Social 9 Martie 2016 11:10
Fiecare persoana care nu isi ingrijeste dantura se expune unor boli si afectiuni legate in mod direct sau indirect de igiena dentara.

Un articol postat de The Telegraph facea Romania de rusine in 2014: „Romanii din mediul rural schimba periutele de dinti o data la 10 ani”, titra publicatia britanica. Aceasta adauga ca studiul „Zambeste Romania” a descoperit ca romanii folosesc cele mai mici cantitati de pasta de dinti din intreaga Uniune Europeana.

Istoricul controverselor dintre publicatiile britanice si diferite segmente ale societatii romanesti este foarte bogat, insa un medic roman citat de telegraph.co.uk a tras un binemeritat semnal de alarma: „Situatia este ingrijoratoare, deoarece exista o legatura intre obiceiurile dentare si bolile stomatologice”, a spus medicul Dorin Risnoveanu, care a adaugat ca 80% din populatia Romaniei sufera de cel putin o boala dentara.

Insa cea mai ingrijoratoare veste vine abia acum: ingrijirea necorespunzatoare a danturii ne expune unor boli grave la care foarte putini romani se gandesc atunci cand merg seara la culcare fara sa se spele pe dinti.

Solutia ar trebui sa fie simpla, iar tehnologia vine in ajutorul fiecarei persoane preocupate de sanatatea danturii sale. Spre exemplu, unele periute electrice efectueaza pana la 31.000 de miscari pe minut si indeparteaza de pana la sapte ori mai multa placa bacteriana, precum aceste periute de dinti de ultima generatie.

Iata care sunt bolile legate, direct sau indirect, de lipsa ingrijirii dintilor:

1. Parodontoza

Bolile parodontale sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de flora microbiana din cavitatea bucala. Acestea afecteaza in special gingia, iar netratarea la timp a parodontozei produce, inevitabil, pierderea dintilor. Cei mai importanti factori care cauzeaza aparitia parodontozei sunt placa bacteriana si tartrul.

2. Pierderea dintilor

Pierderea dintilor ar trebui sa te ingrijoreze. Adultii cu varstele cuprinse intre 20 si 64 de ani au pierdut, in medie, sapte dinti permanenti, iar americanii cu varste intre 50 si 64 de ani si-au pierdut toti dintii, conform nidcr.nih.gov.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

3. Respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare afecteaza pana la 65% din populatie. Exista o multime de cauze pentru o astfel de afectiune, insa cea mai intalnita este igiena orala precara.

4. Dementa

Un amplu studiu a demonstrat ca ar putea fi o legatura intre igiena orala precara si dementa. Cercetatorii au studiat comportamentul a 5.468 de oameni pe o perioada de 18 ani si au descoperit ca cei care nu se spalau zilnic pe dinti erau cu 22-65% mai predispusi la dementa decat persoanele care se spalau pe dinti de trei ori pe zi. In plus, un alt studiu a aratat ca creierul pacientilor care sufera de boala Alzheimer contine mai multe bacterii asoziate cu bolile gingivale decat creierul persoanelor sanatoase din punct de vedere mental.

5. Pneumonia

Atunci cand bacteriile se dezvolta in cavitatea bucala, o parte dintre ele sunt aspirate in plamani, unde pot provoca diferite boli, inclusiv pneumonia. Spre exemplu, imbunatatirea igienei orale a redus cazurile de aparitie a pneumoniei cu 40%, conform ncbi.nlm.nih.gov.

Citeste si:
Tratamentul laser în stomatologia pediatrică - ce afecțiuni dentare...
Tratamentul laser în...

6. Disfunctiile erectile

In opinia unor specialisti, ar putea exista o legatura intre bolile stomatologice si disfunctia erectila, noteaza businessinsider.com. Ambele au o puternica legatura cu lipsa vitaminei D din organism si cu fumatul. In plus, in cazul pacientilor cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, 53% dintre cei care sufera de disfunctii erectile au parodontoza severa, in timp ce doar 23% dintre barbatii fara disfunctii erectile sufera de o forma grava de parodontoza.

7. Abces cerebral

Cauzat adesea de infectii bacteriene, abcesul cerebral este fatal daca nu este tratat la timp. Una dintre cauzele infectiilor bacteriene din creier este igiena orala precara si bacteriile care se dezvolta in cavitatea bucala, intrand apoi in sistemul circulator si ajungand la tesuturile cerebrale.

8. Diabetul

Dentistii au afirmat timp de foarte multi ani ca diabetul cauzeaza probleme dentare, insa o serie de informatii stiintifice recente sugereaza ca relatia dintre cele doua afectiuni este bidirectionala. Igiena orala foarte precara reprezinta, astfel, un factor de risc pentru diabet si pentru rezistenta la insulina.

Citeste si:
Grăsimile trans afectează sănătatea. În ce alimente se găsesc
Alimentele cu grăsimi trans...

9. Bolile renale

Un studiu realizat in SUA a demonstrat ca 3,7% dintre adulti au probleme renale, insa persoanele cu probleme dentare sunt de 4,5 ori mai predispuse la boli renale cronice decat persoanele cu o dantura buna.

10. Bolile de inima

Mai multe studii au aratat ca exista o legatura intre bolile gingivale si bolile de inima, ambele fiind asociate cu inflamatiile.

11. Complicatiile in timpul sarcinii

Gingivita afecteaza intre 60% si 75% dintre femeile insarcinate. Igiena orala precara a femeilor insarcinate este asociata cu o greutate mai mica la nastere a copilului, precum si cu nasterea prematura.

12. Ulcerul

In cazul persoanelor cu parodontoza, placa ce se formeaza in „buzunarele” gingivale devine un rezervor pentru Heliobacter pylori, o bacterie asimptomatica in cazul majoritatii persoanelor, dar care devine o cauza a ulcerului la stomac atunci cand se activeaza cu violenta.

Citeste si:
Ai grijă de dantura ta: 4 semne că îți speli dinții prea tare
Ai grijă de dantura ta: 4...

13. Cancerul

Un studiu efectuat in 2010 a demonstrat ca igiena orala precara si bolile gingivale sunt asociate cu aparitia virulului HPV, responsabil pentru 80% din cazurile de cancer la nivelul cavitatii bucale.

sursa foto: hepta.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.