Un pacient in varsta de 70 de ani, diagnosticat cu anevrism de aorta de 21 de cm si cu o dilatare maxima de 8,2 cm, ceea ce este o dimensiune uriasa pentru o astfel de afectiune, a fost salvat datorita unui stent creat cu ajutorul tehnologiei 3D cu constructie prin nano-laser.

Medicii au utilizat tehnologia 3D pentru a construi un stent prin nano-laser, folosit la salvarea unui pacient de 70 de ani cu anevrism de aorta de 21 de cm si o dilatare maxima de 8,2 cm.

Interventia chirurgicala a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Centrele de Excelenta ARES. Stentul a fost construit de catre o echipa de bioingineri prin nanotehnologie, pe anatomia specifica a pacientului. Echipa medicala a fost formata din dr. Rares Nechifor, medic prima radiolog, dr Rolf Dammarau, medic chirurg cardiovascular, si col. dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculara.

"'Fabricarea stentului a durat patru saptamani si a fost facut special pentru acest pacient. Acesta este un pas important pentru medicina personalizata. Prin aceasta procedura, medicina va evolua, dispozitivele medicale vor fi produse in functie de particularitatile medicale si anatomice ale fiecarui pacient in parte. Interventia a fost una de complexitate crescuta, fiind necesare 8 ore si jumatate pentru a fi finalizata cu succes. Pacientul a fost supus operatiei sambata, iar luni va fi externat”, a declarat Iulian Plescan, director Operational al Centrelor ARES.

La randul sau, col. dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculara, a explicat ca acesta este cel mai complex caz de corectie a anevrismului de aorta din Romania, pana in prezent.

"Complexitatea cazului o reprezenta anevrismul de aorta de dimensiuni mari (dilatare maxima de 8,2 cm) care incepea de la originea ambelor artere iliace, afectand totodata conexiunea ambelor artere renale, artera mezenterica superiora si trunchiul celiac. Anevrismul de aorta se intindea pe o lungime de 21 cm. Avand in vedere structura si modelul stenturilor existente pe piata medicala, nu a fost posibila rezolvarea minim invaziva, pentru a nu obstructiona complet aceste patru artere importante. De aceea, urmand o conduita terapeutica inovatoare, a fost creat acest stent care i-a salvat viata pacientului”, a explicat col. dr. Ionel Droc.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.