ACC si JAR colaboreaza pentru extinderea activitatilor din cadrul programelor dedicate educatiei prin miscare si promovarii unui stil de viata sanatos.

Athletic Cardio Club (ACC), primul club sportiv infiintat de medici, le da o mana de ajutor liceenilor care vor sa aleaga un stil de viata sanatos si se alatura programului I<heart>sport − un proiect unic in Romania, derulat de Junior Achievement Romania (JAR) in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Ministerul Sanatatii.

Parteneriatul dintre Athletic CardioClub si I<heart>sport, care a oferit informatii despre sanatate pentru mai mult de 54.000 de tineri, isi propune sa combata sedentarismul si lipsa de informare despre preventia primara a bolilor cronice netransmisibile in randul tinerilor liceeni.

In acest scop, ACC dezvolta deja o aplicatie care va putea fi folosita de elevi in cluburile I<heart>sport si ca aplicatie pentru programul la clasa. Aplicatia de mobil va permite inregistrarea diferitelor tipuri de miscare (mers pe jos, alergare, ciclism etc.), precum si a timpului alocat zilnic pentru efort fizic, stabilirea unor obiective pe termen lung si realizarea unui top al utilizatorilor.
In plus, membrii Athletic Cardio Club vor putea sustine activitatile organizate de liceele cu cluburi sportive I<heart>sport, in timp ce liceenii vor obtine direct informatii despre initiativele si competitiile organizate de ACC.

Societatea Romana de Cardiologie (SRC) este partener al programului I<heart>sport inca de la lansarea acestuia, in anul 2011, iar prin intermediul ACC extinde acum aceasta colaborare.

„Aceste programe ne sprijina in misiunea pe care ne-am asumat-o, de a ne adresa in mod direct tinerilor, pentru a caror sanatate ne preocupam acum, astfel incat ei sa nu devina pacientii de maine. Cred cu tarie ca educatia pentru preventia bolilor cronice la tineri, dar chiar si de la cele mai fragede varste, este de o maxima importanta, iar noi, medicii, sustinem necesitatea unor programe nationale, de educatie pentru sanatate care sa asigure igiena si conditiile de siguranta in scoli, asistenta medicala cu prezenta de personal specializat si existenta dotarilor necesare pentru educatie fizica si sport”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele SRC si ACC.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

De patru ani, I<heart>sport sustine in scolile din Romania infiintarea de cluburi sportive, programe de activitati si evenimente sportive, informare despre sanatate si prevenirea bolilor netransmisibile, iar Junior Achievement Romania pune la dispozitia profesorilor si elevilor manuale specializate pentru cursuri optionale de „Educatie prin miscare”, „Nutritie” si, incepand cu al doilea semestru al anului scolar 2015-2016, un nou manual, dedicat preventiei bolilor cronice.

I<heart>sport este un program national care face parte din Young Health Programme, initiativa globala AstraZeneca de promovare a educatiei pentru sanatate si prevenirea bolilor cronice netransmisibile, programe de cercetare, advocacy si sprijin adresate tinerilor din intrega lume.

„Programul I<heart>sport a a oferit informatii pentru mai mult de 54.000 de mii de tineri, a implicat pana in prezent peste 20.000 de elevi care au beneficiat gratuit de activitati educationale la clasa, aproximativ 31.000 de tineri care au participat la organizarea a 110 cluburi locale de sport, mai mult de 1.000 de profesori si 350 de evenimente si competitii, ce au atras aproape 13.000 de persoane (parinti, cadre didactice, lideri locali) in activitatile educationale”, a spus Stefania Popp, CEO, Junior Achievement Romania.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda, pentru tinerii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, cel putin o ora de activitate fizica pe zi. In Europa insa, tendinta generala este de scadere a nivelul de activitate fizica, iar in Romania doar putin peste 25% dintre adolescenti ajung la nivelul recomandat de organizatia mondiala. Potrivit OMS, sedentarismul este unul dintre principalii factori de risc pentru obezitate, diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, dar si diferite forme de cancer, stres, depresie si anxietate.

Potrivit unui sondaj realizat de Junior Achievement Romania in randul cadrelor didactice, principalele nevoi de informare la nivelul elevilor sunt legate de fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, gestionarea stresului, importanta alimentatiei sanatoase, descoperirea fiziologiei corpului omenesc si igiena personala. Mai mult de jumatate din profesorii chestionati considera ca modalitatea cea mai eficienta de a promova informatiile despre aceste subiecte in randul tinerilor este introducerea in scoli a unui program educational transcurricular.

Young Health Programme
este initiativa globala AstraZeneca de investitii in comunitate, creata pentru ca tinerii din intreaga lume sa beneficieze de sprijinul necesar pentru a-si proteja sanatatea si pentru a-si imbunatati sansele la o viata mai buna in viitor.

Citeste si:
OMS a anunțat sfârșitul pandemiei COVID-19. Ce amenințări ne pândesc
OMS a anunțat sfârșitul...

I<heart>sport este un program national care face parte din initiativa de responsabilitate sociala initiata de AstraZeneca la nivel international: Young Health Programme. Partenerii strategici in program sunt Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si Ministerul Sanatatii, Junior Achievement Romania iar Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie sustin initiativa ca parteneri.

AstraZeneca
este o companie bio-farmaceutica internationala avand o contributie esentiala in descoperirea, dezvoltarea, productia si comercializarea de medicamente inovatoare, pentru unele din cele mai grave maladii: cancer, boli gastrointestinale, cardiovasculare, neuropsihiatrice, respiratorii si inflamatorii. AstraZeneca este prezenta in peste 100 de tari, iar produsele sale ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a milioane de oameni din intreaga lume. Pentru mai multe informatii vizitati: www.astrazeneca.com.

Junior Achievement Romania
este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu institutiile de invatamant si sunt sustinute financiar de catre comunitatea de afaceri. Pentru detalii, accesati www.jaromania.org.

Athletic CardioClub este primul club sportiv creat de medici si dedicat promovarii activitatii fizice si sportului ca mijloc esential de preventie a bolilor cardiovasculare. In club se poate inscrie orice persoana, medic sau nu, care practica in mod constant o activitate fizica (cel putin 30 de minute de efort moderat pe zi, minimum cinci zile pe saptamana) si care nu fumeaza. ACC le propune membrilor sai sa parcurga 600 km intr-un an calendaristic, prin orice forma de miscare: alergare, ciclism, mers pe jos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.