De asemenea, masura controlului judiciar pe 60 de zile a fost luata si pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal si candidat UNPR la Primaria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG si actual administrator special al "Adevarul”, Denisa Turcu, fost administrator special al "Adevarul”, si Vilson Stancu. Masura luata de Tribunalul Olt poate fi atacata, urmand ca o eventuala contestatie sa fie judecata la Curtea de Apel Craiova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei cinci au fost prezentati, joi, judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse DIICOT Olt, cel care a cumparat ROMVAG de la statul roman, omul de afaceri Cristian Burci, a initiat, incepand cu anul 2006, un grup infractional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primaria Caracal, dar si de alte opt persoane. Printre acestea se numara si Denisa Turcu, fostul administrator special al "Adevarul". Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal si bugetul statului prin evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Anchetatorii spun ca prejudiciul cauzat ROMVAG se ridica la peste 7 milioane de euro si 4 milioane de lei.

Tot incepand cu anul 2006, prin introducerea in circuitele comerciale de persoane si societati comerciale la care detineau actiuni sau erau detinute in totalitate de persoane apropiate, cei vizati de ancheta "au reusit sa recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infractiuni, in cuantum de 18.099.000 euro si 3.811.756 lei".

Pe de alta parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile si evidentierea in actele contabile sau in alte documente contabile care nu au la baza operatiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului roman de peste 25 de milioane lei.

Conform unor surse din cadrul DIICOT Olt, Burci ar fi devalizat fosta fabrica de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda "suveica”. Activitatea infractionala a grupului coordonat de Cristian Burci ar fi inceput cu anul 2006, dupa ce Burci si alti actionari ai International Railway Systems SA Luxemburg au imputernicit prin procura notariala pe Denisa Turcu, in calitate de vicepresedinte al societatii, sa le reprezinte interesele in relatiile comerciale si financiare cu terte persoane.

Ulterior, intre SC Romvag SA Caracal, reprezentata de directorul general Ion Dinoiu si directorul economic Dumitru Enache - in prezent decedat - si International Railway Systems SA Luxemburg s-a incheiat un contract prin care ROMVAG urma sa imprumute societatea din Luxemburg cu pana la trei milioane euro. Sursele citate spun ca imprumutul s-a facut in dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-a cerut dobanda si nici garantii. Mai mult, suspectii au trecut in contract ca Romvag SA are un excedent de capital lichid, cand in realitate societatea avea folosita dintr-o linie de credit suma de aproximativ trei milioane euro si datorii la furnizori in valoare de 11.455.721 lei, respectiv aproximativ 3,3 milioane euro. La cateva luni dupa acordarea imprumutului de trei milioane de euro, membrii grupului infractional, in aceleasi conditii, au incheiat un act aditional prin care suma imprumutata s-a majorat la 7,5 milioane euro, din care s-a platit efectiv 7.099.000 euro.

Astfel, potrivit procurorilor, folosind un circuit financiar tip "suveica”, pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani imprumutate si ingreunarea descoperirii circuitului creat, in scopul disimularii si al spalarii sumelor de bani, s-a procedat la conversia sumei de bani din lei in euro la BCR Caracal, dupa care banii au fost virati catre International Railway Systems S.A. Luxemburg. In aceeasi zi, sumele incasate au fost transferate in contul unei firme din Capitala, controlata de grupul coordonat de Burci, unde au fost transformate din nou in lei si virate la furnizorii acesteia.

Avand in vedere ca suma a fost imprumutata pentru o perioada de un an, la 31 decembrie 2007, Ion Dinoiu si Denisa Turcu au semnat un nou act aditional prin care termenul de rambursare s-a prorogat la 30 iunie 2009. La data de 30 iunie 2009, Mihai Danciu, noul director general la SC Romvag SA Caracal si Denisa Turcu, reprezentant al International Railway Systems S.A. Luxemburg, au semnat un nou act aditional, prin care termenul de restituire a fost stabilit la 30 decembrie 2009.

Tot surse din DIICOT sustin ca, in luna iunie 2007, in Elvetia a fost infiintat un off-shore, avand ca actionar majoritar societatea infiintata de grup in Luxemburg, manager cu drept de semnatura fiind de aceasta data chiar Cristian Burci. Imediat dupa infiintare, intre societatea elvetiana si Romvag s-a incheiat un contract de fabricatie prin care intreaga productie a fabricii de vagoane ajungea la beneficiarii finali, exclusiv prin intermediul off-shore-ului controlat de Burci, aceasta societate jucand rolul unui agent de vanzari. Anchetatorii spun ca acest contract a fost semnat de Marian Mitran, director economic al Romvag si de Denisa Turcu. Dupa semnarea contractului, productia Romvag se livra si factura catre firma din Elvetia, astfel ca si sumele primite de la beneficiarii finali ai productiei erau incasate de catre aceasta societate, care acum avea un control total asupra sumelor de bani ce faceau obiectul tranzactiilor.

De la semnarea contractului si pana la intrarea in insolventa fabricii de vagoane Caracal, in anul 2010, diferenta intre valoarea marfurilor livrate si facturate si valoarea sumelor incasate de la firma elvetiana a ajuns la aproximativ 15.500.000 euro si s-a majorat la aproximativ 17.500.000 euro, pe perioada de reorganizare, deoarece livrarile au continuat fara a se tine cont ca societatea datora cei 15.500.000 euro.

DIICOT Olt a facut, miercuri dimineata, patru perchezitii, dintre care una la domiciliul omul de afaceri Cristian Burci, iar o alta la sediul redactiei Adevarul. Zece persoane sunt vizate de ancheta pentru infactiuni de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, delapidare, evaziune fiscala,instihare la delapidare cu consecinte deosebit de grave.