Fostul sef al Casei de Asigurari de Sanatate Timis Cristian Careba si alte trei persoane au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, intre altele, pentru conflict de interese, spalare de bani si inselaciune, intr-un caz privind incheierea unor contracte de furnizare de servicii medicale.

Potrivit unui comunicat de vineri al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a patru persoane, printre care si fostul sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis Cristian Calin Careba, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost trimisi in judecata Calin Cristian Careba, acuzat de conflict de interese, conflict de interese in forma continuata, complicitate la inselaciune in forma continuata si spalare de bani in forma continuata, Eugenia Diana Nicoara, pentru inselaciune in forma continuata si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, precum si Gratiela Los si Laura Mihaela Marian pentru fals intelectual si uz de fals.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sustin ca, in perioada decembrie 2009 - iunie 2012, in calitate de presedinte al CJAS Timis, cu atributii de incheiere a contractelor de furnizare de servicii medicale, Careba a participat la incheierea de catre institutia pe care o conducea a contractelor de furnizare servicii medicale cu mai multe spitale si a semnat contractele si actele aditionale aferente, desi atat in perioada anterioara dobandirii functiei, cat si in perioada detinerii acesteia, prin intermediul unei societati pe care o controla si o administra - SC S.N. SRL - realiza foloase materiale ca urmare a incheierii cu aceiasi furnizori de servicii medicale de contracte de prestari servicii in domeniul IT.

De asemenea, in martie 2014, o echipa a Casei Nationale de Sanatate, al carei coordonator era Careba, a facut un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL, societate cu care fostul sef al CJAS Timis se afla in relatii comerciale si din partea careia beneficia de foloase materiale. Procurorii sustin ca acesta a intocmit un proces-verbal de constatare in care se arata respectarea de catre furnizor a obligatiilor prevazute in contractul de furnizare servicii medicale spitalicesti incheiat cu CJAS Timis, "ceea ce a avut drept consecinta obtinerea, indirect, a unui folos patrimonial de catre SC S.C. SRL, intrucat, in situatia constatarii realitatii, respectiv a incalcarii obligatiilor prevazute in contractul de furnizare servicii medicale spitalicesti, furnizorul ar fi fost supus unor sanctiuni pecuniare, respectiv retinerea unei sume calculata prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferenta lunii verificate".

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Totodata, arata procurorii, in perioada ianuarie 2010 - aprilie 2014, Careba a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL si SC S.C. SRL, societati administrate de Eugenia Diana Nicoara, astfel incat la controale sa nu fie descoperite aspectele neconforme realitatii, ceea ce a ajutat-o pe Nicoara sa induca in eroare Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de catre cele doua societati.

"In acest context, la data de 18.06.2014, in cadrul unei actiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificari in teren, a realitatii efectuarii serviciilor medicale raportate si decontate de CJAS Timis, afland ca deplasarile in teren au evidentiat mai multe situatii de pacienti fictivi, inculpatul Careba Calin Cristian a dispus finalizarea controlului la aceeasi data. Ca urmare, Gratiela Los si Laura Mihaela Marian, in calitate de membre ale echipei de control, au intocmit un proces-verbal de constatare in care au omis sa consemneze ca au fost identificate mai multe situatii de pacienti fictivi", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Șeful Jandarmeriei Române, la DNA: „Sunt nevinovat”
Șeful Jandarmeriei Române, la...

De asemenea, in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2014, prin intermediul SC S.N. SRL, Careba a dobandit in mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plata contravaloare factura, suma totala de 243.856 lei, pe care a folosit-o in vederea acoperirii unei linii de credit acordate de Banca Transilvania, plata dobanzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din banca sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, desi aceste sume provenea din savarsirea infractiunii de inselaciune.

Prejudiciul estimat, ca urmare a infractiunii de inselaciune, este de 987.772,9 lei, suma cu care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis s-a constituit parte civila.

Mai multe bunuri si imobile ale lui Careba si ale Eugeniei Diana Nicoara, precum si terenuri, aparatura medicala si o masina apartinand SC S.C. SRL si SC S. SRL (administrate de Nicoara) au fost puse sub sechestru.

Citeste si:
Ce vaccinuri sunt compensate pentru adulți. Beneficiarii...
Ce vaccinuri sunt compensate...

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.