Autoritatile sucevene au instituit un grad de alerta crescut in judet in urma evolutiei "ingrijoratoare” a pestei porcine africane in Ucraina, boala pentru care nu exista un vaccin si care produce un procent de morbiditate si mortalitate foarte ridicat.

Prefectura Suceava a convocat, luni, Comitetul Local de Combatere a Bolilor, dupa ce a primit o adresa de la DSVSA Suceava legata de evolutia ingrijoratoare a pestei porcine africane pe teritoriul Ucrainei, pentru a dezbate masurile de supraveghere, prevenire si control ale bolii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Suceava, contextul epidemiologic actual, in care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat "la un grad fara precedent”, impune intarirea masurilor de profilaxie a bolii. "Aceste masuri se orienteaza spre instruirea tuturor factorilor implicati, a crescatorilor de suine din sectorul comercial si non-comercial, a medicilor veterinari de libera practica, a gestionarilor fondurilor de vanatoare, a administratiei centrale si locale cu rol in controlul bolilor in vederea notificarii cat mai timpurii a oricaror suspiciuni de boala care pot fi atribuite pestei porcine africane si a aplicarii masurilor specifice de control. Toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor”, se arata in comunicatul Prefecturii Suceava.

De asemenea, DSVSA Suceava a incheiat protocoale pentru ridicarea si distrugerea alimentelor confiscate la punctele de trecere ale frontierei de stat, pentru ca unul din riscurile majore de propagare a virusului de pesta porcina africana il reprezinta produsele de origine animala introduse prin bagajele calatorilor.

Totodata, se asigura sacii de colectare a produselor de origine animala confiscate, a substantelor dezinfectante pentru dezinfectia spatiilor de depozitare si se cere completarea registrului privind evidenta actiunilor de dezinfectie a spatiilor de depozitare.

Mai mult, un alt risc major de propagare a virusului pestei porcine africane il reprezinta mijloacele de transport, care au transportat animale vii in Federatia Rusa, Belarus si Ucraina.

In plus, Prefectura Suceava sustine ca laboratorul din cadrul DSVSA a facut supraveghere pentru pesta porcina africana la toti mistretii vanati pe raza judetului in limita cotelor de vanatoare, iar odata cu alertele privind apropierea bolii de Romania au fost informati gestionarii fondurilor de vanatoare sa supravegheze clinic porcii mistreti si sa anunte orice suspiciune de boala, iar daca sunt animale moarte sa anunte medicul veterinar oficial pentru recoltare de probe si expedierea lor la laborator.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Potrivit Prefecturii Suceava, cel mai mare risc, in momentul de fata, pentru raspandirea virusului pestei porcine africane il reprezinta animalele de reproductie crescute in exploatatiile non-profesionale, iar DSVSA distribuie pliante informative pentru popularizarea semnelor clinice ale bolii, cat si ale masurilor de biosecuritate la porcii domestici si la mistreti.

"In vederea evitarii evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcina africana pentru cat mai mult timp, se va mentine un grad de alerta crescut”, precizeaza Prefectura Suceava. Pesta porcina africana este o boala infectioasa produsa de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afecteaza suinele, evolueaza acut cu stari febrile si sindrom hemoragipar, sfarsind cu moartea animalelor afectate intr-un timp foarte scurt. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, iar singura cale de a feri animalele este respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Citeste si:
585 de focare active de pestă porcină africană în România
585 de focare active de pestă...

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afecteaza omul, dar produce un procent de morbiditate si mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate in urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate. Potrivit comunicatului citat, in UE au fost semnalate in Estonia, Italia, Letonia, Lituania si Polonia un numar total de 55 de focare de boala la porcii domestici si 1.160 de cazuri la porcii misteti.

Prefectura Suceava precizeaza ca, pana in prezent, nu au fost confirmate cazuri de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei, iar ultimele si cele mai ingrijoratoare cazuri au fost confirmate in octombrie 2015 in doua regiuni din Ucraina (Odessa si Mycolaiv). Focarele au fost notificate catre OIE in data de 28 octombrie 2015 si sunt situate la o distanta de aproximativ 150 de kilometri de Delta Dunarii, 190 kilometri de judetul Vaslui si 210 kilometri de judetele Iasi si Galati.

Citeste si:
VIDEO Dezastru ecologic descoperit de inspectorii DSVSA la Râmnicu...
VIDEO Dezastru ecologic...

"Sunt expuse in mod special judetele de la granita de E si N ale Romaniei pentru ca in momentul de fata virusul ar putea evolua oriunde, mai mult ca Republica Moldova nu are mijloace de identificare si diagnosticare in laborator a virusului”, se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.