Social 25 Iulie 2016 16:00
In ultimele decenii fototerapia a devenit una din optiunile preferate pentru tratarea unor boli de piele precum eczema, psoriazis si vitiligo, care desi nu pun viata in pericol, o ingreuneaza in cele mai multe cazuri, cauzand stima scazuta de sine, probleme de adaptare sau deprimare.

Aceasta procedura s-a dovedit superioara metodelor conventionale in ceea ce priveste nu doar eficienta si eficacitatea, dar si siguranta in folosire atunci cand se realizeaza sub supravegherea medicului dermatolog, intr-un cadru special pregatit.

Fototerapia a fost folosita inca din antichitate pentru tratamentul a diferite afectiuni dermatologice, atunci cand pacientii cu diverse suferinte ale pielii erau expusi la razele solare in scop terapeutic. Originile acestui tratament atat de popular astazi au radacini in Egiptul antic, unde se folosea o rasina fotosensibilizanta urmata de expunere directa la soare pentru tratamentul vitiligo. Fototerapia moderna a inceput sa fie folosita de la inceputul anilor 1900. De atunci, progresele in tehnologie au jucat un rol semnificativ in imbunatatirea tratamentului si eficienta rezultatelor.

“Tehnologia s-a dezvoltat si astazi permite folosirea de dispozitive foarte selective in ceea ce priveste lungimea de unda terapeutica ce va reduce inflamatia in piele si va duce la vindecarea sau tratarea puseelor de boala. Efecte benefice sunt observate si atunci cand este folosita pentru tratamentul mancarimii, eruptiei polimorfe la lumina, lichenului plan, psoriazisului palmo plantar, pustulozei palmo-plantare si alte afectiuni inflamatorii ale pielii”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie, intun comunicat de presa remis redactiei 9am.ro.

Desfasurarea unei sedinte de tratament

In prima etapa va avea loc un consult in urma caruia medicul dermatolog va stabili daca afectiunea de care sufera pacientul poate beneficia in urma fototerapiei, dupa care va fi stabilita doza de inceput astfel incat tratamentul sa fie realizat in conditii de siguranta.
Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

“Aceasta doza se creste progresiv pana cand pielea devine roz, moment in care putem spune ca tratamentul are eficienta maxima. Doza se mentine pe tot parcursul tratamentului, eventual cu modificari minore in functie de reducerea sau agravarea eritemului sau sedinte absentate. In general, se efectueaza cate 3 sedinte in fiecare saptamana, numarul total de sedinte fiind variabil in functie de afectiunea tratata. Spre exemplu, in cazul psoriazisului sau eczemei/dermatitelor sunt necesare aproximativ 25-30 de sedinte pentru a observa rezultate, pe cand in caz de vitiligo rezultatele tind sa apara dupa 50-60 de sedinte”, a adaugat domnul doctor Laurentiu Vladau.

Prima sedinta de tratament este de obicei foarte scurta, chiar de cateva secunde. Durata sedintelor va varia apoi, in functie de tipul de piele si intensitatea aleasa de medic. In orice caz, tratamentul rareori dureaza mai mult de cateva minute.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Cu toate ca afectiunile pielii, fiind vizibile, provoaca disconfort indiferent de varsta, fototerapia nu este recomandata copiilor, femeilor in stare de graviditate sau care alapteaza, celor care folosesc medicamente imunosupresive si celor care au suferit in trecut de cancer de piele, in special melanom.

Efecte adverse

Cea mai frecventa reactie adversa este aparitia rosetei intense si a unei reactii asemanatoare unei arsuri solare. Tocmai pentru a evita acest efect nedorit, intensitatea tratamentului este stabilita initial la o valoare care permite desfasurarea procedurii in conditii de maxima siguranta, dupa care se creste progresiv pana la aparitia unei culori rozalii a pielii care este mentinuta ulterior pe parcursul intregului tratament. Pielea normala se poate bronza pe parcursul tratamentului. Poate aparea mancarime si senzatie de disconfort, care sunt ameliorate de tratamente specifice. Poate aparea foliculita, inflamatia firelor de par, iar in unele cazuri este posibila lipsa de raspuns a bolii la fototerapie.

Siguranta pacientului, garantata prin aparatura de ultima generatie

Aparatura folosita in fototerapie utilizeaza raze ultraviolete B cu lungime de unda ingusta, care permite tratamentul indelungat in conditii de siguranta. “Pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de piele aparatura contorizeaza doza totala folosita pentru fiecare pacient si avertizeaza apropierea de doza maxima considerata sigura. Observatiile recente ale centrelor de excelenta in dermatologie in urma analizelor retrospective confirma ca in urma fototerapiei NBUVB in limita a 200 de sedinte incidenta cancerului de piele nu este modificata in comparatie cu populatia generala”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Fototerapia, disponibila si in Romania

Fototerapia cu raze UVB cu lungime de unda 311 nn, serviciu lansat in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie in luna iulie 2016, este tratamentul preferat de majoritatea centrelor de dermatologie din lume. Avantajele constau in tolerabilitate mai buna, risc mult redus de dezvoltare a cancerelor de piele comparativ cu fototerapia cu UVA, expunere mult mai scurta si sedinte necesare mai putine, precum si perioada lunga de remisiune intre puseele de boala.
Citeste si:
5 leziuni comune ale pielii - cum le identifici și ce semnificație au
5 leziuni comune ale pielii -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.