Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul Reuniunii de la Palatul Cotroceni, ca participantii au ajuns la un acord cu privire la propunerile pe care le vor face pentru intarirea NATO, precizand si ca relatia cu Rusia trebuie sa fie bazata pe respectarea dreptului international.

Klaus Iohannis, intr-o declaratie comuna cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a precizat ca liderii celor noua state din Europa Centrala si de Est care s-au reunit la Bucuresti au stabilit cinci directii de actiune evaluate ca fiind prioritate, respectiv "intarirea solidaritatii si indivizibilitatii securitatii aliate, inclusiv prin consolidarea legaturii transatlantice si sustinerea unei prezente sporite a SUA in Europa atat militar, cat si politic si economic, intarirea NATO si continuarea procesului de adaptare pentru a raspunde riscurilor pe termen lung din est si din sud", in acest caz un rol deosebit avandu-l si intensificarea relatiei cu partenerii din vecinatatea strategica, "consolidarea securitatii spatiului de la Marea Neagra la Marea Baltica si necesitatea aprofundarii parteneriatului strategic dintre NATO si UE".

Un punct important a fost relatia cu Federatia Rusa. Aici, Klaus Iohannis a precizat ca opinia statelor care au participat la Reuniune este ca "o decizie de reangajare a dialogului cu Federatia Rusa va fi fundamentata pe intelegerea comuna a respectarii dreptului international".

"Scopul reuniunii a fost acela de a ne asuma impreuna si de a exprima cu o singura voce viziunea tarilor noastre in legatura cu provocarile de securitate pe care Alianta Nord-Atlantica le intampina atat din est, cat si din sud. Desi suntem natural mai sensibili la amenintarile de securitate care vin din est, cu totii am dorit sa subliniem solidaritarea cu aliatii a caror prima grija sunt provocarile de la granita sudica. Cu totii ne confruntam cu aceleasi riscuri si amenintari. Pentru a fi eficienti raspunsurile noastre nu pot fi altfel decat coordonate", a spus presedintele Iohannis.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Acesta a aratat ca obiectivul reuniunii a fost atins, iar documentul adoptat transmite "un mesaj puternic de unitate si recunoastere a nevoii de coerenta in actiunile noastre externe". "Aceasta reuniune reprezinta partea contributiei noastre la securitatea intregii aliante. Vorbind ca unul, suntem de ajutor pentru toti", a spus presedintele.

La randul sau, omologul sau polonez, Andrzej Duda, copresedinte al reuniunii, a afirmat ca este optimist ca propunerile facute miercuri, la Bucuresti, de catre statele Europei Centrale si de Est din NATO vor fi dezbatute si sustinute de partenerii din Vest.

"Celelalte state NATO i se pot alatura si stiu ca putem obtine unitate in realizarea obiectivelor comune ale Aliantei. Nu exista nicio indoiala ca NATO trebuie sa se adapteze la noile amenintari si provocari. Istoria ne invata ca situatia se schimba si ca Alianta trebuie sa fie pregatita pentru a reactiona efiecient la evenimentele si evolutiile actuale pentru a crea in acelasi timp o atmosfera de securitate si de garantii pentru pace. Astazi am facut primul pas catre implementarea acestor masuri", a spus Duda.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Presedintele Poloniei a mai spus ca, pe langa dimensiunea politica si militara, deciziile luate miercuri sunt importante si pentru societate, pentru ca transmite "un sentiment de siguranta care este atat de necesar pentru dezvoltarea economica si buna cooperare intre noi pe viitor".

"(Summit-ul de la Varsovia - n.r.) va fi un summit la care se vor lua decizii si la care NATO in intregime isi va demonstra unitatea, hotararea, precum si, ceea ce am spus de atatea ori, faptul ca NATO se adapteaza la amenintarile si provocarile de astazi care vin atat dinspre est, cat si dinspre sud", a conchis Andrzej Duda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.