Dozele de vaccin gripal au fost suplimentate cu 143.000, la cererea directiilor de sanatate publica, pentru a evita imbolnarile, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, in ultimele doua luni fiind vaccinate peste 460.000 de persoane.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sanatatii a achizitionat initial 500.000 de doze de vaccin gripal, care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica. Numarul de doze a fost suplimentat la sfarsitul anului trecut, pentru prevenirea afectiunile respiratorii si a gripei in perioadele reci si cu fluctuatii de temperatura.

"La cererea directiilor de sanatate publica, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu inca 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel incat sa evitam cresterea numarului de imbolnaviri prin viroze de sezon. Recomandam persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire sa se adreseze medicilor de familie pentru a obtine gratuit acest vaccin", a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

Peste 460.000 de persoane au fost vaccinate de la jumatatea lunii noiembrie 2015, cand a inceput campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon, scrie MEDIAFAX.

Potrivit datelor primite de Ministerul Sanatatii de la specialistii in sanatate publica, "activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica larga si fara tendinta de crestere semnificativa".

Trei cazuri de gripa confirmate in laborator au fost inregistrate de la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, gripei si infectiilor respiratorii acute severe (SARI).

Campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica cele cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, precum si gravidele, conform strategiei MS si recomandarilor OMS si ECDC.

Citeste si:
Plugușorul Vaccinului 2022: „Varianta cea mai bună, /E vaccin făcut...
Plugușorul Vaccinului 2022:...

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.

Potrivit specialistilor, masurile de igiena personala, spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos, o alimentatie bazata pe legume si fructe sunt esentiale pentru prevenirea afectiunilor respiratorii si a gripei.

Medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie sau spital de boli infectioase se administreaza doar la indicatia medicului, in cazurile grave sau in cazul bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa.

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, la prima ora de curs, o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.

Citeste si:
Sezonul Berbecului în 2024 aduce renaștere și transformare. Cum...
Sezonul Berbecului în 2024...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.