Cateva zeci de persoane s-au adunat, duminica, la fantana de la Universitate, pentru a cere demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, dupa ce politistul Bogdan Gigina a murit in timp ce insotea coloana oficiala a vicepremierului, proteste similare fiind anuntate si in alte localitati din tara.

Oamenii au inceput sa vina in zona fantanii de la Universitate in jurul orei 14.00, spunand ca vor ca impreuna sa ceara demisia vicepremierului pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, din toate functiile executive pe care le ocupa, dupa accidentul de marti in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, care insotea coloana oficial a ministrului.

Manifestantii spun ca actiunea nu este una organizata, ci este o forma de protest a oamenilor care vor sa condamne "abuzurile oricarui demnitar aflat in pozitie de putere".

"Consideram total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de interne si vice-premier in Guvernul Romaniei. Suntem indignati vazand tentativele de musamalizare a tragediei de catre reprezentanti ai guvernului, ministerului si unei parti a mass-mediei. Deplangem moartea la datorie a unui tanar politist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se afla in culpa morala si institutionala. Dorim o ancheta libera de influenta politica si realizata in deplina transparenta. Dar inainte de acest lucru cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate functiile executive pe care le ocupa. Impreuna spunem NU abuzului de putere", potrivit mesajelor de pe retelele de socializare prin care a fost anuntata actiunea de la Universitate.

In mesaj se mai arata ca este de condamnat si "indolenta autoritatilor locale si regiilor in ce priveste lucrarile publice, semnalizarea corespunzatoare a acestora si inchiderea santierelor imediat dupa finalizarea interventiilor". Manifestantii vor sa ceara demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuz de functie in folosirea ilegala a coloanelor oficiale si sa solicite Parlamentului sa inceapa o ancheta privind folosirea coloanelor oficiale in trafic.

Actiuni de protest la adresa ministrului Gabriel Oprea sunt anuntate, duminica, si la Cluj si Targu Mures. Sambata seara, peste 300 de motociclisti au aprins lumanari si au pastrat un moment de reculegere la locul unde a murit politistul Bogdan Gigina. Tot sambata a avut loc o actiune a biciclistilor in memoria lui Bogdan Gigina. Biciclistii au aprins si ei lumanari pe strada Stirbei Voda, la locul accidentului, si au pastrat un moment de reculegere. Ulterior, acestia au trecut pe la sediile Brigazii Rutiere a Capitalei si Ministerului de Interne.

Citeste si:
Universitățile vor decide singure modul în care își vor desfășura...
Universitățile din România...

Actiunea de protest de duminica, din zona fantanii de la Universitate, are loc la cinci zile dupa ce politistul Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, a cazut cu motocicleta intr-o groapa sapata in carosabil, pe strada Stirbei Voda si, cateva ore mai tarziu a murit in urma ranilor grave suferite.

Politistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Citeste si:
Începe procesul lui Gabriel Oprea, acuzat de moartea polițistului...
Începe procesul lui Gabriel...

Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda. Dupa accident, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, sustinea Politia.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Stirbei Voda spun insa ca masina in care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit dupa accident.

Duminica, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul raspuns oficial legat de ancheta privind moartea politistului Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, sustinand ca MAI si ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect inainte de finalizarea anchetei.

Citeste si:
Mama politistului Bogdan Gigina: Vinovatii de moartea lui se joaca
Mama politistului Bogdan...

"Ca raspuns la solicitarile mass-media referitoare la circumstantele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., in urma caruia si-a pierdut viata politistul Bogdan Cosmin Gigina, Directia Informare si Relatii Publice transmite urmatoarele: Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o ancheta in care se fac cercetari privind cauzele si imprejurarile producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedura Penala, privind Competenta Procurorului, "procurorul conduce si controleaza nemijlocit activitatea de urmarire penala a politiei judiciare si a organelor de cercetare penala speciale, prevazute de lege", arata MAI, intr-un comunicat de presa transmis duminica, la cinci zile dupa accident.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.