Peste 2.600 de nereguli au fost gasite in cluburile, barurile, discotecile, salile de cinematograf si mall-urile controlate de pompieri in ultima saptamana, iar 670 dintre comercianti au primit amenzi de peste cinci milioane de lei.

Aproximativ 700 de controale au fost facute, in perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, la cluburi, baruri, discoteci, sali de cinematograf sau de spectacol si mall-uri, pentru a vedea daca sunt respectate normele privind siguranta la incendiu, arata vineri Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, intr-un comunicat de presa.

In urma controalelor au fost gasite 2.641 de deficiente, dintre care 354 au fost inlaturate pe timpul verificarilor. De asemenea, au fost date 1.987 de sanctiuni contraventionale, dintre care 1.317 avertismente si 670 de amenzi, in cuantum de 5.089.315 lei.

Principalele nereguli gasite de inspectorii de prevenire sunt: deficiente privind existenta si functionalitatea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor, organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor, lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, nerespectarea reglementarilor referitoare la utilizarea focului deschis si a efectelor speciale artistice si pirotehnice, precum si cele referitoare la reglementarea fumatului.

In ultima saptamana au avut loc 9.404 interventii ale echipajelor ISU, in crestere cu 13 la suta fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, 76 la suta au fost interventii ale SMURD, urmate de cele la incendii (5 la suta) si alte situatii de urgenta. In zece zile au fost asistate medical peste 7.000 de persoane.

De cand a intra in vigoare HG 915/2015, la inceputul lunii noiembrie, care prevede inchiderea localurilor care nu respecta normele de siguranta impotriva incendiilor, inspectorii de la ISU au inchis 84 de localuri din Bucuresti si judetele Ilfov, Arges, Arad, Bacau, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Giurgiu, Ialomita, Mures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis si Teleorman, unde au fost gasite incalcari grave ale cerintei de securitate la incendiu.

In perioada 5 noiembrie - 2 decembrie, concomitent actiunilor de control, pompierii au verificat 640 de imobile, pentru a vedea daca sunt respectate normele de siguranta a incendiilor, acestea fiind in categoriile de obiective cuprinse in planurile de verificare.

Citeste si:
Cutremure în Turcia: În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi...
Cutremure în Turcia: În...

Conform IGSU, in aceasta perioada au fost facute 231 de exercitii de evacuare, la care au participat peste 2.200 de persoane.

Dupa incendiul din clubul Colectiv, care nu avea autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU Bucuresti-Ilfov, au fost intensificate controalele in cluburi, baruri, discoteci, sali de spectacole si mall-uri.

Verificarile au loc si in contextul in care Antonina Radu si Petrica George Matei, angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov, sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.

In urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fata locului 26 de persoane, iar o alta victima in drum spre spital. Dintre ranitii internati, au mai decedat 33 de persoane, numarul victimelor ajungand la 60.

Citeste si:
Alarmele din toată țara sună astăzi, între orele 10-11. IGSU reia...
Alarmele din toată țara sună...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.