Zeci de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare au protestat, vineri, in fata platformei Romag Termo din localitatea Halanga, nemultumiti ca reprezentantii Prefecturii nu au discutat cu ei despre restantele salariale, ei blocand DN 67 intrucat au traversat repetat cele patru benzi.

Protestul angajatilor RAAN a inceput vineri, la ora 8.00, in fata Prefecturii Mehedinti, unde aproximativ 150 de oameni au mers pentru a cere o intrevedere cu prefectul, in incercarea de a primi un raspuns legat de plata salariilor restante din luna mai, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sindicalistii au incercat sa ia legatura cu prefectul Nicolae Draghiea, dar au aflat ca acesta este plecat la Bucuresti. In jurul orei 9.30, cand au vazut ca nu primesc niciun raspuns, protestatarii au decis sa mearga in fata platformei Romag Termo din localitatea Halanga. Acolo, ei au traversat in mod repetat cele patru benzi ale DN 67, in fata platformei, blocand astfel traficul intre Drobeta Turnu Severin si Targu Jiu.

In zona au ajuns mai multe echipaje de interventie de la Jandarmeria Mehedinti si politisti, care au incercat sa ii determine pe protestatari sa deblocheze drumul, intrucat cozile de autovehicule au depasit un kilometru, de o parte si de alta a trecerii de pietoni respective.

Initial, oamenii nu au vrut sa renunte la actiune, astfel ca jandarmii au intervenit pentru a-i obliga sa protesteze pe trotuar, o femeie fiind ranita in busculada care s-a creat si fiind preluata de un echipaj SMURD, care i-a acordat ingrijiri medicale.

Ulterior, politistii si jandarmii au reusit sa ii determine pe angajatii RAAN sa opreasca protestul, in jurul orei 11.30 acesta incheindu-se, astfel ca traficul, blocat timp de o ora si jumatate, s-a reluat dupa ce oamenii au plecat spre casa.

Si miercuri, circa 150 de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare au participat la un protest spontan, atunci in fata sediului companiei din Drobeta Turnu Severin, cerand plata salariilor restante din luna mai. Si atunci, traficul a fost blocat intrucat ei traversau in mod repetat principala artera din oras.

Atunci, angajatii RAAN spuneau ca au aflat ca in cursul saptamanii trecute Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei companiei, contravaloarea ultimei transe de apa grea care va fi preluata de stat de la RAAN, banii inca nu au ajuns in Trezoreria Drobeta Turnu Severin, iar salariatii se temeau ca suma respectiva va fi folosita pentru achizitia de carbune si materie prima necesara incalzirii orasului in aceasta iarna, si nu pentru plata salariilor restante.

Citeste si:
Femeie de 63 de ani, judecată pentru că vindea canabis, în Mehedinți
Un tânăr de 29 de ani, trimis...

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo, precum si mai multe marsuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza au fost oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 de societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN. Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.

Astfel, potrivit documentului, 1.525 de salariati ar urma sa fie disponibilizati in 1 octombrie 2015, iar alti 520, in etapa a doua, in 31 martie 2016. Acelasi document arata ca salariatii disponibilizati ar urma sa primeasca indemnizatie de somaj si venit de completare.

Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.