Sorin Oprescu vrea inlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arest la domiciliu, iar cererea lui va fi judecata joi, de Tribunalul Bucuresti, avocatul Alexandru Chiciu declarand ca pentru fapta de care este acuzat edilul, arestul preventiv este o masura severa.

Alexandru Chiciu, unul dintre avocatii primarului suspendat al Capitalei, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca cererea prin care se solicita inlocuirea masurii arestului preventiv cu o masura mai blanda, respectiv control judiciar sau arest la domiciliu, are la baza elemente din jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind masurile preventive.

Avocatul a precizat ca, de la momentul retinerii lui Sorin Oprescu si pana in prezent, in afara de suplimentul de declaratie al denuntatorului Bogdan Cornel Popa, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) nu au adus nicio alta proba directa impotriva primarului, in dosarul in care este acuzat de luare de mita.

Chiciu a afirmat ca pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu, masura arestului preventiv este una severa, care ar trebui aplicata doar in cauzele care vizeaza fapte de violenta. Avocatul a adaugat ca pentru fapte non-violente, "regula in orice societate civilizata este cercetarea in libertate sau cu o masura alternativa, dar nu cea a arestului".

Despre starea de sanatate a clientului sau si investigatiile la care ar urma sa fie supus pentru probleme cardiace, avocatul a spus ca inclusiv joi dimineata au fost contactati cei doi medici curanti ai lui Sorin Opresc, iar acestia se vor prezenta la Arestul Central al Politiei Capitalei dupa ce termina serviciul de garda.

Avocatii primarului suspendat al Capitalei au solicitat, marti, comisiei de la Arestul Central al Politiei Capitalei sa ii permita lui Sorin Oprescu sa fie consultat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, de trei dintre medicii sai curanti, printre care profesor dr. Dragos Vinereanu si profesor dr. Leonida Gherasim, pentru probleme cardiace care s-au amplificat in ultima perioada.

Miercuri dimineata, avocatul Viorel Mocanu a declarat ca cererea a fost aprobata in regim de urgenta, dar desi Sorin Oprescu si apararea ar fi dorit sa se aprobe un transfer la Spitalul Universitar de Urgenta, sunt multumiti de avizarea solicitarii si increzatori in serviciile medicale din Spitalul Militar. "Important este sa fie stabilizat si fixata problema medicala, pentru a nu se agrava mai mult decat este acum, pentru ca trebuie sa iasa din arest asa cum a intrat", a spus Viorel Mocanu.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

Ulterior, Politia Capitalei a anuntat ca Sorin Oprescu va fi consultat in cabinetul medical din Arestul Central, de medicul specialist pe care primarul suspendat al Capitalei il doreste, iar acesta va decide asupra tratamentului. "Urmare la solicitarea formulata de catre persoana arestata preventiv si incarcerata in arestul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, in data de 23.09.2015, in respectarea prevederilor art. 71 pct. 6 din Legea nr. 254/2013, factorii decizionali (CMDTA Doctor Nicolae Kretzulescu) au stabilit ca persoana in cauza poate fi examinata de catre un medic nominalizat expres, la locul de detinere, urmand ca personalul medical ce are in supraveghere persoanele retinute/arestate preventiv sa permita efectuarea acestui consult la nivelul cabinetului medical din interiorul Centrului de Retinere si Arestare Preventiva", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei transmis miercuri

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Viorel Mocanu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca cererea a fost formulata din cauza ca durerile pe care le-a avut Sorin Oprescu luni, cand a fost dus din arest la Spitalul "Sfantul Ioan", persista, iar familia acestuia si apararea doresc si opinia altor medici cu privire la diagnostic. Potrivit avocatului, din investigatiile care i-au fost facute luni lui Sorin Oprescu, la spital, se pare ca acesta ar fi facut un "pseudo-infarct", iar starea medicala ar indica un posibil infarct.

Sorin Oprescu a fost dus la spital, luni seara, din Arestul Politiei Capitalei, dupa ce a acuzat "o stare de slabiciune", fiind transportat cu masina unitatii de detentie.

Surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX ca primarul suspendat al Capitalei, care sufera de diabet, a fost dus la Spitalul "Sfantul Ioan", pentru ca acuza dureri in piept, suspectandu-se un infarct. El a fost supus unor investigatii medicale, eliminandu-se suspiciunea, apoi a fost readus in Arestul Capitalei.

Citeste si:
Cum s-a întors acasă bărbatul care și-a violat fetița de 6 ani
Bărbatul care și-a violat...

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata in 14 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei in 15 septembrie, dupa decizia definitiva de arestare preventiva. Consiliul General al Municipiului Bucuresti l-a desemnat pe Stefanel Marin (UNPR) in functia de primar interimar.

Citeste si:
Sorin Oprescu: "Vreau să trăiesc ca să pot să demonstrez că...
Sorin Oprescu, eliberat pe...

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, si cu fostul sau sofer Cristian Stanca, zis "Grenada", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruti de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea si Octavian Alin Petroi, denuntatori in dosar. Firma efectua lucrari la Palatul de la Mogosoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a lui Popa si l-ar fi mentinut in functie, sustin anchetatorii.

In acest dosar au mai fost arestati, in 7 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea si intermedia mita intre firmele care doreau contracte din partea institutiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost impartiti intre el, primarul Sorin Oprescu si directorul economic din Primarie, conform anchetatorilor.

"Executantul pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, diferenta de profit reprezenta mita si/sau pret al influentei, dupa caz, avand trei destinatii: 10 la suta din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucuresti (Primarul), 5 la suta din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic in cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului in perioada 2013-ianuarie 2014 si la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane in perioada ianuarie 2014-prezent", au aratat procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.