PF Daniel cere iertare tinerilor si spune ca Biserica ii iubeste pe toti, fie ca vin sau nu la slujbe, intelegand ca tinerii de azi doresc nu numai socializare si comuniune intre ei, ci si sa fie ascultati si incurajati in aspiratiile lor.

"In aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovati la Clubul Colectiv din Bucuresti, pentru familiile indoliate care isi plang pe cei dragi ai lor si pentru cei raniti care se afla in spitale, dar si in vreme de mare framantare sociala, va adresam cuvant parintesc de mangaiere si de pretuire, de pace si binecuvantare", spune, joi, PF Daniel, intr-un mesaj adresat tinerilor.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane cere iertare tinerilor daca nu a reusit sa le transmita mesajul potrivit cu privire la slujbele tinute in biserica pentru cei care au murit in incendiul din 30 octombrie sau au fost raniti grav.

"Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lamuritoare sau au fost rastalmacite. Intelegem ca tinerii de azi doresc nu numai socializare si comuniune intre ei, ci si sa fie ascultati si incurajati in aspiratiile lor. Biserica noastra ii iubeste pe toti tinerii, pe cei care vin la biserica si pe cei care nu vin la biserica, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie si pentru societate", a mai spus PF Daniel.

Patriarhul a subliniat ca doreste sa exprime mai multa afectiune si intelegere pentru toti tinerii din societate, respectand libertatea, demnitatea si aspiratiile lor.

"Biserica este acum alaturi de tineri, intelegand dorinta lor de innoire spirituala si morala a societatii romanesti si se roaga pentru prezentul si viitorul poporului roman, spre a trai in pace si unitate", mai spune Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, citat intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane.

Marti, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victimele din clubul Colectiv, intrebat de ce nu au venit preotii la locul tragediei pentru a fi alaturi de oameni, de familiile celor care au murit sau au fost raniti, patriarhul Daniel a spus: "Nu vrem sa se considere ca facem spectacol noi (...). Vrem sa vina lumea la biserica, nu la club. (...) Au murit acolo, dar noi ne rugam in biserica, asta este randuia bisericii".

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

Patriarhul a mai spus ca nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti si ca Biserica Ortodoxa a respectat reculegerea in tacere, iar cand Biserica nu este dorita in spatiul public si i se arata ostilitate si ura, atunci se retrage in spatiul liturgic.

"Am respectat reculegerea. Nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti si, cand Biserica nu-i dorita in spatiul public, in care i se arata ostilitate si ura, atunci noi ne retragem in spatiul liturgic al nostru. Ca in timpul prigoanelor vechi, deci cand biserica nu este dorita in spatiul public, nu vrem sa deranjam, sa ne impunem. De aceea, nu am vrut sa deranjam marsul tacerii cu slujbe preotesti. Ar fi fost deranjati, ca de la inceputul marsului tacerii au avut lozinci potrivnice bisericii, si atunci nu dorim sa-i suparam si mai mult cu prezenta preotilor", a mai spus patriarhul BOR.

Citeste si:
Oase nu l-a iertat pe CRBL. Cei doi s-au certat, după 15 ani de...
Oase nu l-a iertat pe CRBL....

Intrebat daca stie ca arhiepiscopul romano-catolic, IPS Ioan Robu, s-a rugat, luni, la locul tragediei, PF Daniel a raspuns afirmativ.

"El s-a rugat.... A trecut perioada de doliu national. Noi nu ne-am dus pentru trei motive. Mai intai, ca este spatiu public, nu e spatiu bisericesc si i-am lasat pe oameni, in tacere, sa se reculeaga. Unii chiar au spus ca nu e nevoie aici de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere in tacere. Azi dimineata (marti, n.r.), insa, dupa ce a trecut doliul national si a ajuns ziua inmormantarii celor decedati au fost preoti acolo de dimineata, au facut o rugaciune. Si acum, noi, in Biserica, si apoi la cimitir. Locul in care noi pomenim nu sunt strazile sau locul unde a murit cineva, ci biserica sau cimitirul, la mormant. Acolo este prezenta persoanei in modul cel mai intens", a spus PF Daniel.

Citeste si:
Cum se desfășoară slujbele religioase de Crăciun în acest an
Cum se desfășoară slujbele...

Marti, la Catedrala Patriarhala, din Bucuresti, a fost oficiata o slujba de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv, scrie MEDIAFAX.

Luni, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumanare si s-a rugat, spunand apoi ca i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a intamplat si ca ar trebui sa ne fie rusine tuturor, inclusiv Guvernului, institutiilor statului, bisericilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.