Alpinistul clujean Vasile Cipcigan, care a atins pe 1 octombrie varful Manaslu din Himalaya, s-a intors acasa cu degeraturi la ambele picioare si a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca expeditia a fost una periculoasa si ca au existat momente in care el si colegul sau, ziaristul Titus Craciun, au crezut ca isi vor pierde viata.

'Avand in vedere ca Manaslu este socotit al patrulea munte ca periculozitate din lume, nu cred ca a fost zi in care sa nu ne gandim. Trebuie sa va ganditi ca treceam peste poduri, peste crevase, am avut o zona foarte crevasata intre tabara de baza si tabara 1. Intre tabara 1 si tabara 2 a fost o zona foarte periculoasa, am avut cinci scari. La un moment dat chiar am avut o aventura cu una dintre aceste scari', a spus Vasile Cipcigan.

El a mai spus ca un moment greu al expeditiei a fost cand jurnalistul Titus Craciun, partenerul sau, a fost nevoit sa renunte la ascensiune din motive medicale, dar si cand i-au degerat degetele din cauza temperaturii care a coborat la mai mult de minus 25 de grade Celsius.

'Mai greu a fost in momentul in care am luat si a luat decizia sa coboare mai jos de tabara de baza. Au fost cateva zile in care ne-am gandit. (...) Am suferit niste degeraturi de gradul 2 si 3, la piciorul drept la toate degetele, iar la stangul la degetul mare. Urmez tratament si recuperare si sper sa fie bine. Au fost minus 25 de grade in tabara 4. In noaptea varfului a fost foarte rece. A fost un moment in care am crezut ca mi-au inghetat mainile si am stat o jumatate de ora sa mi le incalzesc si am reusit sa continui ascensiunea', a mai spus Cipcigan.

Titus Craciun a spus, la randul sau, ca in decurs de o saptamana a pierdut 10% din masa corporala.

Vasile Cipcigan a mai spus ca a urcat pentru prima data la peste 8.000 de metri si nu stia cum va reactiona organismul, iar Titus Craciun a escaladat pana acum doar munti din Romania.

'A cuceri un munte este impropriu spus. Noi il urcam, nu il cucerim. Muntele ne-a cucerit pe noi', a adaugat Vasile Cipcigan, care este primul alpinist clujean care depaseste nivelul de 8.000 de metri, transmite Agerpres.ro.

Primii oameni care au reusit sa ajunga pe varful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki si Tashio Imanishi, impreuna cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956.

Timisoreanul Horea Colibasanu este primul roman care a cucerit Manaslu, in anul 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.