Monica Iacob Ridzi a fost reincarcerata la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla unde isi continua executarea pedepsei de cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Dan Donciu, care nu a precizat insa cand a avut loc transferul.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului, a fost readusa, dupa ce in martie fusese transferata la Spitalul Penitenciar Jilava, la sectia exterioara a Penitenciarului Gherla deoarece aceasta se afla cea mai aproape de domiciliul sau din Hunedoara.

”Monica Iacob Ridzi se afla in detentie la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, care este una doar pentru femei. A fost readusa aici de la Jilava deoarece aceasta sectie este cea mai aproape de zona sa de domiciliu, judetul Hunedoara”, a spus Donciu.

Dan Donciu a refuzat sa precizeze, insa, cand a avut loc transferul fostului ministru al Tineretului si Sportului catre sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Politia Judeteana Cluj, fiind incarcerata la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. Din cauza starii sale de sanatate, Ridzi a fost transferata, in 2 martie, in baza unei solicitari de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava.

In acelasi dosar, fosta consiliera a Monicai Iacob Ridzi, Ioana Varsta, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, tot pentru abuz in serviciu, iar George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din Ministerul Tineretului si Sportului, in perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce judecatorii au constatat ca acesta si-a platit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

Pedepse cu suspendare au primit si alti sase fosti angajati ai ministerului, acestia ramanand cu condamnarile dispuse la judecarea in fond a cauzei.

In 26 martie, fostul ministru al Tineretului si Sportului a depus o cerere, care a fost inregistrata la Tribunalul Ilfov, pentru intreruperea executarii pedepsei, motivand ca sufera de numeroase afectiuni medicale, printre care trombofilie si leuconeutropenie.

Imediat dupa ce a fost incarcerata, Ridzi a reclamat conditiile in care stau detinutii, spunand ca sistemul medical din inchisori nu este bine gandit si ca pentru un om bolnav ca ea, condamnarea la inchisoare este condamnare la moarte.

La primul termen de judecata, din 30 martie, instanta a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de catre Institutul National de Medicina Legala (INML), prin care sa se constate daca Monica Iacob Ridzi sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care face imposibila executarea imediata a pedepsei, dar si daca specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii. Ulterior, judecarea a fost amanata de mai multe ori, intrucat expertiza nu era finalizata.

Citeste si:
Monica Iacob Ridzi va fi eliberata din inchisoare
Monica Iacob Ridzi va fi...

De asemenea, in 28 mai, sotul Monicai Iacob Ridzi, primarul din Petrosani Tiberiu Iacob Ridzi, anunta ca a depus o cerere de gratiere in numele sotiei sale, document in care au fost invocate atat starea de sanatate a acesteia, cat si situatia celor doi copii ai cuplului. Monica Iacob Ridzi a invocat in cererea de a parasi Spitalul Penitenciar Jilava faptul ca are doi copii, respectiv o fetita de un an si sapte luni si un baiat in varsta de cinci ani. In sustinerea cererii de gratiere, fostul ministru a depus mai multe documente, intre care si o dovada ca sufera de o boala hematologica, iar din cauza imunitatii scazute, orice infectie pe care ar putea sa o ia in penitenciar i-ar putea fi fatala.

Administratia Prezidentiala arata atunci ca urmeaza sa analizeze dosarul, care cuprinde cinci bibliorafturi, pentru a se stabili daca acesta indeplineste conditiile de inregistrarea ca si cerere de gratiere. Potrivit procedurilor, dupa inregistrarea la Administratia Prezidentiala, dosarul ajunge la Ministerul Justitiei, care trebuie sa dea un aviz.

Citeste si:
Monica Iacob Ridzi, internata la un spital din Cluj-Napoca
Monica Iacob Ridzi, internata...

Intre timp, Monica Iacob Ridzi si-a retras de la Tribunalul Ilfov cererea de intrerupere a executarii pedepsei de cinci ani de inchisoare, iar instanta a luat act, in 16 septembrie. "Obliga pe petenta condamnata la plata sumei de 163 de lei reprezentand cheltuielile judiciare avansate de stat in prezenta cauza, din care suma de 63 de lei, reprezentand taxa expertizei medico-legale efectuata in cauza, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei in contul INML «Mina Minovici». Cu drept de contestatie in termen de trei zile de la comunicare", se arata in decizia instantei din 16 septembrie.

In aceeasi zi, Monica Iacob Ridzi scria pe blogul sau ca a renuntat la cererea de intrerupere a executarii pedepsei aflata pe rolul Tribunalului Ilfov, dar ca va depune o cerere la Cluj, in speranta ca acolo va intalni ”medici corecti”. ”Voi depune, de asemenea, si o plangere penala impotriva presedintei comisiei de experti de la INML Bucuresti. Am sperat in mod usuratic ca sunt condamnata la inchisoare si nu la moarte, am sperat in onoarea celor in mainile carora s-au aflat si recomandarile prescrise de cei opt profesori doctori care m-au consultat in cadrul expertizei. Am crezut ca, dincolo de afirmatiile presedintei comisiei de expertiza, mai exista o umbra de corectitudine. Mi-am imaginat ca vorbele acesteia, din ziua in care a vazut pentru prima data actele mele medicale, nu reprezinta expresia convingerilor deja formate. Mi-am imaginat ca va avea decenta profesionala sa astepte rezultatele investigatiilor. (...) Mi-a spus de la inceput ca o mare parte din bolile mele sunt cronice, «fara leac», iar intreruperea pedepsei nu e o rezolvare intrucat afectiunile mele sunt incurabile”, a scris Ridzi pe blog.

Citeste si:
Câini puși să lupte până la moarte în competiții ilegale, la Cluj....
Câini puși să lupte până la...

Ea a mai aratat ca, desi medicii care au consultat-o i-au prescris sa urmeze anumite proceduri si sa faca anumite investigatii, pe care nu le putea face nici in penitenciar, nici in vreun spital, ”aceste recomandari au fost «uitate» in concluziile expertizei”. ”Formulele neclare folosite in concluziile raportului reduc la ridicol caracterul de «certitudine stiintifica» a continutului lor si sunt de natura sa induca in eroare instanta cu privire la situatia mea reala, motiv pentru care am decis sa renunt la cererea de intrerupere a executarii pedepsei”, sustinea Ridzi.

De asemenea, ea i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa-i accepte cererea de gratiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.