Omar Hayssam a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucuresti, in dosarul "Manhattan", privind fapte de delapidare, sirianul urmand sa execute tot 23 de ani si patru luni de inchisoare, pedeapsa rezultata in urma contopirii condamnarilor primite in celelalte dosare in care a fost judecat.

Tribunalul Bucuresti a dat, miercuri, sentinta in dosarul in care sirianul Omar Hayssam, fratele lui Mohamad Omar, cumnatul sau Mihai Nasture si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, au fost acuzati de inselaciune si delapidare, prin intermediul unui grup de firme numit "Manhattan".

Noua condamnare a lui Omar Hayssam, din dosarul "Manhattan", a fost contopita la cea de 23 de ani si patru luni de inchisoare rezultata dupa contopirea pedepselor primite in dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" si cel al rapirii celor trei jurnalisti.

Mohamad Omar a fost condamnat la 16 ani de inchisoare. Instanta a mai dispus ca inculpatii sa plateasca, in solidar, despagubiri civile de 7.847.195 de lei. Sentinta poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dosarul "Manhattan" a fost trimis in instanta in octombrie 2012, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro au fost puse sub sechestru in acest dosar.

In luna martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv contopirea pedepselor primite de Omar Hayssam in dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" si cel al rapirii celor trei jurnalisti, sirianul urmand sa execute 23 de ani si patru luni de inchisoare.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

In noiembrie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo", in care a fost acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat in leasing mai multe utilaje, trimise in Siria si Egipt la firmele controlate de el.

In dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema, in iunie 2010, la trei ani de inchisoare, dupa ce instantele inferioare dispusesera achitarea lui si a celorlalti inculpati, scrie MEDIAFAX.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

In 7 octombrie 2014, instanta suprema i-a condamnat definitiv pe fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, la cate cinci ani de inchisoare cu executare si pe Mustafa Tartoussi la sapte ani de inchisoare, pentru ca in 2006 l-au ajutat pe sirian sa fuga din tara, desi stiau ca este acuzat de terorism.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.