Social 25 August 2015 12:58
Discutiile intre sindicalistii de la ROMATSA la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, s-au finalizat fara rezultat, sindicalistii afirmand ca nu se mai poate negocia si cerand sprijinul societatii civile pentru a intra in greva generala din 1 septembrie.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anuntat luni ca vor intra in greva generala din 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le au nu vor fi solutionate, ei sustinand ca problemele lor sunt "de viata si de moarte" si privesc siguranta calatorilor.

Ulterior ei au avut o intalnire cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache. La iesirea din sediul Ministerului Transporturilor, Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), a spus, la iesirea de la MT, ca nu mai exista alta solutie decat sa ceara sprijinul societatii civile, pentru ca se lupta cu "un sistem bolnavicios".

"Este imposibil si nu mai avem incredere sa putem sa mai negociem, reiterand inclusiv faptul ca toate intelegerile pe care le-am avut cu domnul ministru aici de fata, cu directorul celalalt general Carnu (Fanica Carnu, directorul general adjunct al ROMATSA, n.r.), nu s-a tinut cont de el, in aceasta masura nu avem niciun fel de posibilitate sau de incredere, de fata cu domnul ministru, domnul Stanciu (Aurel Stanciu, directorul ROMATSA, n.r.) afirmand «Da' ce am fost eu aici? Nu am facut eu acest lucru»".

El a mai spus ca sindicalistii solicita "decapusarea", "depolitizarea" si "demilitarizarea" ROMATSA.

Un alt reprezentant al sindicalistilor din ROMATSA, Alecu Florin Diaconu, a spus la randul sau ca, inca o data, se observa "ca nu se intelege care-i situatia la Romatsa, ca nu se intelege unde e conflictul, ca nu se intelege ca exista instrumentele pentru a rezolva problema". "Trebuie sa spun ca domnul ministru Iulian Matache avea astazi toate instrumentele necesare dupa cate incalcari de legi s-au intamplat, dupa toate dovezile pe care le avea pe masa, dupa tot ce s-a intamplat in zilele acestea, dupa ce se vede ca managementul ROMATSA a pierdut efectiv fraiele, daca va ganditi despre cine vorbim. Vorbim despre o institute in care stresul poate crea mostri. Ganditi-va ca aici este o problema de viata si moarte, ganditi-va ca vorbim de pasageri care zboara si care ar putea in orice clipa sa pateasca ceva daca vreun controlor de trafic aerian are un pic mintea ratacita din cauza acestui stres sau acestui conflict", a spus Diaconu.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

El a mai declarat ca, din cauza conditiilor de munca, exista victime in randul controlorilor de trafic aerian: oameni care au murit in ultimele luni, care au fost ridicati de la dirijare dupa ce li s-a facut rau sau carora le-a fost retrasa licenta.

Gabriel Tudorache a anuntat, luni, ca a fost trimisa la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administratie si la conducerea ROMATSA notificare privind declararea grevei generale in toate unitatile ROMATSA, incepand cu 1 septembrie, ora 11.00.

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentantii ROMATSA si cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc in luna iulie, la discutii fiind prezent atunci si ministrul Transporturilor, Iulian Matache. In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

Acestia au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci ca sindicatele au avut o pozitie inflexibila privind solicitarile angajatilor si ca unele dintre acestea "exced prevederile legale". ROMATSA - Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian are in prezent 1.530 de angajati. Intre 2.500 si 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.