Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura din Bucuresti s-a deschis miercuri, in prezenta noului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, "printr-un semn de solidaritate prin cultura" in memoria celor care au decedat in urma atacurilor din Franta si a incendiului din clubul Colectiv.

La deschiderea Targului Gaudeamus 2015, care a avut loc miercuri, la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti, au participat, printre altii, Vlad Alexandrescu, noul ministru al Culturii, Ovidiu Miculescu, presedintele-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), Oltea Serban-Parau, directorul Centrului Cultural Media Radio Romania, Joanne Lemay, presedintele GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania si ambasadorul Canadei la Bucuresti, si Victor Ieronim Stoichita, reputat cercetator si profesor de istoria artei, stabilit in prezent in Elvetia, presedintele de onoare al editiei din acest an a evenimentului.

Ovidiu Miculescu a prezentat, pe scurt, importanta Targului Gaudeamus in cultura romaneasca si i-a rugat pe cei prezenti sa tina un scurt moment de reculegere in memoria celor care au murit in urma atacurilor teroriste din Paris, de vineri, si a incendiului din clubul Colectiv din Bucuresti, de pe 30 octombrie, sustinand ca acesta este "un gest de solidaritare prin cultura".

Invitatul de onoare al editiei din acest an este GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Prezenta la deschiderea Targului Gaudeamus, Joanne Lemay, presedintele GADIF, a precizat ca institutia pe care o conduce este solidara cu tarile membre care au fost recent zguduite de atacuri teroriste, dar si cu Romania, care a fost pusa la incercare de tragedia din clubul Colectiv.

Noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat ca se afla "intr-o ipostaza inedita" in fata publicului. Pe de-o parte, in calitate de ministru al Culturii, iar, pe de alta parte, de cea de profesor la Universitatea din Bucuresti.

Vlad Alexandrescu a precizat ca Ministerul Culturii acorda un loc deosebit cartii, productiei de carte si scriitorilor, iar acest targ are o semnificatie cu totul speciala.

Citeste si:
Târgul de carte de la Paris, anulat din cauza pandemiei cu COVID-19
Târgul de carte de la Paris,...

"El vine intr-un moment in care se iveste o speranta in ceea ce priveste productia de carte. Stiti ca Parlamentul a votat Noul Cod Fiscal, care prevede, de la 1 ianuarie 2016, scaderea TVA-ului pe carti, de la 9 la 5%. Acest lucru se datoreaza unei initiative a predecesorului meu, domnul Ionut Vulpescu", a precizat noul ministru al Culturii.

De asemenea, Vlad Alexandrescu a mentionat ca acest lucru va reprezenta o "usurare pentru editori, pentru publicul cultivat".

"Speram din toata inima ca aceasta usurare sa fie si o usurare pentru bugetul cumparatorilor, ideea este ca sa putem face in asa fel incat cartea sa circule mai usor, sa fie mai lesne de procurat, incat drepturile de autor sa fie respectate in chip mai riguros si, in sfarsit, dar nu in ultimul rand, sa ajunga si ceva mai multi bani in buzunarele scriitorilor, pentru ca ei sunt cei de care industria cartii profita", a adaugat ministrul Culturii, precizand ca, "in Romania, uneori se publica mai mult decat se scrie".

Citeste si:
Dan Voiculescu, la Gaudeamus: Romania are nevoie de o trezire la...
Dan Voiculescu, la Gaudeamus:...

In incheierea alocutiunii sale, ministrul Culturii le-a transmis cititorilor sa se bucure de o editie placuta, sa descopere carti noi, frumoase, sa aiba mijloacele de a le procura si sa impartaseasca bucuria lecturii cu toata familia, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Victor Ieronim Stoichita, presedintele de onoare al editiei din acest an a Targului Gaudeamus, a precizat ca aceasta este a doua oara cand participa la eveniment. "Acum cativa ani, am fost ca cititor obisnuit (...) si stiu foarte bine ce inseamna o zi la un targ de acest fel. Iesi putin buimacit, dar cu un sentiment care mi se pare extraordinar de a te plimba printre carti, de a te fi pus in fata unor dileme «o cumpar, nu o cumpar, o pot lua cu mine sau nu, nu am prea multe, pot sa le car pe toate?» (...) Astazi sunt intr-o postura diferita, care ma onoreaza. Ceea ce m-a socat acum cateva minute a fost un mic cor de copii care trecea de la un stand la altul, lucru formidabil, si inteleg ca partea educativa a cartii e unul dintre centrele acestui targ", a spus Victor Ieronim Stoichita, care a anuntat oficial deschiderea targului.

Citeste si:
Regele Mihai a murit. Klaus Iohannis, moment de reculegere la...
Regele Mihai a murit. Klaus...

Aproximativ 300 de expozanti, peste 700 de evenimente editoriale, participanti in premiera, dar si multe surprize ii asteapta pe iubitorii de literatura, de miercuri pana duminica, la Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura din Bucuresti.

Accesul publicului in incinta targului se va face pe baza biletelor, in valoare de 5 lei, si a abonamentelor de intrare, in valoare de 10 lei, valabile pentru toata perioada, care vor constitui, totodata, si suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca si la editiile precedente, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere in numarul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit in incinta: prescolarii, elevii, studentii, cadrele didactice, alti profesionisti din domeniile editorial-educational, jurnalistii, pensionarii, persoanele cu dizabilitati si insotitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra la targ gratuit, pe baza documentelor specifice fiecarei categorii (daca este cazul).

Programul de vizitare este zilnic, intre orele 10.00 si 20.00.

Citeste si:
Vlad Alexandrescu, propus de USR pentru conducerea Senatului
Vlad Alexandrescu, propus de...

Cea de-a 22-a editie a Targului International Gaudeamus, care va avea loc in perioada 18 - 22 noiembrie, este initiata si organizata de Radio Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.