Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, joi, sa respinga cererea DNA de prelungire a arestului preventiv in cazul deputatului Nicolae Paun si sa dispuna plasarea parlamentarului sub control judiciar, hotararea nefiind definitiva.

"Respinge propunerea de prelungire a masurii arestarii preventive formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, dispune inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului Paun Nicolae cu masura preventiva a controlului judiciar, pe o perioada de 60 de zile", au decis magistratii instantei supreme. Hotararea nu este definitiva si poate fi contestata de DNA, informeaza MEDIAFAX.

Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata".

Conform DNA, dosarul vizeaza nereguli in derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, care s-a desfasurat in perioada 2010-2013.Potrivit procurorilor, grupul-tinta al proiectului a fost "constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii" si ca "in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA sustine ca "banii destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane".

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Astfel, "s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului".

De asemenea, DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana "Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine", derulat in aceeasi perioada. "A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc”.

Neregulile in administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de "14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)".

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.