lui Snowden extinsa cu "cativa ani" de Rusia
Rezidenta lui Snowden extinsa...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.