Social 31 August 2016 16:45
Membrii Consiliului Baroului Bucuresti, care s-au intrunit, miercuri, pentru a discuta cererea Monicai Macovei de excludere din barou a lui Victor Ponta, au decis ca discutiile sa fie reluate in 6 septembrie, cand va participa si Monica Macovei, pentru a-si sustine punctul de vedere.

Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a spus ca la sedinta de miercuri premierul si-a sustinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat nota de finalizarea unui raport intocmit in acest caz.

El a precizat ca discutiile vor fi reluate in 6 septembrie, cand la sedinta va participa si Monica Macovei, pentru a-si sustine punctul de vedere.

La sedinta Consilului Baroului Bucuresti a luat parte si Victor Ponta, care a stat aproximativ zece minute.

Fostul premier a spus, atat la intrarea, cat si la iesirea din sediul institutiei, ca ii pare rau ca Baroul este folosit de Monica Macovei in dispute politice.

"Imi pare rau ca o institutie respectabila si respectata, cum e Baroul, e folosita de doamna Macovei in dispute politice", a spus Victor Ponta inainte de a intra la sedinta Consiliului Baroului, in care a fost discutata cererea de excludere a sa din Barou, depusa de Monica Macovei.

Dupa doar zece minute, fostul premier a parasit sediul Baroului Bucuresti.

"In cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc prevederile legale, erau cu textele in fata, nu era nevoie sa ii conving eu sau sa vorbesc eu prea mult, si cred ca din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare. In rest, inca o data regret ca institutii ce nu au legatura cu politica sunt folosite de doamna Macovei ca sa mai dati voi stiri... Alte argumente in fata Baroului decat legea nu pot fi aduse. In fata conducatorilor Baroului se aduc argumente legale si argumentele legale sunt clare si evidente pentru specialistii in drept. Nu discut politica in fata Baroului Bucuresti", a spus Victor Ponta la iesirea de sedinta Consiliului Baroului.

Anterior, Ponta a scris ironic pe Facebook ca el crede ca Monica Macovei a plecat in Coreea de Nord, pentru ca ”doar acolo mai e Justitie cum ii place ei”, referindu-se la faptul ca aceasta nu vine la Baroul Bucuresti.

Citeste si:
Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează, cu...
Lucian Bode a cerut amânarea...

Consiliul Baroului Bucuresti s-a intrunit, miercuri la pranz, pentru a lua in discutie din nou cererea Monicai Macovei de excludere a lui Victor Ponta din barou, Monica Macovei nu a participat la sedinta ea trimitand Baroului o cerere pentru amanarea sedintei.

”Eu cred ca Monica Macovei a plecat in Coreea de Nord - ca doar acolo mai e Justitie cum ii place ei. Oare Raluca Pruna nu o fi si ea in vizita de documentare la Pyongyang?!?”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, inainte de a ajunge la Baroul Bucuresti.

Sedinta Consiliului Baroului Bucuresti pentru discutarea cererii Monicai Macovei de excludere a lui Victor Ponta din Barou, urmare a faptului ca i-a fost retras titlul de doctor, a inceput la ora 12.00.

”Prezenta mea la sedinta LIBE din 31 august este obligatorie si, de aceea, am anuntat Baroul Bucuresti ca nu pot participa la sedinta de miercuri, 31 august, si am cerut o reprogramare pentru luni, 5 septembrie 2016. Necesitatea prezentei mele la votarea bugetului UE pe 2017 este confirmata de presedintele LIBE, Claude Moraes (Grupul politic al Socialistilor si Democratilor). Vreau sa ma duc la Baroul Bucuresti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al carui titlu de doctor in Drept a fost retras de ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Nu ma intereseaza personajul Ponta, ci respectarea legii”, a scris, pe Facebook, Monica Macovei.

Citeste si:
Primarul din Lugoj ar putea fi exclus din PNL
Primarul din Lugoj ar putea...

Avocatul Ion Ilie-Iordachescu a declarat, inainte de inceperea sedintei, ca nu este necesara prezenta Monicai Macovei, scrie News.ro.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti a fost depusa de Monica Macovei, care motiva ca fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara sa dea examen.

”Domnule decan, va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de «doctor in Drept». Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat domnul Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, arata Macovei in scrisoarea deschisa trimisa decanului Baroului Bucuresti.

Citeste si:
Femeia care a cazut de la etajul 15 era avocata in Baroul Bucuresti
VIDEO  Femeia care a cazut...

Ea precizeaza ca, potrivit informatiilor furnizate chiar de Baroul Bucuresti, “primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, alineatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea numarul 255/2004, in vigoare la data solutionarii cererii de primire”. Art. 16, alineatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede ca ”la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor in drept”.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, in 1 august, Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat semnata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in Drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Ulterior, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003.

In 23 august, Consiliul Baroului Bucuresti a luat in discutie cererea formulata de Monica Macovei si a decis sa amane luarea unei decizii pana in 31 august, dupa ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese ca a contestat la Ministerul Educatiei, printr-o plangere prealabila, ordinul de retragere a titlului de doctor si, totodata, a cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea aplicarii acestui ordin pana la un raspuns al ministerului.

Baroul mai anunta atunci ca la sedinta din 31 august vor fi invitati atat Victor Ponta, cat si Monica Macovei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.