Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta de modificare a legii astfel incat demnitarii acuzati de plagiat nu vor mai fi verificati de Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei, cazurile lor urmand sa fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universitati.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare prevede abrogarea articolelor prin care demnitarii erau exceptati de la normele generale ale legii. De asemenea, ministrul Educatiei Adrian Curaj a precizat ca doar universitatile vor putea retrage titlul de doctor in cazul demnitarilor care au plagiat, scrie MEDIAFAX.

Concret, este vorba despre abrogarea art. 4 - 2 (3) din lege, potrivit caruia "se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica".

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare prevede abrogarea articolelor prin care demnitarii erau exceptati de la normele generale ale legii. De asemenea, ministrul Educatiei Adrian Curaj a precizat doar universitatile vor putea retrage titlul de doctor in cazul demnitarilor care au plagiat.

"Am modificat doua articole, acela care stabilea ca sunt doua categorii de detinatori de titluri de doctorat - am anulat acest articol - si in doilea articol, articolul 14 acolo unde sunt reglementate sanctiunile, am scos doua reglementari - una legata de retragerea titlului de doctor si cealalta legata de retragerea conducerii de doctorat - foarte clar, nu sunt in atributia Consiliului National de Etica, asa cum am si anuntat, vor fi in atributia universitatilor si al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)", a declarat, marti, la finalul sedintei de Gvern, ministrul Educatiei Adrian Curaj.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...

In acelasi context, Curaj a anuntat ca dupa modificarea Legii eticii va urma promovarea unei Ordonante de Urgenta care va modifica Legea Educatiei, pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor.

"Vom avea Ordonanta de urgenta pentru Legea Educatiei si dupa acea OUG vom veni cu Hotarari de guvern si Ordine de minsitru care depind de aceasta Ordonanta de urgenta. (...) In acest moment am putut sa modificam Legea eticii. Va fi o OUG privind legea Educatiei, dupa OUG vom mai da cele necesare pentru a avea un cadru total functional", a precizat ministrul Educatiei.

Adrian Curaj a mentionat ca Legea educatiei ar urma sa fie modificata dupa inceprea activitatii parlamentare.

"In prima sedinta de Guvern dupa inceperea activitatii parlamentare, sau in cea de a doua, in cel mai rau caz, vom avea OUG. Noi lucram la ea, o avem pregatita, (...) lucram la ea pana cand vom avea tot cadrul functional", a adaugat Curaj.

Citeste si:
Cum se vor desfășura cursurile în universitățile din țară în acest...
Cum se vor desfășura...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.