Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, vineri, ca nu are o coloana oficiala si ca de acest lucru beneficiaza doar seful statului si premierul, restul demnitarilor neavand ”ceea ce se numeste la propriu o coloana oficiala”.

"Eu, ca presedinte al Senatului, nu am ceea ce se numeste coloana oficiala. (...) Coloana oficiala poate sa fie la primirea unui inalt demnitar, dar in rest sunt anumite masuri de securitate variabile, in functie de pozitia pe care o ocupa demnitarii in stat si care implica o anumita desfasurare de forte. Acest lucru este valabil la presedinte, in primul rand, si la primul ministru, restul nu au ceea ce se numeste la propriu o coloana oficiala", a declarat presedintele Senatului.

Tariceanu a precizat ca autoturismul in care se deplaseaza el este insotit doar de o masina a Serviciului de Paza si Protectie, care merge in spatele masinii sale.

Coloana oficiala este definita, conform Codului Rutier, drept unul sau mai multe vehicule care se deplaseaza pe un drum public si sunt insotite de unul sau mai multe autovehicule apartinand Politiei rutiere, semnalizate sonor si luminos in mod corespunzator. Coloanele oficiale se insotesc de echipaje ale Politiei rutiere in conditiile stabilite prin instructiuni emise de ministrul Administratiei si Internelor.

Potrivit Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, Politia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei si se insotesc cu echipaje ale Politiei Rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza: presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, primul-ministru al Guvernului.

In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale Politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

Potrivit OUG 195/2002, Ministerul Apararii Nationale coopereaza cu Politia rutiera pentru realizarea actiunilor de insotire a coloanelor oficiale militare, precum si a vehiculelor din parcul propriu. De asemenea, MApN elaboreaza, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, norme privind controlul circulatiei autovehiculelor apartinand Ministerului Apararii Nationale si insotirea coloanelor militare.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Din coloana oficiala pot face parte si agenti ai Serviciului de Protectie si Paza. Persoanele indreptatite sa beneficieze de protectie si obiectivele a caror paza se asigura de catre Serviciul de Protectie si Paza se stabilesc prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, la cererea acestora, contra cost, iar cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a altor persoane in aceleasi conditii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.