Social19 Februarie 201616:08

Lectura de 5 minute

Institutul National al Patrimoniului si Ministerul Culturii vor relua demersurile de inscriere a ansamblului Brancusi de la Targu-Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a anuntat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

"In data de 19 februarie 2016 se aniverseaza trecerea a 140 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi. Este una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a readuce in discutie si in actualitate valoarea exceptionala a ansamblului Brancusi de la Targu-Jiu si inscrierea acestuia pe lista patrimoniului mondial UNESCO", a spus Vlad Alexandrescu, intr-un mesaj publicat, joi seara, pe contul sau de pe platforma de socializare Facebook.

Potrivit acestuia, Institutul National al Patrimoniului si Ministerul Culturii vor face demersurile de inscriere a sitului pe lista patrimoniului mondial UNESCO prin reluarea dosarului retras in 2014 de statul roman in urma recomandarii de neinscriere a ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor si Siturilor).

"In acest sens ne-am propus refacerea fundamentarii stiintifice a dosarului, cu alocarea atat a resurselor adecvate de timp si competente, inclusiv prin cooptarea de experti internationali in domeniu, cat si a resurselor bugetare necesare. In aceste conditii estimam ca posibila inaintarea oficiala a dosarului catre UNESCO cel mai devreme in februarie 2018 cu o depunere spre consultare prealabila cu Centrul Patrimoniului Mondial in septembrie 2017", spune Vlad Alexandrescu.

Acesta precizeaza ca Institutul National al Patrimoniului propune infiintarea unui comitet de coordonare care sa includa reprezentanti ai Ministerului Culturii, ai Institutului National al Patrimoniului, ai Ministerului Afacerilor Externe si ai autoritatilor locale. Comitetul ar urma sa asigure "implementarea coordonata a unei strategii nationale cu privire la acest subiect, statuata printr-un program national Brancusi cu buget propriu", spune ministrul Culturii.

"Acesta ar trebui sa aiba in vedere atat elaborarea propriu-zisa a dosarului de catre un grup stiintific competent, cu participare internationala si prin stabilirea de parteneriate cu institutii relevante din alte tari (in special cu Ministerul Culturii din Franta), cat si asigurarea prezentei subiectului Brancusi in mediile de specialitate relevante pe parcursul intregii perioade de pregatire a dosarului si pe mai multe paliere: conferinte de inalt nivel international (in Romania si in strainatate), demersuri diplomatice, evenimente culturale locale, actiuni de promovare a dosarului la reuniunile Comitetului Patrimoniului Mondial din aceasta perioada si realizarea de materiale si evenimente de prezentare de tinuta"
, mai spune Vlad Alexandrescu.

Citeste si:
Ministerul Culturii reia procedura de includere a Rosiei Montana
Ministerul Culturii reia...

Acesta sustine ca este necesar ca "reconsiderarea dosarului sa fie corelata cu masurile de protectie efectiva a ansamblului, cu amenajarile de punere in valoare in mod sensibil si demn pentru intregul parcurs al axei, cu masuri de asanare urbana a contextului/zonei de protectie, cu implementarea reala a unui plan de management, cu gesturi de valorizare indirecte, dar importante precum crearea muzeului Brancusi sau a unui centru de cercetare". "Acestea se vor putea face numai cu implicarea constanta si responsabila a autoritatilor locale, partenere indispensabile in acest proiect", mai afirma ministrul Culturii.

Totodata, acesta "saluta" proiectele deja initiate de Primaria Targu-Jiu si isi exprima disponibilitatea de a le sprijini in continuare.

Romania a transmis, in octombrie 2014, dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Targu-Jiu la Comitetul patrimoniului mondial UNESCO. Documentatia a fost elaborata de Institutul National al Patrimoniului (INP), impreuna cu specialisti in domeniul operei brancusiene si cu sprijinul autoritatilor locale din Targu-Jiu.

In iulie 2015, INP a anuntat ca dosarul de candidatura al ansamblului Brancusi din Targu-Jiu pentru inscrierea in patrimoniul mondial UNESCO a fost retras la decizia statului roman, dupa ce a primit recomandarea de neinscriere din partea Comitetului mondial UNESCO. Tot atunci, INP a precizat ca documentele pentru nominalizarea ansamblului lui Brancusi pe lista UNESCO urmeaza sa fie completate si redepuse.

Citeste si:
Andrea Bocelli a lansat impreuna cu UNESCO programul...
Andrea Bocelli a lansat...

Daca nu s-ar fi luat decizia de a retrage dosarul, iar acesta ar fi fost respins, exista riscul ca opera lui Constantin Brancusi sa nu fie inclusa niciodata pe lista patrimoniului mondial, a mai spus, atunci, INP.

Ansamblul Brancusi a fost inclus in 1991 pe lista tentativa a UNESCO, scrie MEDIAFAX.

Potrivit site-ului Institutului National al Patrimoniului, ansamblul de la Targu-Jiu este o capodopera a geniului creator uman, datorata unuia din promotorii de frunte a artei moderne. Ansamblul realizat in Romania este singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brancusi, care avea la data conceperii ansamblului (1935 - 1936) o recunoastere mondiala.

Intregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulatie "Calea Eroilor", avand o lungime de 1,5 kilometri, cu orientarea generala est-vest. Componentele ansamblului sunt: Masa tacerii - situata in gradina publica, langa malul raului Jiu, realizata in 1938 din piatra (calcar de Bampotoc) si inconjurata de 12 scaune de piatra rotunde (in forma de clepsidra) -, Aleea scaunelor - 24 scaune din piatra, patrate (in forma de clepsidra), dispuse de o parte si de alta a aleii, in grupuri de cate trei, fac legatura intre grupul Mesei tacerii si Poarta sarutului, situata spre est, la intrarea in parc, fiind realizata intre 1937 si 1938 -, Poarta sarutului - un portal de mari dimensiuni din travertin, fiind realizat intre 1937 si 1938 - si Coloana - situata in parcul cu acelasi nume, considerata in general componenta cea mai importanta a ansamblului.

Citeste si:
L’Oréal si UNESCO au desemnat castigatoarele burselor pentru...
L’Oréal si UNESCO au desemnat...

Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizata cu fonduri alocate de Liga Nationala a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia premierului liberal Gheorghe Tatarescu.

Constantin Brancusi, nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj, si decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Deciziile UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura privind patrimoniul mondial) au de cele mai multe ori si o mare miza economica, deoarece clasarea siturilor faciliteaza deblocarea finantarii in vederea lucrarilor de conservare a acestora si aduce o crestere a numarului de turisti. Principala provocare a UNESCO este insa conservarea siturilor aflate in pericol din cauza lipsei de ingrijire, a practicarii turismului necontrolat si a dezvoltarii unor activitati economice cu consecinte devastatoare asupra mediului.

Din Romania, in prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se afla Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inscrisa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.