Reprezentantii societatii civile care au venit, vineri, la Palatul Cotroceni, i-au cerut presedintelui un guvern fara corupti si o noua clasa politica, replica sefului statului fiind, potrivit unor participanti, ca acestia sa se implice politic, eventual infiintand noi partide.

Mihai Dragos, presedintele Consiliului Tineretului din Romania, a declarat ca solicitarea principala a fost pentru un Guvern "curat". "Este foarte important ca Guvernul care urmeaza sa fie desemnat sa nu aiba oameni murdari, sa fie un Guvern curat. Sa nu cuprinda persoane condamnate penale, persoane urmarite penal, persoane a caror cercetare penala a fost blocata de Parlament, traseisti, ofiteri sau colaboratori ai Securitatii si asa mai departe", a spus acesta.

Nicusor Dan, de la Asociatia Salvati Bucurestiul, a spus ca opinia societatii civile a fost ca este nevoie de un acord asupra noului prim-ministru, iar revendicarile protestatarilor si ONG-urile ar trebui sa fie centralizate chiar la Palatul Cotroceni.

"Nu trebuie sa ne grabim sa numim un premier. Trebuie sa avem un acord politic pe niste teme, la care oamenii din strada sa poata sa participe, in doua-trei saptamani", a spus Nicusor Dan.

La randul sau, Sorin Ionita, care reprezinta Expert Forum, a afirmat ca o solutie nu trebuie neaparat sa multumeasca partidele, ci, in primul rand strada, dand si de inteles ca din ecuatia politica trebuie eliminata UNPR, scrie MEDIAFAX.

"In continuare credem ca e mai bine ca presedintele sa-si ia riscul sa puna un prim-ministru foarte bun in sensul a ce cere strada, deci mai putin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate. (...) A guverna cu actualul Parlament, in care balamaua este aceea pe care o stiti si orice partid mare care vrea sa faca ceva trebuie sa negocieze cu o formatiune nealeasa si care nu reprezinta decat serviciile secrete, este inacceptabil", a spus Sorin Ionita.

Un alt subiect discutat de societatea civila cu presedintele Iohannis a fost implicarea celor din strada si din ONG-uri in politica, potrivit jurnalistului Liviu Mihai, reprezentant al asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

"Presedintele ne-a spus ca daca vrem o alta clasa politica sa ne implicam si ca ne va lua parteneri si cu noi va incerca sa construiasca o alta clasa politica. (...) Ne-a invitat sa intram in partide. Nu in partidele actuale, ci, eventual, sa facem partide noi. Personal cred ca este momentul cel mai bun", a spus Liviu Mihaiu, precizand ca din interiorul sistemului se pot schimba lucrurile mult mai rapid.

Mai mult, Liviu Mihaiu i-a cerut sefului statului sa faca din societatea civila un partener oficial de discutii. "L-am rugat pe presedintele Iohannis sa faca din societatea civila un partener oficiala, nu de catastrofa. Nu (...) atunci cand e bine sa dai in poza cu reprezentantii ei", a spus jurnalistul.

Apelul a fost reluat si de Sorin Ionita (Expert Forum), care a cerut un "mecanism transparent" de selectare a celor care participa la consultari, si nu in modul in care a fost organizata discutia de vineri.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Pe de alta parte, reprezentantii societatii civile au discutat cu presedintele si cazul tragediei de la clubul Colectiv, mai multi participanti exprimandu-si ingrijorarea ca o astfel de situatie se poate repeta.

"Este nevoie in primul rand, inainte de discutiile despre politica si administratie, ca domnul presedinte sa nu uite ca sunt probleme nerezolvate referitoare la riscurile ca o tragedie ca cea produsa in Colectiv sa se repete. Ne referim la reglementari, la norme", a afirmat Mihai Dragos, presedintele Consiliului Tineretului din Romania.

Despre acest subiect a vorbit si jurnalistul Liviu Mihaiu, care a sustinut ca este si o problema a "elitei" culturale din Romania. "Oamenii canta in beciuri si in improvizatii. Este si o consecinta a lipsei de interes din punct de vedere cultural a elitelor care ne conduc tara", a spus acesta.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare cu executare
Bogdan Olteanu, condamnat la...

Pe de alta parte, participantii au cerut, in mai multe randuri, schimbarea modului de functionare a unor institutii, precum Avocatul Poporului, care trebuie depolitizata cum totul, dar si CNA sau Consiliul Economic si Social.

La discutii a fost invitat si Dragos Slavescu, medic chirurg, care a spus ca reprezinta "breasla personalului medical care doreste schimbarea sistemului".

"Principala problema care a starnit miscarea de strada este clara, este coruptia financiara, dar mai ales coruptia morala. Avem probleme datorita faptului ca nu exista lideri care pot fi urmati si avem o criza de identitate nationala"; a spus acesta, adaugand ca i-a propus presedintelui o lege prin care sa existe o raspundere personala in toate domeniile de activitate.

De la discutiile cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale si ai protestatarilor a lipsit seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, care a fost prezent la toate consultarile cu partidele, dar este contestat de o serie de voci din societatea civila.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.