Cincisprezece persoane, intre care un fost ofiter SRI, au fost condamnate in prima instanta de Tribunalul Alba la pedepse intre unu si opt ani de inchisoare in dosarul care viza o grupare specializata in recuperari si proxenetism printre ai carei clienti se numarau politicieni si oameni de afaceri.

Reprezentantii Tribunalului Alba au anuntat, vineri, ca instanta a decis condamnarea a 15 persoane acuzate ca au constituit o retea de prostitutie ai carei clienti erau persoane importante din mediul de afaceri sau politica, dosarul fiind cunoscut sub denumirea "Prostituate pentru VIP-uri", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Membrii gruparii au fost acuzati de constituire, sprijinire a unui grup infractional organizat, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori si santaj. Potrivit portalului Tribunalului Alba, cei 15 inculpati au primit pedepse intre unu si opt ani de inchisoare, 11 dintre acestia primind pedepse cu executare, iar alti patru pedepse cu suspendare.

Cea mai mare pedeapsa a primit-o liderul gruparii, Teodor Victor Schiop, zis "Puscarie", care a fost condamnat la opt ani de inchisoare cu executare. De asemenea, Gabriel Antoniu Bakai a fost condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare, el mai avand de executat un rest de pedeapsa de 1.054 de zile dintr-o condamnare anterioara, Sergiu Andrei Cindea a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, Ioan Nicolae Rosca - sapte ani de inchisoare si Raul Hanches, fost Rus - cinci ani de inchisoare, el avand un rest de pedeapsa de 1.027 de zile ramas de executat dintr-o condamnare anterioara. Raul Hanches, fost Rus, nu a fost prins nici in prezent, el fiind dat in urmarire internationala.

Totodata, Vasile Claudiu Vulpe, fost ofiter SRI, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de opt ani. De asemenea, cea mai mica pedeapsa a primit-o un cetatean italian, Luigi Saviato, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditionata pe un termen de trei ani si 500 de lei amenda administrativa.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Alba Iulia.

O grupare de proxeneti, traficanti de persoane si santajisti care isi intimidau victimele aruncand cocktail-uri Molotov asupra locuintelor acestora a fost destructurata, in 19 octombrie 2010, de politistii din Alba Iulia, 14 membri ai retelei fiind dusi atunci la audieri la sediul DIICOT Alba.

Suspectii au fost prinsi in urma a 17 perchezitii la locuintele acestora, in timpul carora politistii au confiscat sabii, cutite, pumnale, bate de baseball, un pistol cu glont de calibrul noua milimetri detinut legal, hard-diskuri, CD-uri, DVD-uri si acte.

Autoritatile au stabilit ca gruparea se ocupa cu trafic de persoane, proxenetism si recuperari (santaje la comanda pentru recuperarea unor datorii prin violenta si amenintare), pana la acea data fiind identificate peste 20 de fete care practicau prostitutia in folosul gruparii, printre care si zece minore.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Gruparea, condusa de Teodor Schiop, era sprijinita de Claudiu Vulpe, care intermedia santajele, respectiv asigura legatura intre cei ce comandau santajul si membrii gruparii. De asemenea, el transporta fetele la diferiti clienti si se interesa de situatia membrilor retelei.

Conform unor surse din randul anchetatorilor, Claudiu Vulpe, zis "Fox", a activat in serviciile de informatii.

In ceea ce priveste traficul de persoane, de minori si proxenetismul, politistii au stabilit ca fetele erau plasate, pentru a intretine relatii sexuale, fie in localuri din Alba Iulia si din apropierea municipiului, fie direct acasa la clienti. Clientii se intalneau cu fetele doar dupa ce discutau cu membrii gruparii si conveneau pretul, cea mai mare parte a banilor ajungand la suspecti fie direct de la client, fie erau predati de fete.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Din investigatii a reiesit ca membrii gruparii au comis si violente, precum recuperari la comanda, santaje, lipsire de libertate sau talharie. Gruparea condusa de Teodor Schiop ar fi santajat, la comanda, mai multe persoane pentru recuperarea unor datorii.

Pentru a-si intimida victimele, membrii gruparii au aruncat cu "cocktailuri Molotov" asupra locuintelor a doua victime. De asemenea, ei au fost acuzati de talharie si lipsire de libertate, fapte comise asupra unor clienti ai prostituatelor care lucrau pentru suspecti.

In octombrie 2010, in acest dosar au fost arestate preventiv 12 persoane, majoritatea din Alba Iulia. Potrivit anchetatorilor, singurul membru al gruparii care nu fusese prins inca era Raul Nicolae Hanches, fost Rus, fiul unui om de afaceri din Alba Iulia. Tanarul, cunoscut sub porecla "Pricu", a executat mai multi ani de inchisoare pentru proxenetism si este cunoscut ca unul dintre membrii lumii interlope din Alba Iulia.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf i-a deschis noi procese Anamariei Prodan: Am...
Laurențiu Reghecampf i-a...

In luna decembrie 2010, unul dintre inculpati, Adrian Trifa, in varsta de 60 de ani, a fost eliberat, dupa ce magistratii au decis sa inlocuiasca masura arestarii preventive cu interdictia de a parasi localitatea de domiciliu. Magistratii au tinut cont in luarea acestei decizii si de varsta inaintata a inculpatului, fiind cel mai varstnic dintre membrii gruparii.

In acest caz, cunoscut ca "Prostituate pentru VIP-uri", Biroul Teritorial Alba al DIICOT a trimis in judecata, in luna februarie 2011, 22 de inculpati, din care 11 in stare de arest preventiv.
De asemenea, in martie 2011, doi din membrii gruparii au fost eliberati, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia le-a admis recursul privind cererile de eliberare provizorie sub control judiciar.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, gruparea dezvoltase o mare retea de prostitutie in care erau incluse si fete minore, obligate sa se prostitueze atat in tara, cat si in Italia sau Germania. Anchetatorii au informatii ca printre clientii prostituatelor se regaseau persoane importante din Alba, respectiv oameni de afaceri, politicieni, medici sau profesori universitari.

Citeste si:
O femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește...
O femeie din Alba, suspectă...

Dosarul acestui caz are 15 volume, numai rechizitoriul realizat de procurori avand peste 200 de pagini.

Pe parcursul judecarii cauzei, Tribunalul Alba a decis sa o imparta in doua dosare.

In unul din dosare, au fost condamnati, in 2012, o parte dintre membrii retelei, acestia primind pedepse cu inchisoarea, unii cu suspendare. Printre cei condamnati atunci la pedepse cu suspendare se numara si omul de faceri italian Luca Anversa, care a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru instigare la santaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.