Social 31 Mai 2016 09:40
Un complex turistic balneo-climateric din comuna hunedoreana Vata de Jos se afla din nou in categoria “bun de vanzare”, pretul cerut de proprietarul complexului - Telekom Romania Communications - fiind acum de 1,8 milioane de euro.

„Perla Ardealului”, asa cum a fost denumita statiunea turistica din comuna hunedoreana Vata de Jos, este nefunctionala de circa 10 ani, desi timp de doi ani a existat un contract de comodat incheiat intre proprietar si Ministerul Apararii Nationale, condus la acel moment de Gabriel Oprea. In ultimii ani, au existat mai multe incercari de vanzare a complexului turistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit anuntului actual de vanzare, spatiul turistic si sportiv de la Vata de Jos este scos la vanzare prin metoda licitatiei cu oferta in plic inchis, pretul cerut de proprietarul Telekom fiind de 1.831.823 euro. Din pachetul scos la vanzare de proprietarul complexului turistic Vata Bai fac parte trei hoteluri de 3 si 4 stele si chiar mai multe restaurante.

„Statiunea balneo-climaterica permanenta Vata Bai se afla pe Valea Crisului Alb, intr-o zona pitoreasca, inconjurata de paduri. Atractia principala a zonei o reprezinta apele termale, decorul feeric, bogatiile naturale si frumusetea meleagurilor. Apele termale sunt valorificate in cadrul Centrului de Sanatate, care se gaseste in interiorul complexului Vata Bai. Romtelecom detine cele trei surse de izvoare termale. F1 – sursa aflata in exploatare, F2 – sursa de rezerva, F3 – sursa aflata in conservare”, se arata in descrierea facuta de proprietarul complexului turistic de la Vata Bai.

Complexul turistic de la Vata Bai a trecut de la Oficiul Judetean pentru Turism la Romtelecom (actualul Telekom), pentru ca in 2008 sa fie preluat de Ministerul Apararii Nationale, condus la acea vreme de generalul Gabriel Oprea. La Vata ar fi trebuit sa fie amenajat un centru de tratament si recuperare pentru soldatii romani ce au luptat in teatrele de operatiuni. Totul s-a intamplat in baza unui contract de comodat, ministerul urmand a achita o chirie anuala de circa 300.000 euro. In anul 2010 insa, invocand criza financiara, ministerul a renuntat la baza de la Vata Bai.

”Centrul de sanatate din subordinea Ministerului Apararii Nationale, infiintat prin Hotararea Guvernului nr. 1509/2008, nu dispune de spatii de cazare si tratament proprii, activitatea acestuia desfasurandu-se in imobile apartinand S.C. Romtelecom S.A.. Folosinta acestor imobile a fost dobandita printr-un contract de comodat incheiat cu respectiva societate care urmeaza sa isi inceteze efectele la data de 30.04.2010. Refacerea si recuperarea capacitatii de lupta a personalului, din subordinea Ministerului Apararii Nationale urmeaza sa se desfasoare sub auspiciile constrangerilor bugetare din acest an, impuse institutiei militare, ceea ce nu favorizeaza o perspectiva viabila continuarii activitatii in conditii de minima eficienta economico-financiara. Recuperarea capacitatii de munca a personalului, in mod special a celui participant la misiuni in teatrele de operatii in afara teritoriului statului roman, va fi asigurata prin celelalte facilitati de care dispune Ministerul Apararii Nationale”, se arata in nota de fundamentare Hotararea Guvernului nr. 431 /2010 privind desfiintarea Centrului de sanatate din subordinea Ministerului Apararii Nationale.

Citeste si:
Vacanță la schi în Austria. Sfaturi pentru a alege o stațiune...
Vacanță la schi în Austria....

Primarul comunei hunedorene Vata de Jos, Milu Folescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca sunt ani buni de cand la complex nu mai functioneaza nimic. ”In 2005 a fost inchis. Acum e scos la vanzare. Cladirile sunt putin degradate, ar avea nevoie de mici reparatii, nu s-a mai facut nimic din 2005 cand a fost inchis, dar ar putea fi functionale”, a declarat, primarul comunei Vata de Jos, Milu Folescu.

Firma care a devenit, inca de la inceputul anilor 1990 proprietarul complexului turistic construit de statul roman, a concesionat si de la Primaria Vata niste terenuri. Astfel, taxele si impozitele locale pe care societatea le datoreaza anual administratiei locale ajung la aproape 500.000 lei.

”Proprietarul nu are nicio datorie, este cu taxele si impozitele la zi, mereu platite la timp. Acum valoarea taxelor este undeva la 6 miliarde de lei vechi anual. Scade. Proprietarul face evaluari, cand au scos prima data complexul la vanzare a cerut peste doua milioane de euro, iar acum valoarea a ajuns la 1,8 miliarde de euro”, a completat primarul Milu Folescu.

Citeste si:
Corina Cretu: Cum procedam cu cele 300 milioane euro care sunt...
Corina Cretu: Cum procedam cu...

Inchiderea complexului balneo-climateric a insemnat si declinul economic al comunei hunedorene, iar redeschiderea acestuia ar conduce la o crestere atat a veniturilor incasate, dar si la crearea de locuri de munca.
”Functionarea complexului ar insemna o gura de oxigen pentru comuna noastra. Ar insemna venituri mai mari la bugetul local, ar insemna reinvierea comune, ar insemna locuri de munca, dezvoltarea turismului”, a mai spus edilul hunedorean.

Sursa citata a mai precizat ca un investitor irlandez ar vrea sa cumpere complexul turistic, insa discutiile vor fi reluate dupa alegerile locale.

Scoaterea din circuit a complexului l-a determinat pe un senator hunedorean sa initieze chiar si o petitie pentru salvarea Vata Bai.

Asezarea hunedoreana este atestata documentar in prima jumatate a secolului al XV-lea, cand domeniul a fost daruit despotului sarb Gheorghe Brancovici, pentru ajutorul oferit regatului maghiar in luptele purtate impotriva turcilor, dupa cum reiese chiar din prezentarea facuta de proprietar.

Citeste si:
O fetita de 9 ani, in stare grava dupa ce era sa se inece in piscina
O fetita de 9 ani, in stare...

Unul din oaspetii de seama care a vizitat adesea baile de la Vata pentru a se trata a fost Regele Carol al II-lea, iar drumul pe care venea si-a pastrat denumirea de Drumul Regelui.

Apele termale din statiunea hunedoreana pot trata, potrivit aceluiasi proprietar, afectiuni reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice cronice periferice, sechele musculo – articulare posttraumatice si metabolice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.