Începând cu 1 decembrie, mai multe vaccinuri vor fi compensate parțial sau total pentru adulți. Printre acestea se numără vaccinurile împotriva pneumoniei, varicelei, meningitei și cancerului de col uterin.

Vaccinuri compensate pentru adulți

De la începutul lunii decembrie, mai multe vaccinuri sunt compensate pentru adulți, unele fiind compensate total, iar alte parțial. Aceste vaccinuri pot fi obținute de la farmaciile partenere ale Casei de Asigurări de Sănătate, pe baza unei rețete prescrise de medicul de familie sau de către specialist.

Persoanele care prezintă risc crescut și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot beneficia de anumite vaccinuri gratuite. Potrivit Barometrului de Sănătate Publică din 2023, numai 43,2% dintre români au încredere în vaccinuri, în timp ce 12,4% au încredere foarte mare.

La popul opus, 26,4% dintre români au încredere foarte redusă, iar 17,6% au încredere redusă. 18% din respondenți se opus total vaccinării.

Lista vaccinurilor compensate pentru adulți


  • vaccinul pneumococic – compensat 100%

  • vaccinul meningococic – compensat 100%

  • vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani

  • vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%

  • vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%

  • vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%

  • vacinul varicelic – compensat 100%.

Prețul vaccinurilor compensate

Cel mai costisitor dintre toate este vaccinul împotriva cancerului de col uterin, vaccinul HPV, care costă aproximativ 650 de lei. Vaccinul pneumococic costă 281 de lei, iar vaccinurile meningococice variază între 220 și 478 de lei.

Citeste si:
Reteta electronica nu a putut fi folosita
Reteta electronica nu a putut...

Vaccinul care ne protejează de difterie, tetanos și tuse convulsivă costă 120 de lei, iar vaccinul ROR costă aproape 74 de lei.

În cazul vaccinului varicelic, prețul este de 206 lei, iar cel pentru Hepatita B este de aproximativ 48 de lei pentru copii și 66 de lei pentru adulți.

Începând din luna octombrie, vaccinul gripal pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică a fost și el compensat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2023 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.