Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita a fost trimis in judecata de DNA dupa ce ar fi utilizat Politia Locala pentru a-si urmari fosta iubita, alaturi de el fiind deferiti justitiei fostul director al Politiei Locale Iasi Liviu Hliboceanu si un fost sef de serviciu din institutie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iasi la data faptelor, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii (2 infractiuni, din care una in forma continuata - patru acte materiale), instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni) si complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Politiei Locale Iasi la data faptelor, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (4 acte materiale) si abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infractiuni), si Stefan Avirvarei, sef de serviciu in cadrul Politiei Locale Iasi la data faptelor, pentru complicitate la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

In rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in perioada 25 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-a determinat pe Hliboceanu sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu prin folosirea necorespunzatoare a resurselor materiale si umane ale Politiei Locale Iasi, scrie MEDIAFAX.

"Concret, primarul Nichita Gheorghe l-a determinat pe directorul general al Politiei Locale Iasi, Hliboceanu Liviu Mihai, sa dispuna personal sau cu ajutorul inculpatului Avarvarei Stefan functionarilor din cadrul Politiei Locale a municipiului Iasi sa efectueze activitati de investigatii in teren sau de supraveghere operativa a unei persoane si a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale Politiei Locale a municipiului Iasi si producerii unei pagube in cuantum de 13.429,13 lei (prin folosirea resurselor materiale si umane ale respectivei institutii)", se arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Potrivit sursei citate, Gheorghe Nichita a obtinut un folos patrimonial in valoare de 58.142,85 lei, intrucat nu a mai fost nevoit sa achite aceasta suma unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informatiile respective.

Procurorii sustin ca, timp de un an si jumatate, Gheorghe Nichita i-a determinat pe sefii Politiei Locale Iasi sa faca verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa foloseasca informatiile astfel obtinute si sa permita accesul unor persoane neautorizate la aceste informatii, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

"La data de 25 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Chisca Costica Eugen (fostul sau sofer - n.r.) sa obtina desfasuratorul (lista) convorbirilor telefonice initiate in ziua respectiva de aceeasi persoana supravegheata (Adina Samson, fosta iubita a lui Nichita - n.r.). In continuare, inculpatul Chisca Costica Eugen l-a determinat, la randul sau, pe inculpatul Curalariu Calin-Mihai, angajat al unei companii de telefonie mobila, sa obtina aceste date nedestinate publicitatii care, ulterior, au ajuns in posesia inculpatului Nichita Gheorghe, acesta din urma obtinand astfel un folos nepatrimonial necuvenit", arata DNA.

Citeste si:
Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, închis pentru...
Fostul primar al municipiului...

In aprilie 2015, Stefan Avirvarei ar fi achizitionat un program informatic avand o aplicatie de tip "spy", care a fost instalata pe telefonul mobil facut cadou de Nichita Adinei Samson. Astfel, Nichita obtinea informatii referitoare la locul an care se afla iubita sa, precum si continutul SMS-urilor, al e-mail-urilor si fotografiilor trimise sau accesate de aceasta.

Potrivit DNA, in perioada 1 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, Nichita l-a instigat pe Hliboceanu sa ii asigure escortarea permanenta si sa faca deplasari cu autoturismele Politiei Locale in interesul personal al primarului si al unor persoane indicate de acesta. Prejudiciul creat Politiei Locale in urma acestor actiuni se ridica la 91.811,3 lei.

In aceeasi perioada, angajati ai Politiei Locale au pazit imobilul primarului Gheorghe Nichita, desi institutia nu avea astfel de atributii. Ca urmare, a fost creat "un prejudiciu institutiei publice de interes local si corelativ un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe in cuantum de 124.195,66 lei".

Citeste si:
Autorități nepregătite, elevi fără corn și lapte. Un primar din...
Autorități nepregătite, elevi...

Potrivit DNA, in 11 februarie 2015, Nichita l-a determinat pe Stefan Avirvarei sa dispuna ca un politist local din subordine sa desfasoare activitati de verificare a legalitatii unei constructii din municipiul Iasi, imobil in care cunostea ca se efectueaza o activitate comerciala, nefiind efectuate recent lucrari de constructie.

Sursa citata precizeaza ca inculpatii Costica-Eugen Chisca si Calin-Mihai Curalariu au incheiat cu procurorii anticoruptie doua acorduri de recunoastere a vinovatiei, primul pentru instigare la folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, iar al doilea pentru folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Chisca si Curalariu au declarat in fata procurorilor ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, ca accepta incadrarea juridica pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, ca sunt de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, precum si ca sunt de acord sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile lucratoare, fiecare.

Politia Locala a municipiului Iasi s-a constituit parte civila in acest dosar cu suma de 229.436,09 lei. Totodata, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile care le apartin lui Gheorghe Nichita si Liviu Mihai Hliboceanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din functia de primar al Iasiului, in 22 mai, intrucat era cercetat de procurorii DNA pentru ca ar fi apelat la angajatii Politiei Locale ca sa-si urmareasca fosta iubita. Nichita a fost cercetat sub control judiciar.

Adina Samson, care era sef de serviciu in Primaria Iasi si cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relatie de cativa ani, l-a denuntat pe acesta.

Gheorghe Nichita s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe langa angajati ai Politiei Locale si ai altor institutii din Primarie, pentru a isi urmari iubita si a ameninta un barbat cu care s-a intalnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea ca a fost lovita de edil, care o hartuia si ameninta ca o va distruge, iar in septembrie 2014 i-a comunicat acestuia ca vrea sa incheie relatia, precizand ca in octombrie a facut o plangere la Parchet impotriva primarului, dupa ce acesta a inceput sa o urmareasca si sa o ameninte din momentul in care i-a spus ca vrea sa puna punct relatiei. Ea preciza ca niciodata nu a facut o plangere la DNA si ca singurul sau demers a fost demersul de la Parchet, din octombrie 2014, precizand, totodata, ca ii spusese primarului ca va mai face o plangere si ca se vor vedea la tribunal.

Gheorghe Nichita este primar al Iasiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

In 30 octombrie, primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita a fost arestat intr-un alt dosar, in care este suspectat ca a primit mita de la presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.